Hajde da se malo zadržimo na naslovu. Moram da ponovim ovo – šta je sa stilom pojedinih poznatih ličnosti, i zbog čega se oblače kao da će svakog trenutka da izvuku iz džepa tarot karte i da vam daju smernice i odgovore na određena pitanja?!

Da počnemo sa Bellom Hadid, koja je postepeno zamenila svoje luksuzne haljine za boemski 70s izgled, pa sve do Doje Cat koja je, otkad se ošišala, počela da se oblači sve bizarnije. Hajde da malo produbimo ovu temu…

Ako ste ispratili skorašnju CFDA dodelu nagrada, verovatno znate da je Law Roach odneo nagradu za najboljeg stilistu, kad je bio obučen u custom made Oscar de la Renta autfit. Ovo je, zapravo, prvi put da se ta nagrada dodeljuje, tako da je ceremonija označila prekretnicu u statusu koji se daje slavnim stilistima, sa crvenim tepihom koji je sada pretvoren u “bojno polje” za novu generaciju kreatora imidža. Čini se da je ovo, kako je rečeno, dobilo prednost nad „pravim“ stilom, pri čemu su Roach i ostali gotovo oteli lookove sa piste samo nekoliko dana nakon što su debitovali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Law Roach (@luxurylaw)

To nas dovodi i do komentara koji je Tom Ford imao povodom stilista poznatih ličnosti. Tom prilikom je rekao da bi voleo da oni nemaju toliku moć kad je u pitanju oblačenje. “Sedamdesetih godina, na primer, takođe su postojali stilisti poznatih ličnosti, i tada su ljudi još više rizikovali sa svojim oblačenjem”, dodao je.

Iskreno, ne slažem se sa njegovim komentarom, jer to nije tačna reprezentacija i analiza čitavog spektruma na kome se nalaze poznate ličnosti. Kad poredimo dva vremenska perioda, moramo da budemo obazrivi i da se vodimo pravilima koja su postojala u to vreme. Tako, ako kao primer uzmemo sedamdesete koje je naveo Tom Ford, moramo imati na umu da je reč “riskantno” tad imala sasvim drugačije značenje nego danas. Da, možda je tada bilo skandalozno da se poznata ličnost pojavi na događaju ili crvenom tepihu u provokativnoj ili ekscentričnoj odeći, ali ne mogu da ne postavim pitanje šta je danas, zapravo, ekscentrično?

Čini se kao da je u današnje vreme sve teže naći sopstveni, ekscentrični stil, a da ne uradite nešto što je već viđeno. Verujem da se upravo zbog toga poznate ličnosti okreću što “ekstremnijim” lookovima i nesvakidašnjim komadima, kako bi uvek bili prvi u nečemu. Možda je Kim K. upravo zbog toga toliko htela da se pojavi u haljini Marilyn Monroe, jer joj je bio potreban “wow efekat”…

Bizarni slučaj Doje Cat

Ako pogledamo evoluciju stila Doje Cat, jasno možemo videti kakve početke je imala, i preko čega je sve prešla prilikom sticanja komercijalne slave. Ipak, mislim da njen slučaj nije nužno povezan “wow efektom”, jer je i sama pričala kako nije bila spremna na ogroman uspeh i komercijalnu slavu i količinu popularnosti koju je stekla.

Meni njena situacija deluje kao potreba za ličnim begom od realnosti i eksperimentisanjem sa identitetom i modom, jer moda za to i služi, zar ne? Prvi korak je svakako bilo njeno čuveno brijanje glave, a za tim je sledila i radiklana promena u oblačenju koju volim da nazovem “estetika ružnog”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doja Cat (@dojacat)

Pročitajte i ovo: Doja Cat je izbacila svoju kolekciju odeće, a fanovi ne znaju kako da reaguju

Bella Hadid

Ako je neko trendseter na svetskoj modnoj sceni, onda je to Bella Hadid (zajedno sa njenom sestrom, naravno). Kroz Bellu smo mogli videti prolazak najrazličitijih faza, od ultraglamuroznih haljina, do “ružnih” Y2K lookova, pa sve do kanalisanja Esmeralde, kao što je to učinila skoro. Kako će izgledati u bliskoj budućnosti, to možemo samo da čekamo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Emma Corrin – girl, what is this?!

Nedavno smo pričali o ovoj JW Anderson haljini, ali moramo je pomenuti opet. Emma je odabrala da se na premijeri romantične drame My Policeman pojavi u haljini koja izgleda kao plastična kesa puna vode, i tu nije kraj, nego ima i zlatnu ribicu. Haljina je došla pravo sa modne piste, nakon Andersonove revije za proleće 2023. godinu.

FKA Twigs

Mene je FKA Twigs od samog starta asocirala na vešticu ili osobu koja se bavi magijskim ritualima, ako ćemo iskreno. Ne mogu da kažem da mi smeta, čak mi se često i dopadne, kao i njeni koncepti koje sprovodi u svojoj muzici i spotovima. Bilo kako bilo, ako će neko da se izdvoji po svom ekscentričnom oblačenju, to je onda Twigs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FKA twigs (@fkatwigs)

Trinity Vigorsky AKA Eartheater

Ako ranije niste čuli za ovu njujoršku kompozitorku, producentkinju i pevačicu, onda vas čeka pravo iznenađenje. Svakako, pored svoje muzike, ona je poznata i po svojm specifičnom stilu. Biće vam sve jasno kada uđete na njenu Instagram stranicu, zato vam preporučujem da sami pogledate o čemu se radi. Ona je još jedan pravi primer “estetike ružnog” koju sam pomenuo i kod Doje Cat, ali ne one dobre verzije, od koje vam neće biti muka kad je vidite…

Naravno, ovaj tekst nije namenjen kako bi vređao bilo koga od pomenutih ličnosti, već je tu kako bismo se zabavili i prokomentarisali ekscentrične autfite koje odluče da pokažu na svojim društvenim mrežama i crvenim tepisima. Moda je tu kako bismo se zabavili, ne zaboravite!

Pročitajte i ovo: Da li je seksepilno oblačenje izgubilo svoj šok faktor?

Naslovna fotografija: instagram.com/dojacat

Nenad Grubanoski

Comments