Lepa i negovana kosa je, čini nam se, želja svake žene (a i muškarca) na ovoj planeti, ali brzi način života pun stresnih situacija često nam ne dozvoljava da svojoj kosi posvetimo dovoljno pažnje – što je samim tim često učini suvom i iskidanom. Suva kosa je veoma česta i rasprostranjena pojava, ali ona se ipak može sprečiti time što ćete joj posvetiti jednpstavnu i redovnu rutinu nege. U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko efektih saveta koji će vam pomoći da oporavite svoju oštećenu i suvu kosu, a koji su zaista saveti koje svako od vas može da primeni i koji ne oduzimaju mnogo vremena – a donose rezultate. Konačno je vreme da kažete zbogom ispucalim krajevima i kosi koja izgleda “kao slama”, zato – telefone ili laptopove u ruke, i posvetite se nastavku ovog teksta!

Redovno se šišajte

Znamo, ovo ne zvuči kao “bog zna kako” inovativan savet, ali verujte nam, važno je da ga imate na umu. Redovnim šišanjem, na otprilike svakih šest do osam nedelja – vi ćete svoju kosu osvežiti i rešiti je ispucalih krajeva i time joj potpomoći da raste zdrava i jaka. Ispucali krajevi koji se predugo puštaju da rastu se samo sve više i više lome, tako da vam celokupna kosa odaje utisak manjeg volumena, a i sve je oštećenija. Zato, pravac frizer!

Jedite zdravo i unosite vitamine

Čuvena izreka i sama kaže “ono si što jedeš”, i ona nije sa razlogom tako dugo prenošena kao mudrost sa kolena na koleno. Zrava ishrana daje vašem organizmu dovoljnu količinu proteina i ugljenih hidrata koji su mu potrebni, a zdrav organizam direktno je povezan sa rastom zdrave kose. U svoju ishranu, kako biste poboljšali izgled kose, unesite omegu 3 i antioksidanse, a njih najviše možete pronaći u hrani kao što su losos, orašasti plodovi, crveno voće, spanać. Uz to, važno je da svom organizmu obezbedite vitamine, kao što su vitamini D, C, A i E, ali pažljivo proverite koje ćete konzumirati i u kojoj količini.

Pažljivo birajte šampon

Sigurno ste primetile promene na kosi kada ste tokom života menjale šampone, i samim tim – jasno vam je da i izbor šampona utiče na izgled vaše kose, kao i njenu teksturu. Ukoliko se borite sa suvim i ispucalim krajevima ili generalno suvom kosom, najbolje je da pronađete šampon koji je hidrirajući i koji će odgovarati vašim potrebama. Pri potrazi novog šampona tražite onaj koji u sebi ne sadrži sulfate, ali sadrži arganovo ili kokosovo ulje, hijaluronsku kiselinu ili vitamin E.

Comments