Ako za određenu frizuru možemo da kažemo da je istovremeno bezvremenska i trendy – onda je to dugački bob. Ovaj bob nose popularne devojke, takozvane it girls, koje diktiraju šta će se sve nositi ove sezone. A kada pogledamo influenserke na Instagramu, dugački bob je it frizura 2022. godine.

Zašto je ova frizura toliko popularna? Zato što je negde između – nije ni predugačka, ni prekratka, dovoljno duga da se vezuje u rep, ali prekratka da bi vam stalno smetala i bila preteška za održavanje. Naravno, nikad ne znate kako se tačno održava određena vrsta frizure sve dok se ne ošišate.

Inspiraciju za dugački bob možete pronaći kod Kim i Khloe Kardashian, Zendaye, Selene Gomez, Lee Michele i još mnogo njih. Ali, njihove frizure mogu poslužiti samo kao inspiracija, jer ne možete tačno znati šta je sve potrebno da bi vaša frizura bila savršena. Zato, ako želite da se odlučite za dugački bob, imamo nekoliko saveta za vas.

Pročitajte i ovo: Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

Dugački bob – održavanje frizure

Ono što bismo najpre da naglasimo jeste da svako može da iznese ovu frizuru ako zna kako. Prvo, ako pronađe tačnu frizuru kakvu želi, posavetuje se sa frizerom da li će takav bob odgovarati njegovom obliku lica. U odnosu na vrstu lica, bolje će vam stajati nešto duža ili kraća bob frizura, ali razlika je svega nekoliko centimetara. Potom, potrebno je da vas frizer ošiša tačno onako kako ste hteli i kako ste se dogovorili (a svako od nas ima bar jedno negativno iskustvo). Zato preporučujemo da, kad god menjate frizuru, idete kod proverenog frizera.

Budite spremni na česte posete frizeru

Dugački bob zahteva da skratite kosu na svakih šest nedelja. Ako pustite da kosa raste duže od toga, postaće neoblikovana, a za kosu kojase seče na ravno se to odmah može primetiti.

Jeste da će ova frizura dobro stajati različitim oblicima lica, ali bob nije za vas ako niste spremni na to da provodite vreme u frizerskim salonima i posvetite se održavanju kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lea Michele (@leamichele)

Obratite pažnju na teksturu kose

Ukoliko je vaša kosa kovrdžava, a ošišate se kao da vam je kosa ravna, to će biti potpuni promašaj. Zašto? Zato što kosa kada se ukovrdža izgleda kraće. Na taj način nećete dobiti dugački, već kratki bob. Zato je potrebno vašu kosu ostaviti malo dužom, ali – koliko?

Pročitajte i ovo: Da li ste znali da postoji ovoliko tipova kose? Upoznajte svoj tip i njegove potrebe!

To sve zavisi od vaših kovrdži, što se kosa više kovrdža – to će izgledati kraće. Zato vam pre šišanja preporučujemo da izmerite kosu, onda kada je mokra i očešljana, koliko je udaljena od jedne tačke na telu, recimo od vrata. Onda uradite svoju svakodnevnu negu za kovrdžavu kosu i osušite je. Ponovo izmerite koliko kosa prelazi vrat. Razlika predstavlja broj centimetara koliko se vaša kosa uvija.

Neka kosa bude dovoljno dugačka za rep

Jedna od mnogobrojnih vrlina dugačkog boba jeste što kosu možete nositi podignutu, a da to ipak bude bob. Zato, ako hoćete dugački bob, obratite pažnju na taj deo kose pozadi, kod vrata, koji najčešće ispada iz repa (kad je kratka kosa u pitanju). Prema njemu odredite dužinu vaše kose.

Čak i da volite vašu kosu da nosite spuštenu, moraćete je povremeno podići kada obavljate kućne poslove, kada trenirate.

Naslovna fotogafija: instagram.com/khloekardashian

Jovana Petković

Comments