Veća samosvest znači da možete objektivnije da sagledate situacije, kao i svoje postupke – i zato vam je potrebna. Psiholozi razilikuju dva tipa samosvesti – javnu i privatnu. Vaša privatna ili unutrašnja samosvest određuje koliko ste svesni svojih vrednosti, akcija i težnji i kako to utiče na druge, dok se vaša javna ili spoljašnja samosvest tiče shvatanja kako vas drugi vide i doživljavaju.

Unutrašnja veća samosvest omogućava da manje reagujete i više posmatrate i sa radoznalošću pristupate svojim osećanjima – kada ste ljuti ili tužni, želećete da razumete zašto se tako osećate, umesto da reagujete vođeni tim osećanjima. Spoljašnja veća samosvest vas otvara za razumevanje interakcija i shvatanje kako da se najbolje ophodite prema drugima, što često uključuje opšteprihvaćene društvene norme.

 

Prednosti veće samosvesti

Veća samosvest vam omogućuje da bolje upravljate svojim životom i tačnije predviđate ishode, kao i da gradite srećnije i stabilnije odnose. Oslobađa vas predrasuda i pretpostavki, pomaže da regulišete svoje emocije i reakcije i smanjite stres i anksioznost.

Nedostatak samosvesti dovodi do raznih strahova i nesigurnosti – strah od promene, od grešaka, od istine, strah da podelite svoja osećanja i budete otvoreni i ranjivi sa drugima. Ovi strahovi mogu poticati iz detinjstva, ili traumatskih događaja, a mogu i da proizađu iz loših iskustava i uverenja koja ste na osnovu njih izgradili. Da biste ih savladali, potrebna vam je veća samosvest.


Pročitajte i ovo: Šta je relaciona samosvest u odnosima i kako da je postignete

Veća samosvest i emocionalna inteligencija

Samosvest je vrlo usko povezana sa emocionalnom inteligencijom – veća emocionalna inteligencija podiže samosvest, veća samosvest produbljuje emocionalnu inteligenciju.

Jedna od ključnih komponenti samosvesti je samopoimanje – sopstvena percepcija sebe – koje proizilazi iz vaših iskustava, uverenja i vrednosti, iz onoga čemu težite u životu. Možda potcenjujete sebe, ili ste suviše samokritični i veća samosvest vam može pomoći da uvidite svoje vrednosti i objektivnije procenite sliku koju imate o sebi, da je promenite na pozitivan način i da se osećate samouverenije.

Takođe, vaš način razmišljanja, neodvojiv od vaših osećanja, formira vašu samosvest i predstavlja odraz vaše emocionalne inteligencije. Istražite svoje misli i svoja osećanja, prepoznajte tu povezanost i odvojte svoj doživljaj od onog što se dešava. Vaša osećanja su istinita za vas, ali ne odražavaju istinu situacije u celini. Kada reagujete emocionalno, možete pogrešiti i preterati u svojim reakcijama, a kada objektivno procenite situaciju, možete osmisliti adekvatan odgovor na nju.

Kako da podignete samosvest na viši nivo

Da biste podigli svoju samosvest, posmatrajte i svoje telesne senzacije, koje su povezane sa osećanjima. Kada naučite da posmatrate sebe na svim nivoima i uviđate kako se ti nivoi prožimaju i utiču na vaš ukupan doživljaj stvarnosti, stvara se veća samosvest, koja vam zauzvrat omogućuje da posmatrate sebe i izdvojeno u odnosu na situaciju koju proživljavate i kao deo te situacije koji ima određen uticaj. Istovremeno, vaša senzitivnost raste i emocionalna inteligencija se produbljuje.

Da biste razvili veću samosvest, posmatrajte svoje misli i osećanja sa radoznalošću, tražite povratne informacije od bliskih prijatelja (i nemojte se ljutiti kada vam skrenu pažnju na neke nedostatke), meditirajte, izazovite svoje razmišljanje – kada uhvatite sebe u negativnosti i sužavanju perspektive, zapitajte se kako bi to izgledalo iz najšire perspektive koju možete zamisliti.

Nemojte se plašiti da menjate svoja uverenja – neka ste prerasli i više vam ne služe, neka su oduvek bila štetna i potrebno je da ih promenite i prevaziđete. Promena uverenja je znak rasta i razvoja, iako to ponekad znači da morate odustati od iluzorne predstave o sebi, da biste stekli istinite i duboke uvide. Sa poštenjem i objektivnošću prema sebi, dolazi i veća samosvest, a unutrašnja je povezana sa spoljašnjom i obe vrste samosvesti se jednako razvijaju, kada se vi razvijate.

Pročitajte i ovo: Kako da poboljšate svoju samosvest

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments