Huh. Jun je. Mislim da se pomalo kajem što sam se ikad žalila na to kako vreme sporo prolazi jer ga sada doslovno ne možeš zaustaviti i obuzdati. Ne znam za tebe, ali ja zaista ne znam šta se desilo sa prethodnih nekoliko meseci! Mislim, kad su pre prošli i šta sam ja za to vreme radila?! Zbog ove neobaveštenosti sam i počela da pravim to-do listu za svaki mesec kako bih makar na kraju meseca videla gde sam i šta sam i da li sam i koliko uspešno obavila sve što sam isplanirala, kako poslovno, tako i privatno. No, pre nego što i sebi i tebi zadam ovakav domaći zadatak, nekoliko reči o “editor’s choice”.

Ideja mi je bila da početkom svakog meseca dam nekoliko preporuka šta čitati, šta gledati, šta raditi i slično, ali kada sam krenula da pravim i tu listu u svojoj glavi, shvatila sam da ću za prvi put ipak uraditi nešto drugačije. Svi volimo izazove, zar ne?

Onda, hajde da ovog meseca sebi postavimo nekoliko izazova koji će nam, kada ih ispunimo, obezbediti da se osećamo srećno, ispunjeno, zadovoljno, svrsishodno… Nastavi niz po želji. U poslednje vreme mnogo slušam i pričam o toj nekoj poenti ili cilju u životu, o tome koliko imamo vremena za sebe, šta radimo za sebe na dnevnom nivou naročito kada 8+ sati provodimo na poslu i zašto je sve ovo važno da bismo se osećali dobro sami sa sobom – nisam psiholog, ali mogu da govorim iz svog iskustva!

editors choice Editors Choice: Izazovi koje treba da postaviš (i ispuniš!) + junska to do lista

Cilj 1: Uradi nešto lepo za sebe – svakog dana!

Kada malo bolje razmisliš, ti imaš samo sebe. Svi ostali ti pomažu da ti u životu bude lepše, zabavnije, lakše, ali kada legnš da spavaš i zatvoriš oči – ostaješ samo sa sobom. Onda, budi ono što želiš da budeš. Budi ono što te čini srećnom. Voli sebe i ponašaj se prema sebi kao prema prijatelju koji ti znači najviše na svetu. Ne ljuti se na sebe kada se osećaš loše. Ne ljuti se na sebe kada pogrešiš. Ne ljuti se na sebe kada ne uspeš. Umesto toga, pohvali sebe. Uteši sebe. Pomozi sebi. Obraduj sebe. I radi to svakog dana. Jednostavno, počni da se baviš sobom i da osluškuješ svoje potrebe. Znaš već – zdrava sebičnost. Počni od toga što ćeš osmisliti svoj ritual koji te usrećuje – prva jutarnja kafa na terasi sa omiljenim pogledom i pesmom koja ti uvek podiže raspoloženje, šetnja posle posla, sladoled, maska za lice, izlazak, nova knjiga, kuvanje… Vidiš, sve su to sitnice, ali ako te one čine srećnom, samo ih “pojačaj”. Osvesti šta je ono što svaki tvoj dan čini lepim i fokusiraj se na to, forsiraj to, ispuni dan srećom i lepim trenucima, a ne brigama i strahovima. Neće možda upaliti iz prve, ali hej, makar si sebi ulepšala dan! A kada usvojiš naviku voljenja i negovanja sebe…

Cilj 2: Počni da menjaš ono što ti u životu ne odgovara!

Ako ti ne odgovara trenutni posao – sredi CV i počni da tražiš drugi. Ako nisi zadovoljna svojom vezom – razmisli o tome šta je uzrok nezadovoljstva i pokušaj da to ispraviš, sama ili sa partnerom. Ako želiš da se hraniš zdravije – pronađi odgovarajući režim ishrane i počni već istog dana. Jednostavno, pokreni se, baci se u akciju. Znam, i sama često sedim, overtinkujem, smišljam i planiram, a na kraju ne uradim ništa. Lično, meni motivacija dođe odjednom, kad valjda više ne mogu nešto da trpim i totalno u trenutku kada to niko ne očekuje. Uglavnom, ovde je potrebno da imaš neki životni cilj da bi znala šta ti ne odgovara i šta zapravo želiš umesto toga gde si sad. I ovo znam, lako je reći, mnogo je teže shvatiti šta zapravo želiš, ali jednostavno kad imaš vremena, sedi, zagledaj se u sebe i zapiši svoje najiskrenije želje. Eto ti životnog cilja! I sve što nije u skladu sa tim, briši sa svoje liste, a sve što treba da uradiš da bi došla do toga – dodaj! Moram da dodam da je sasvim u redu i ako i dalje ne znaš šta želiš, mada sam sigurna da znaš – samo ti možda deluje nerealno, nemoguće, nedefinisano, nekonkretno, daleko… Samo ti to zapiši, pa ćeš lako videti šta ćeš sa tim!

editors choice 2 Editors Choice: Izazovi koje treba da postaviš (i ispuniš!) + junska to do lista

I ok, evo nečeg malo lakšeg!

Cilj 3: Svakog vikenda poseti mesto u gradu na kojem do sada nisi bila!

Rekla bih i češće od svakog vikenda, ali gledam realno na stvari, makar po sebi. Juče sam se našetala po Dedinju, obilazila Beli dvor, a zatim putovala sa jednog kraja grada na drugi, autobusima koje do sada nisam videla nijednom – rekla bih jedna solidna ekskurzijica po Beogradu. Uglavnom, ne mogu da ti opišem koliko je meni to prijalo, koliko sam uživala razgledajući prizore koji su ti realno nadohvat ruke, ali se jednostavno nikad nisi bavila time da zaviriš iza nekog ćoška, koliko sam bila srećna, naročito kad bih naletela na neku mačku koja bi htela da se mazi! Ono naše omiljeno “budi turista u sopstvenom gradu” zaista ima smisla i znamo zašto to poručujemo, zato ne znam šta više čekaš! A kada završiš sa otkrivanjem skrivenih kutaka grada u kojem živiš (ako je to uopšte moguće završiti), pređi na Srbiju, pa komšiluk, pa region, pa…

Cilj 4: Napravi (minimum) 10.000 koraka svakog dana!

Iii, inspirisana prethodnim ciljem, dajem i ovaj – neka ti cilj bude i to da svakog dana napraviš minimum 10.000 koraka iliti pređeš oko 6km. Veruj mi, nije mnogo kao što se čini, a prijaće ti na više nivoa, ne samo fizički, već i psihički, kad već sve vreme na neki način pričamo o mentalnom zdravlju i brizi o istom. Mislim da je fizička aktivost zaista lek za sve što se dešava u glavi i duši i malo mi je mučno što i sama govorim taj kliše, ali šta ću kada mogu da potvrdim iz ličnog iskustva!

Ok, malo sam se zanela… Ostavljam u nastavku to-do listu za mesec pred nama, dopuni je nekim ličnim idejama i družimo se ponovo početkom jula!

Junska to-do lista:

– čini sebe srećnom
– pronađi životni cilj za koji ćeš se boriti
– više putovanja – što spontanije to bolje!
– više šetanja – može i vožnja bicikla/rolera
– više dobre muzike
– više druženja sama sa sobom – počni sa solo odlaskom u bioskop!
– počni da pišeš dnevnik
– zasadi omiljenu biljku
– doniraj nešto u humanitarne svrhe
– postavi “bedtime” plan i drži ga se

Ivana

(fotografije: unsplash.com)

Comments