Ima mnogo istočnjačkih metoda, načela i principa, koji su namenjeni oduhovljenju materijalnog života, odnosno, oslobađanju od stega materijalnosti, dok istovremeno upijamo blagodati života u materiji. Ovo je jedan od brojnih puteva mudrosti drevnih japanaca, koji je, kao i mnogi drugi putevi i načini, zasnovan na življenju u sadašnjem trenutku. Prepoznajte taj osećaj, prizovite ga i praktikujte.

Živite u trenutku

Ta prosta instrukcija ima veoma kompleksno značenje i nije lako ispuniti je. Osećaj življenja u trenutku je osećaj ispunjenosti i intenziteta, koji imate onda kada se događa nešto što angažuje svu vašu pažnju. Prizovite taj osećaj, uključite svoju volju i strast u trenutno postojanje i budite prisutni i budni.

Ne propuštajte priliku

Kada ste prisutni u sadašnjosti, lako prepoznajete priliku i u stanju ste da posegnete za njom, bez dvoumljenja. To je osećaj kao kad progovorite i tražite nešto što nije popularno i ne nailazi na odobravanje, ali prosto znate da je pravi momenat i da nećete biti odbijeni. Ili kad napravite prvi korak, i olakšate drugoj osobi koja nije imala hrabrosti za to.

sreća 1 Drevna japanska mudrost: Jednostavni principi sreće i stabilnosti

Neka svaki put bude prvi put

Odnosite se prema ljudima, događajima i životu sa svešću o tome da prisustvujete i učestvujete u nečemu jedinstvenom – kao da nešto doživljavate prvi i poslednji put. To znači, u svemu što se dešava budite prisutni do kraja. Uživajte najviše što umete, osetite sva osećanja u svom njihovom intenzitetu, ne branite se i ne oklevajte. Zamislite da se sutra vaš život okonča – da li ste danas živeli svojim punim kapacitetom?

Gledajte, slušajte, osećajte, povezujte

Biti budan i prisutan, znači uočiti, videti, čuti i osetiti sve ono što se događa oko vas, dok istovremeno registrujete sve što se dešava u vama i povezujete preklapanja. Svuda oko vas su simboli, znaci, smernice, za ono što želite, što osećate, za čim tragate. Samo dobro gledajte, slušajte i osluškujte. Kad znate šta hoćete, prepoznaćete znake koji vam ukazuju da ste na dobrom putu.

Comments