Svakih nekoliko godina pojavi se novi sastojak za negu kože za koji se odjednom čini da je neophodan u bilo kojoj rutini nege kože. Poslednjih godina su u centru pažnje bili hijaluronska kiselina i niacinamid, a trenutno popularni sastojak, o kom će se tek pričati, jeste ektoin.

U poslednje vreme, ektoin se prikazuje kao aktivni sastojak koji se mora imati u proizvodima za negu kože. Iako se odavno zna za ovaj sastojak, ektoin je tek skoro postao must-have među beauty brendovima.

Šta je ektoin?

Ukoliko pratite beauty trendove, sigurno ste upoznati sa aminokiselinama. Ektoin, koji je otkriven 1985. godine, spada u ovu kategoriju. Ova aminokiselina potiče od nekoliko vrsta bakterija i nalazi se unutar njih. Nemojte da vas odvraća reč „bakterija“, jer je u ovom slučaju to je veoma dobra stvar.

Ektoin je ekstremolit koji se ekstrahuje iz ekstremofilnih mikroorganizama. Ekstremoliti štite kožu i ćelije u ekstremnim vremenskim uslovima. To uključuje salinitet, pH, sušu, temperaturu i zračenje. Ektoin je relativno mali molekul koji se lako vezuje za molekule vode kako bi stvorio komplekse koji okružuju ćelije, enzime, proteine i druge biomolekule formirajući hranljivi štit oko njih. U stanju je da zaštiti ćelijske membrane od hemijskih i fizičkih oštećenja, smanjujući oksidativni stres i upalu ćelija.

Ektoin i njegove prednosti

Delovanje ektoina je veoma široko jer se smatra da štiti kožu na najbolji mogući način i to ga čini zvezdom aminokiselina. Ektoin se na koži ponaša kao zaštitna barijera i štiti kožu i od spoljašnjih uticaja poput plave svetlosti i zagađenja.

Ovaj sastojak pruža zaštitu od UVA/UVB zračenja i vidljivog svetla na ćelijskom nivou i reguliše oštećenja na koži. Međutim, to ne znači da predstavlja zamenu za zaštitu od sunca. Pošto ektoin ne deluje kao aktivan UV filter, ne može da se smatra SPF-om.

Ektoin Ektoin   beauty sastojak koji odgovara svakom tipu kože

Pročitajte i: Pastelne trepavice: Novi beauty trend koji će osvojiti svet

Pored toga što je mali, ali moćan saveznik u nezi kože, ektoin poboljšava i kožnu barijeru, smanjuje transepidermalni gubitak vode i čini kožu elastičnijom. U suštini, nudi skoro sve što je potrebno da se nalazi u jednom sastojku ili preparatu.

Radi se o prirodnom sastojku koji zadržava vlagu, oporavlja grubu i isperutanu kožu, ali i smanjuje upalu. Deluje i na redukciju finih linija i bora dok pruža dugotrajnu hidrataciju. Stručnjaci vole da opisuju ektoin kao sastojak koji radi sve za kožu.

Kako da ga uključite u svoju rutinu?

Ektoin će vas sigurno kupiti kad uvidite kako deluje sa drugim proizvodima. Odlično se uklapa sa skoro svakom zamislivom formulom za negu kože, jer u toj kombinaciji pojačava uticaj drugih sastojaka.

Ektoin može dobro da funkcioniše sa drugim hidratantnim sastojcima. To uključuje humektante kao što su hijaluronska kiselina ili glicerin i sastojke koji jačaju barijeru poput ceramida. Paralelno pomaže da se neželjeni efekti drugih, oštrijih sastojaka smanje na minimum. Odlično funkcioniše kad je uparen sa sastojcima koji izazivaju upalu ili crvenilo poput AHA, BHA kiselina i retinoida, kako bi se ublažili njihovi neželjeni efekti.

Najefikasniji su proizvodi sa ektoinom na bazi vode i emulzije, kao što su serumi i hidratantne kreme. Ako ste ljubitelj seruma, krenite sa onima koji su puni aminokiselina sa peptidima bakra i ektoinom. Takođe postoje i serumi sa breskvom i ljiljanima za osobe koje imaju osetljivu kožu, ali i oni koji smanjuju fine linije i bore i sprečavaju iritacije.

Ako već imate nekoliko seruma u ​​svojoj liniji, možete razmisliti o uključivanju ektoina u svoju rutinu sa hidratantnom kremom. Preporučuje se u kombinaciji sa laganom hidratantnom kremom jer će poboljšati i balansirati delovanje jakih sastojaka i zaštititi kožu od plave svetlosti.

Budući da će mu tek rasti popularnost, imate vremena da detaljno istražite koji će vam proizvodi sa ektoinom najviše odgovarati.

Pročitajte još i: Hvala TikToku na još jednom popularnom trendu – evo kako da konturišete usne

Naslovna fotografija: pexels.com

Marija Gavrilović

Comments