Koliko su studenti Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti zaista talentovani i uspešni, pokazala je i studentkinja prve godine, Emilija Zdravković na održanom takmičenju European Fashion Talent Designer Competition (EFTDC) u okviru Serbia Fashion Week-a, a pod mentorstvom profesorke, docenta mr Katarine Samardžić, gde je izabrana kao prva među finalistima – koja će imati priliku da svoju kolekciju The Unknowne prikaže kroz reviju u oktobru mesecu 2020. godine.

Kako su za ovogodišnje takmičenje okolnosti bile drugačije, i kako su se sami događaji realizovali uglavnom online, tako je protekao i Serbia Fashion Week – bez tradicionalnog spektakla koji je bio priređivan za modnu publiku kako iz Srbije, tako i iz sveta. Međutim to nije umanjilo veličinu ovog događaja, koji promoviše mlade, talentovane modne kreatore i samo takmičenje – European Fashion Talent Designer Competition (EFTDC), gde se svake godine studenti Modnog dizajna FDU-a pojave, i svojom kreativnošću, društveno odgovornim viđenjem mode, zasene stručni žiri koji je uvek u sastavu najvećih modnih stručnjaka.

Emilija Zdravković je nova nada modnog sveta, koja je prvoproglašeni finalista EFTDC-a sa svojom kolekcijom – The Unknowne, a koja se bavi potrebama da kroz odevne predmete podigne svest o problemima nad kojima imamo potpunu kontrolu, o značenju kojim odevni predmet ocrtava čoveka, prikazuje strah, traumu i razmišljanje jednog pojedinca u svetu proizvodnje brze mode. Emilija je zapravo kroz prikazanu kolekciju ukazala na veliki problem koji nesvesno podržavamo, a koji možemo zaustaviti.

Kako Emilija kaže za The Unknowne kolekciju – The story aboute those who are not heard, zapravo eksperimentom Zero waste, skreće pažnju na velike i bespotrebne potrošnje materijala, koje industriji daju moć nad svojim potrošačima. Zanimljiv je način na koji je Emilija izradila svoju kolekciju, spajanjem starih second hand proizvoda u nešto novo – pačvork, davajući im tako novu svrhu i namenu i ističe “Dolazim do cilja da modnoj industriji predstavim sistem reciklaže, koji ne samo da je ekološki osvešćen, već produžava i životni vek samim materijalima, smanjujući proizvodnju novih, i davajući mogućnost da jednom detetu pružimo šansu za život i obrazovanje koje zaslužuje. Zapravo, mi kao potrošači, našim izborom, imamo tu moć da stanemo protiv child labor sistema!”

U sastavu stručnog žirija na ovogodišnjem izboru za finale EFTDC takmičenja su bili modni eksperti iz svih oblasti koje modna scena čini, kako kod nas, tako i u svetu: Svetlana Horvat, Adrian Mizzi, Meera Fox, Eymeeic Francois, Bin Chen, Mira Postolache, Donald Postolache, Paola Buonacara, Rocco Leo Gaglioti, Eduardo Perez Gonzales i Correl Crisan. Emilija je verovala u sebe i znala da će žiri prepoznati poruku koju želi da pošalje, ali je istakla, da je nestvaran osećaj kada je čula svoje ime kao pvo među izabranim finalistima.

Zanimljivo je, da je naša uspešna studentkinja bila deo i SFW panel diskusije na temu: Moda i mladi u doba korone – Ko su kreatori nove normalnosti”, gde se govorilo o tome kako je novonastala situacija uticala na kreativnost mladih dizajnera i na koji način se može adaptirati i iskoristiti trenutna “normalnost” u svoju korist. Kao najmlađi panelista Emilija je govorila o viđenju dizajna u karantinu, kao i o izolaciji, ali i samom konceptu njenih modela koji su nastajali u tom trenutku.

Čestitamo Emiliji još jednom na sjajnoj kolekciji, koja će u celosti biti prikazana u finalu takmičenja EFTDC i kao do sada verujemo u njen talenat i novo viđenje mode, koje podržavaju i profesori Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti.

naslovna e1593522671464 Emilija Zdravković u finalu prestižnog takmičenja EFTDC Serbia Fashion Week a

 

 

Comments