If it scares you it might be a good thing to try!

Ukoliko ovaj tekst čita neko ko me poznaje, verovatno će reći da sam ja poslednja osoba koja bi mogla da kaže bilo šta u vezi sa izlaskom iz zone komfora – ja volim da planiram, da držim sve pod kontrolom i retko kad isprobavam nove stvari ili, čak i da se odvažim na tako nešto, to je i dalje u mojim granicama prihvatljivosti. Pa ipak, za osobu koja je anksiozna zbog koječega, gotovo svaki dan je novi izlazak iz zone komfora zbog čega smatram da i te kako imam šta pametno da kažem o ovoj temi! Uostalom, ponekad umem da budem skroz spontana!

Godinama sam živela u svojoj zoni komfora misleći da mi je tako baš super, sve dok nisam shvatila da me ista ograničava, sputava, pa i opterećuje. Mislim stvarno, plaši se ovoga, brini zbog onoga… Toliko stvari sam propustila ili namerno izbegla da se ne bih osećala neprijatno i šta sam time postigla? Olakšanje je bilo trenutno, a na kraju sam se samo iznervirala na samu sebe i shvatila da neću moći tako do kraja života.

Baš zato ovaj “Editor’s Choice” tekst posvećujem pomeranju granica, a evo šta zajedno možemo da uradimo da nam bude bolje, da živimo hrabrije i ispunjenije: 

Počni da praviš male promene svakog dana

Promene ne dolaze preko noći, moraš biti svesna toga. I sama sam jako nestrpljiva, ali sam vremenom shvatila da je za neke stvari jednostavno potrebno vreme. Zato, počni da menjaš svoj život i navike polako, korak po korak. Slobodno počni od stvari koje su drugima beznačajne, a tebi su bitne – drugačija frizura, drugačija nijansa u paleti boja koju inače oblačiš, novo jelo za ručak, drugi put do posla. Videćeš – nije toliko strašno odstupiti od svoje dnevne rutine!

Ne reaguj očekivano

Stara ti ne bi pitala prodavačicu u radnji da joj da lepše jagode – nova ti će je pitati! Stara ti će uvek svima izlaziti u susret ne misleći na sebe – nova ti će se zauzeti za sebe baš onako kako uvek zamišlja u svojoj glavi! Znam, neprijatno je, ali situacija po situacija i postaćeš toliko samouverena da nećeš moći da prepoznaš samu sebe.

7 proverenih načina da izađeš iz svoje zone komfora 1 Editor’s Choice: 7 načina da izađeš iz svoje zone komfora + julska to do lista

Pobeđuj po jedan strah svakog dana

Ne mora to da bude veliki strah, dovoljan je i onaj najmanji. Bitno je da se suočiš sa njim i shvatiš da opasnost postoji samo u tvojoj glavi, odnosno, da je reč o iracionalnom strahu koji te sputava i opterećuje. Provedi noć sama u stanu – ništa se neće desiti! Ili makar pokušaj, a jednom ćeš uspeti!

Dopusti prijateljima da ti isplaniraju dan

Kontrol-frikovima poput mene ovo je apsolutno nezamislivo – a istovremeno je toliko uzbudljivo! Pronađi slobodan dan u nedelji (idealno vikend) i reci drugarici da ga isplanira umesto tebe. Nećeš znati šta te čeka sve do trenutka kada avantura treba da počne, a ti ćeš naučiti da budeš spontana i da se prilagođavaš neplaniranim situacijama koje su daleko izvan tvoje zone komfora.

Postavi sebi veliki cilj i samouvereno kreni u nova iskustva

When was the last time you did something for the first time? Nova iskustva služe tome da obogate naš život, da pomere naše granice, da nas ubede da treba uživati u životu. Zato, osmisli koja to nova iskustva želiš da doživiš, postavi sebi ozbiljno veliki cilj i kreni! Korak po korak, dan po dan. Seti se – ništa se ne dešava preko noći!

Navikni se da ti je neprijatno

Ukoliko si inače ušuškana u svojoj zoni komfora i sada delić po delić proširuješ svoje vidike, sasvim je očekivano da će ti 90% vremena biti neprijatno. Preznojavaćeš se, crveneti, drhtaće ti glas, možda i ti cela, a velike su verovatnoće da ćeš i non-stop biti na ivici plača. Sve je to normalno i sve je to deo ličnog razvoja. Navikni se, a kada se to bude desilo – već ćeš prestati da primećuješ bilo koje negativne manifestacije. Ne samo da ih nećeš registrovati, već će ih biti sve manje i manje dok ćeš ti bivati sve smelija i smelija u svom nastupu.

zona komfora 1 Editor’s Choice: 7 načina da izađeš iz svoje zone komfora + julska to do lista

Ne traži izgovore – uradi to

Na kraju, poslednja stvar koju mogu da ti kažem, a koju i samoj sebi ponavljam gotovo svakog jutra u ogledalu, jeste – uradi to! Želiš da ti bude bolje? Ne traži izgovore! Naravno, tvoj život, tvoja pravila, radi ono što te čini srećnom. Samo ostani otvorena za rast i rad na sebi jer:

Life begins at the end of your comfort zone.

Ako se pitaš, da, i dalje sam dobrim delom u svojoj zoni komfora i baš kao i ti moram da radim na tome. Neke od ovih stavki sam napisala iz iskustva i primenjujem ih, dok neke i meni samoj služe kao podsetnik u kom pravcu treba da idem. Tako da, polako, pa kad stignem! 🙂 Uostalom, treba biti strpljiv i blag prema sebi, zar ne?

Julska to-do lista:

– piti više vode (koža će ti biti zahvalna!)
– otpratiti sve ljude i stranice na Instagramu koje zapravo ne želiš da pratiš
– provoditi što više vremena napolju, u prirodi, na reci…
– isplanirati sledeću (malu) avanturu
– odvesti sebe na sladoled – u pravu poslastičarnicu!
– šetati svakog dana makar pola sata
– pronaći novu omiljenu muziku
– pronaći kupaći kostim u kojem se osećaš kao milion dolara
– kupiti sebi poklon, sitnicu koja ti znači
– spremiti omiljeno jelo i bez griže savesti mu se prepustiti do poslednjeg zalogaja

Ivana

(fotografije: unsplash.com)

Comments