Emocionalna intimnost nije ograničena na partnerske odnose – to je želja da pripadamo, da budemo deo nečega, da budemo prepoznati, viđeni, cenjeni i spada u osnovne ljudske težnje. Ovu težnju možemo zadovoljiti na mnogo načina – kroz pripadnost porodici, sportskom timu, udruženju, određenom kulturnom miljeu, političkoj partiji, verskoj grupi.

Međutim, pripadnost sama po sebi nije dovoljna – želimo da budemo cenjeni zbog onoga čime kao pojedinci doprinosimo grupi. Jedan od najboljih načina je da budemo poželjni i traženi, što takođe dolazi u različitim oblicima. Poslodavac traži vaše tehničke veštine i to pokazuje obezbeđivanjem povišice ili povlastica u radu. Škola vam nudi stipendiju, jer ceni vaše akademske sposobnosti. Prijatelj uživa u vašem društvu i zove vas na večeru…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Iako poželjnost i pripadnost nisu jedo isto, vrlo često idu zajedno. U romantičnim vezama vrhunska emocionalna intimnost ogleda se u tome što ostajete poželjni partneru, iako vas duboko poznaje (vaše mane, kao i vaše prednosti). Ovaj kontekst se može proširiti i na druge bliske odnose. Emocionalna intimnost na isti način postoji i između roditelja i dece, bliskim prijateljima, kao i u odnosu sa terapeutom, koji poznaje i ono što druge bliske osobe ne znaju o vama.

Zdrava emocionalna intimnost kombinuje osećaje poželjnosti sa osećanjem pripadnosti, podrazumevajući da budete cenjeni i željeni uprokos svojim nedostacima. Ova vrsta prihvatanja, zahteva bezuslovnu ljubav, koja je prilično retka i gradi se na čvrstim osnovama poverenja, kao preduslov za istinsko samootkrivanje. Taj proces je osetljiv, u njemu mnogo rizikujemo pokazujući ranjivost i potrebno je dosta vremena da se sprovede.

Mnogi, međutim, pokušavaju da koriste prečice. Oni mešaju pažnju i površno odobravanje sa dobijanjem duboke i iskrene zahvalnosti. Ove prečice uključuju isticanje seksualne privlačnosti, hvalisanje dostignućima, pretenciozno iskazivanje intelektualne moći, fizičke snage ili drugih sposobnosti – sve to činimo želeći da što pre stvorimo osećaj pripadnosti i da se uverimo da smo poželjni i cenjeni.

Pažnja koju privlačimo na ovaj način predstavlja samo iluziju – bledi odblesak uvažavanja i prihvatanja koje traži duboka emocionalna intimnost. Ona može stvoriti osećaj nagrađenosti, trenutno zadovoljstvo, ali nije suštinska – kao i većina brzih rešenja, brzo gubi efekat.

Pročitajte i ovo: Povezanost sa sobom – uslov za emotivnu intimnost

Takođe, prečice ka bliskosti i pripadnosti mogu dovesti do objektiviziranja atributom koji naglašavate – žena koja koristi seksepil da bi stekla osećaj poželjnosti i prihvaćenosti, najčešće se suočava sa time da je drugi vide kao seksualni objekat i ostaje uskraćena za poštovanje, poznavanje i prihvatanje koje traži.

Savremeni svet društvenih medija podstiče veze bez obaveza i površne kontakte i interakcije – emocionalna intimnost ne postoji i ne može se pronaći na internetu, bez obzira na broj grupa za podršku na kojima možete svoje probleme i iskustva anonimno deliti sa drugima. Poveravanje ove vrste može biti korisno, ali vas ne obavezuje i ne traži emocionalno ulaganje – dok emocionalna intimnost upravo zahteva ulaganje vremena i energije i dugotrajno građenje odnosa.

Živimo u doba normalizacije seksualnosti i hedonizma, a kulturna poruka je da ako želite da pripadate i budete prihvaćeni, morate biti deo toga. Ako to ne želite i ako shvatate da se emocionalna intimnost može dostići samo kroz istinsku i duboku povezanost, budite izbirljivi u tome kako ulažete svoje vreme i energiju i posvetite se negovanju veza i odnosa koje već imate.

To znači da budete velikodušni u svojoj dobroj volji i milosti i usredsređeni na svesnu razmenu energije sa osobama koje volite, verujete im i divite im se, ili barem sa onima koji pokazuju osnovno poštovanje za to ko ste i šta imate da ponudite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Mnogim ljudima nedostaje ova vrsta odnosa, čak i kada su u braku, imaju porodice i redovno se sastaju sa prijateljima. Deo koji nedostaje u njihovim životima uvek je duboka emocionalna intimost, osećanje da ih neko prihvata, ceni i vole takve kakvi su – da im pruža bezuslovnu ljubav.

Da biste primili bezuslovnu ljubav, potrebno je da je dajete. Davanje onoga što vam je potrebno deo je kosmičkog zakona privlačenja. Emocionalna intimnost koju tražite traži od vas da radite, trudite se i rizikujete – ulog je veliki, ali nagrade su još veće.

Napori da ostvarite emocionalnu intimnost mogu biti neuspešni – možete odustati i povući se u bezbednost i udobnost površnih odnosa, kada se uplašite i osećate da previše rizikujete. Ali možete uhvatiti sebe u tome i ponovo pokušati. Vremenom, vaši pokušaji će vas osloboditi straha od rizika, lakše ćete se otvarati i kretati u susret drugima sa nadom da ćete uspostaviti doboku povezanost. I pošto je emocionalna intimnost tako univerzalna i duboka potreba, verovatno ćete pronaći one sa kojima se možete duboko povezati i deliti bezuslovnu ljubav u dubokom osećanju pripadnosti i bliskosti.

Pročitajte i ovo: Koju vrstu intimnosti najviše vrednujete u vezi?

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments