Top-model Alek Vek, govori o modi, stilu, onome što je čini srećnom i otkriva kako je bilo učestvovati u novoj Lindex kampanji.

Kako je bilo raditi ovo snimanje za Lindex?

Raditi s brendom koji ima tako bogatu istoriju podrške ženama, a ujedno i raditi sa ženama koje su ikone ovog vremena, ženama koje su prešle s reči na dela, bilo je izuzetno pozitivno iskustvo. Lindex je okupio izvanrednu ekipu s kojom je zaista bilo zadovoljstvo raditi, u inspirativnoj atmosferi i uz mnogo zabave.

Lindex godinama podržava sve vidove borbe protiv raka dojke. Šta za vas znači kampanja podizanja svesti o ovom problemu?

Podizanje svesti o raku dojke za mene predstavlja istorijski pokret, koji ohrabruje žene u tome da prate svaku promenu na svojim grudima i čini mogućim da se te promene na vreme primete, što vam daje znatne šanse da se sa bolešću suočite u njenom ranom stadijumu.

PINK 1 Ekskluzivni intervju: Alek Vek, top model i lice nove Lindex kampanje

Koji vam je omiljeni deo odeće iz Lindexove PINK kolekcije?

Ta kolekcija je sjajna, mnogo je modela koji mi se sviđaju! Volela sam da nosim šampanj suknju od lažne kože iz A linije uz ležerni pastelnoružičasti džemper.

Koji vam je omiljeni komad odeće iz Lindexove kolekcije Jesenje modene heroine?

Kolekcija je sjajna, mnogo je komada odeće iz nje koje volim, jer je cela odlično dizajnirana i vrlo nosiva.

Jesenje modne heroine iza scene 3 Ekskluzivni intervju: Alek Vek, top model i lice nove Lindex kampanje

Kako je, po vama, svet mode prigrlio različitost?

Moda je moćna platforma da se mladim devojkama poput mene omogući da se u svetu čuje naš glas i podrže stvari koje smatram važnim. Kada sam u svojoj devetnaestoj godini počela da radim kao model, bilo je sasvim malo drugačijih devojaka koje su hodale modnim pistama ili bile zvezde naslovnih strana. Ono što sada vidim jeste da se zaista oseća uticaj žena iz svih kultura i iz različitih industrija. Mogućnosti koje nudi digitalna era učinile su svet pristupačnijim, a čini mi se da je upravo ovaj brend te mogućnosti oberučke prihvatio kako bi radio sa što više raznovrsnih talenata i glasova.

PINK 2 Ekskluzivni intervju: Alek Vek, top model i lice nove Lindex kampanje

Kako stil i moda mogu da osnaže ženu da izgleda lepo i da se oseća sjajno?

Sećam se, kad sam bila mala i odrastala u Južnom Sudanu, moja majka nas je podsticala da se lepo oblačimo i da poštujemo odeću koju nam je kupovala. Odeću nismo nabavljali u radnji, već je majka svu našu odeću naručivala kod lokalne krojačice ‒ nama je bilo dopušteno da odaberemo materijal i boju koju želimo. Moja porodica ni po kojim standardima nije bila imućna, i to je za našu majku bio najekonomičnije. Tako sam rano postala svesna osećaja moći kad nosiš nešto posebno, ali i vrednosti dobro izrađene odeće.

Kad sam počela da radim kao model, stekla sam još bolji uvid u to. Budući da sam radila s izvanrednim kreatorima, naučila sam da volim odeću i da se divim onoj koja je studiozno kreirana i divno izrađena.

Jesenje modne heroine 2 Ekskluzivni intervju: Alek Vek, top model i lice nove Lindex kampanje

Kako je vaše poreklo uticalo na vašu karijeru?

Nikada neću zaboraviti borbu moje porodice, kao i stotina i hiljada drugih ljudi koji su iskusili izbeglištvo. Mislim da su me ta borba u ranoj mladosti i to što sam vrlo mlada izgubila oca učinili veoma zahvalnom za sve prilike koje mi se sada pružaju. Zato sam vrlo odlučna u nameri da skrećem pažnju javnosti na težak položaj izbeglica po celom svetu ‒ kako koristeći medijski uticaj koji imam kao model, tako i svojim radom sa UNHCR-om.

Koja vam je najlepša uspomena u karijeri?

Mnogo je divnih uspomena, ali jedna od najstarijih i najlepših je kada sam radila snimanje s legendarnim fotografom Herbom Ritsom (Herb Ritts), koji je uradio seriju mojih portreta, na kojima sam obojena u crno i slikana naga. Te slike su postavile standard za moju karijeru i donele mi mnoge druge ponude i mogućnosti.

Jesenje modne heroine 4 Ekskluzivni intervju: Alek Vek, top model i lice nove Lindex kampanje
Comments