Prođete kroz neka vrata, verujući da ste stigli kući, da su to vrata hrama, ili vrata raja, da ćete se iza njih odmoriti, pronaći mir, ljubav, ispunjenost, smislenost, pripadnost… A onda se ispostavi da ste stigli na strano mesto na kome vam je hladno. Gladni ste i usamljeni. Vrata koja su obećavala, izneverila su vas. Niste pronašli ništa od onog što ste tražili. U redu, to je možda baš tako i trebalo da bude i pronašli ste neke druge stvari, sreli ste se sa iskušenjima i teškim lekcijama. To ima smisla – učenje je proces i obično se odvija kroz teške situacije, krize i bol. Dakle, prošli ste kroz vrata učionice, uslovno rečeno. Ali, svaka vrata su vrata učionice, ako šire posmatrate stvari. To znači da možete da potražite druge uočionice, druge lekcije, druga vrata i da ne morate živeti u bedi, košmaru, malodušnosti, osrednjosti, u koje ste dospeli kada ste prošli kroz vrata koja su obećavala. 

Vrata nisu ispunila obećanje i vi ste naučili prvu lekciju – imali ste očekivanja. Nije do vrata, nego do vaše perspektive i percepcije. Niste videli dalje od nosa, bili ste zaslepljenji i zavedeni. Bili ste pohlepni. Bili ste glupi. Bili ste naivni. U redu. Ne treba vam da iza tih vrata provedete život, možete ta vrata zatvoriti i potražiti neka sledeća. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Dozvoljeno vam je da zatvorite vrata kroz koja niste izašli u slobodu, ljubav, svetlost, milost. Možete da pokušate ponovo. I da nastavite da pokušavate. 

Možete bolje videti i procenjivati kod sledećih vrata. Možete objektivnije proceniti šta je ono u šta ulazite. Možete svesnije izabrati svoje sledeće iskustvo. Možete videti rizike i teškoće i ne biti obmanuti očekivanjima i nadanjima, ali možete svejedno odabrati da prođete kroz ta vrata. Da uđete u nešto, u čemu želite sebe da isprobate, ispitate. Možete da prihvatite rizik i odgovonost, a tada nema razočaranja. Možda ćete doživeti isto – hladnoću, glad i bol – ali nećete biti ljuti na sebe, nećete biti glupi i nesvesni. I kraće ćete boraviti na mestu na kome vam nije dobro. Moći ćete i ta vrata da zatvorite i da potražite sledeća. 

Ne morate večno boraviti na mestu gde nema pravde i smislenosti, gde ne nalazite opraštanje i prihvatanje, poštovanje i ljubav. Ne morate se zadržavati tamo gde nema ničega što vas osnažuje, isceljuje, od čega rastete i razvijate se. 

Comments