Nešto što smo godinama smatrali javnom tajnom i godinama prećutno posmatrali, sada konačno počinje da dobija svoju aktuelnost. Sve je počelo pre par dana kada je u Hrvatskoj pod optužnicom za organizaciju elitne prostitucije uhapšen Nebojša Perunović, nakon čega se cela priča proširila na ostatak Balkana.

Kako “Novosti” navode, devojke koje su umešane u elitnu prostituciju na Balkanu najčešće su pevačice ili manekenke koje pokušavaju da naprave karijeru, a veoma retko su to zaista uspešne estradne ili televizijske zvezde. U modnoj industriji nije retkost da devojke, a još češće i muškarci, pristaju na seks sa uticajnim ličnostima kako bi dobile neki posao. Na ceni su i nepoznate devojke koje izgledaju vrlo privlačno i najčešće se predstavljaju kao studentkinje, a mogu da se “naruče” i preko brojnih sajtova.

Do poznatih devojaka u Srbiji, kao i u okolnim zemljama, nije lako doći i obično je, pored dubokog džepa, potrebna i preporuka. Do zgodnih devojaka koje su obrazovane i govore strane jezike može se doći i preko interneta. Njihovi klijenti često na forumima razmenjuju iskustva i procenjuju da li je usluga ponuđene devojke vredna cene koja se kreće od nekoliko stotina do hiljadu evra za sat vremena. Većina ima strogo propisane uslove koji podrazumevaju da dolaze jedino u hotele sa četiri ili pet zvezdica, da klijent mora da vodi računa o svojoj higijeni i da mora da plati uslugu u prvih pet minuta susreta.

Jedna od glavnih zanimljivosti jeste da u poslednje vreme ima sve više ženskih makroa. Naime, kako “Press” navodi otkriveno je da je “gradonačelnica” najvećeg lanca beogradske elitne prostitucije izvesna Big Mama, san svakog lošeg momka devedesetih.

Big Mama danas ima 40 godina, a kako se veruje upravo je ona mentor poznatih beogradskih sponzoruša koje je uspešno savetovala kako da zavedu milionere, zbog čega i nosi aktuelni nadimak. U prilog tome da je bila odlična učiteljica svedoči i mitska priča o sada već naširoko poznatoj dami koja je udata za milionera. Kada je pored kreveta svog današnjeg supruga pronašla kovertu u kojoj je bilo više hiljada evra, ona je prvo pozvala Big Mamu ne bi li je ova posavetovala šta joj je činiti. Big Mama joj je rekla da odmah ode i kupi najskuplji sat tom muškarcu. Pošto je dotični bio toliko oduševljen ovim gestom, sve ostalo je “dok nas smrt ne rastavi”. Pre izvesnog vremena je i na našem portalu objavljen tekst “Heroine devedesetih” koji govori baš o ovom fenomenu.

Inače, podgoričke “Vijesti” su izvestile o tome da u letnjim mesecima na primorju cveta jahting prostitucija, a poznato je da klijentela naručuje pratnju ponajviše iz beogradskih agencija. Ali ono što je najveća zanimljivost u čitavoj priči jeste da su to poznate voditeljke, pevačice i manekenke.

Međutim, čini se da Big Mama neće još dugo biti glavna na ovom pordručju iz razloga što se polako povlači iz posla. Većina devojaka su je napustile, a one koje su ostale sa njom kažu da je očajna. Ipak, najstariji zanat na svetu neće ostati bez šefice. Šuška se da tron polako preuzima izvesna Stefani za koju zna ceo MUP, a svoju “ordinaciju” drži negde na Banjici gde uspešno posluje već godinama.

Da li je Big Mamu konkurencija uništila ili je jednostavno samovoljno shvatila da je došao kraj, ostaje da vidimo. Verujemo da će se detalji o klijentima i onima koje usluge pružaju samo nizati, tako da ostaje da vidimo dalji splet događaja koji će sigurno uzburkati medijsku javnost.

Zanimljivo je da je svojevremeno jedan beogradski medij objavljivao “seksi lične karte” poznatih ličnosti, tj. seksi intervjue sa naslovima kao što su “Hoću seks na palubi”, “Koristim seksualne rekvizite”, “Slomila sam vibrator”, “Nema orgazma na razdrndanom krevetu”… Da li postoji neka veza između svega ovoga?

Na kraju, kada se sve ovo pročita, ostaju pitanja koja lebde u vazduhu. Da li je najstariji zanat na svetu postao jedini način da se dođe do novca i lagodnog života? Koliko vredi moral u zemlji Srbiji i da li je postao prevaziđena kategorija? Da li je estrada ustvari pokriće za neko drugo zanimanje?

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da se mlade devojke i tek stasali muškarci odlučuju da putem prostitucije dođu do novca, umesto da ulažu u svoje obrazovanje. Da li su mladi u Srbiji, zemlji u tranziciji, toliko razočarani činjenicom da se na prvi posao čeka godinama?

Bilo kako bilo, bila prostitucija elitna ili ne, ona je uvek stvar izbora, a da li ćete biti kovač svoje sreće ili rob svog izbora odlučujete sami.


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Comments