Gen-zeovci, omladina koja je upravo sada u tinejdžerskom uzrastu, promoviše novi estetski trend, putem društvene platforme Tik Tok. Sa puno humora, kombinujući japanske anime, alternativnu estetiku, maštovito šminkanje i oblačenje, E-devojke i E-momci formiraju novi trend, šaljući istovremeno poruku o otporu trendovima i isticanju ličnog i autentičnog. Oni su upadljivi, zabavni i ne polažu na šminkersko savršenstvo, dostupno svakome ko koristi savremene alate za fotošop. E-stil polako postaje mejnstrim, što je sudbina svake alternative u kojoj se prepozna i pronađe dovoljno veliki broj individua. E-stil je kontrakultura, koja postaje prihvaćena i priznata kao kultura.

Suprotstavljanje estetici seksepila koji diktira modna industrija, E-stil izražava duh, stvarajući sopstvenu lepotu – novi bunt protiv nedostižnih selebriti standarda, kroz detinjasto, nesavršeno, razigrano i zanimljivo.

To je kao antiteza glamuru Instagram modela, kažu promoteri i sledbenici, koja se promoviše na isti način, preko društvenih mreža i platformi, kroz fotografije na Instagramu, klipove na Tik Toku, tutorijale na Youtube…

View this post on Instagram

🤡🌸🌸🌸🌸🌸

A post shared by Eve 🍑 (@eve.frsr) on

E-devojke su slatke, šašave i opuštene – ne pokušavaju da izgledaju napućeno i zavodljivo, a šminka jedne E-devojke sadrži mnogo roze rumenila, nacrtana srca u uglovima očiju, ali to je samo jedan od načina. Ima tu raznih elemenata i rekvizita – lanci i katanci, crni ajlajneri, kose u jarkim bojama, oversajz odeća, ili bilo šta drugo što ističe ličnost, mladost, zaigranost, odbacivanje stereotipa i izražavanje seksualnosti na ličan i specifičan način.

E-momci pomeraju granice i istražuju slobodu izražavanja svoje ličnosti van tradicionalnih okvira muževnosti, a samoizražavanje postaje trend – možda Gen-zeovci veoma mudro pronalaze put za rešavanje tradicionalnog muško-ženskog sukoba, odnegovanog i ustoličenog kroz stereotipne muško-ženske uloge, koje već generacijama nasleđujemo i pokušavamo da ih unapredimo.

Comments