Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Durenje i pokazivanje uveđenosti, predstavlja manipulaciju – kad se naljutiš i prekineš komunikaciju, naduriš se i “digneš nos”, šalješ vrlo jasnu poruku drugima, a ona glasi “ti si kriv i vidi sad šta ćeš da uradiš povodom toga”.

Deca se dure, kad se osećaju osujećeno i kad misle da im je nepravedno oduzeto nešto što im pripada, a ako roditelji reaguju na to, ako izražavaju žaljenje i ponašaju se pokajnički i potkupljivački, dete usvaja ovaj mehanizam i usavršava ga. Odrasle osobe koje se dure i vređaju, svesne su svog teatralnog ponašanja, umeju da ga doziraju i znaju kakav utisak ostavlja na druge.

Durenje je pasivno-agresivna strategija i uz nju obično ide i prekidanje komunikacije – uvređena osoba ne želi da razgovara (ona zahteva izvinjenje, pokajanja, molbe za oproštaj, ukazivanje dodatne pažnje, obletanje i trud) i ona je spremna da oprosti, ako druga osoba pokaže koliko joj je krivo (i kad proceni da je druga osoba dovoljno patila i grizla se).

Kako radi ovaj mehanizam?

Ako je osoba koja se na vas nadurila, uspešno sprovela svoju taktiku, onda se osećate krivim i žao vam je, jer verujete da je ta osoba povređena. Ona se međutim, ne oseća povređeno – ona durenjem diže zid superiornosti i penje se na njega i gleda vas odozgo, odnosno, okreće vam leđa sa njega, jer ne želi ni da vas gleda. Ona se oseća moćno, a ne bespomoćno i ranjivo. Durenje je osnažuje i daje joj prednost nad vama – a ako ste se upravo gorko pokajali, počeli da se osećate kao izdajnik i da se izvinjavate (iako mislite da druga osoba preteruje i ne vidite da ste uradili nešto uvredljivo), vi ste taj bednik i slabić, uspešno ste izmanipulisani. Osim ako niste stvarno napravili grešku, izdali nečije poverenje i povredili ga.

Setite se kako se vi osećate, kad se na nekog nadurite – želite da ga kaznite i uživate u njegovoj zbunjenosti i nelagodnosti, osećate se gordo i daleko iznad tog bednika, koji će uskoro početi da vam se izvinjava.

Editors choice