Energija izgubljenog dečaka (Petra Pana i njegove ekipe) je razoružavajuća i fascinantna na mnogo načina. Izgubljeni dečak može biti prosto neodoljiv – dobar, nežan, spontan, šarmantan, sladak i mio. Zalepiće vam se za prste, ući će vam pod kožu i pokrenuti leptire u stomaku i kad shvatite da ste se zaljubili u dečaka, a ne u muškarca, biće kasno. Propatićete i biće vam teško da se odlepite od njega, ali verovatno ćete to na kraju i uraditi. Nije lako izbeći zamku izgubljenog dečaka, jer on može nositi lice odrasle osobe i nećete ga prepoznati po godinama, ili nekom upadljivo razmaženom ponašanju. Ali, ako ste se već opekli, biće vam lakše da prepoznate znake upozorenja – i da ih uvažite, pre nego što dođete na rub nervnog sloma. Dečaci su zabavni i najprijatnije su društvo na svetu – oni jedino nisu odgovorni i pouzdani partneri, a biti partner znači biti posvećen, obavezati se, imati dubinu i širinu i deliti zajedničke vrednosti. Dečaci su uglavnom kao i oni leptiri u vašem stomaku – uzburkaju vam život, podignu prašinu, a onda odlete i ostave prazninu – i prašinu. 

Živi sa cimerom (roditeljima, mamom) 

Ok, možda je na postdiplomskim studijama, ili se tek probija u karijeri i živi sa cimerom, jer je mnogo praktičnije podeliti troškove. Ili, zašto bi plaćao stan, kad živi u svom gradu i roditeljska kuća je dovoljno prostrana (i mamina kuhinja je nezamenljiva). Postoje razumni razlozi, ali shvatite ovo ipak kao crvenu zastavicu i budite oprezni – pažljivo slušajte i posmatrajte, da biste shvatili da li se vaš novi dečko probija kroz život i teži napretku, ili je prosto ušuškan u svoj oblik komfora koji ne želi da napusti i koji ga štiti od veze i obaveza u emotivnim odnosima. Ako dečko već ima stabilan posao i dobru platu, a i dalje živi sa cimerom (ili roditeljima), onda još nije muškarac i karakteriše ga energija izgubljenog dečaka. Svojim načinom života on vam govori da nema prostora za vezu, za negovanje i razvijanje odnosa, za vas.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda zdrava veza

Već neko vreme je u potrazi za poslom

Velika crvena zastava. U redu, situacija nije sjajna, možda ne može da nađe posao u struci, a ne želi da radi bilo šta. Ali, ni to nije dovoljno dobro opravdanje, osim za izgubljenog dečaka, koji može da živi u svom svetu i da se večno igra, ne preuzimajući odgovornosti stvarnog života. Muškarac bi ipak prihvatio da radi bilo šta, nastojao bi da se prekvalifikuje i stekne nova znanja, preduzeo bi nešto i ne bi dozvolio sebi da nema nikakve ambicije, da ne izaziva sebe i ne isprobava svoje sposobnosti. Možda je izgubio posao sticajem okolnosti i zaista je dobar i vredan, ali takav neće dugo sedeti uvređen i patiti za izgubljenom krunom, već će nešto preduzeti da dokaže svoje sposobnosti i potvrdi svoju vrednost. 

Želi da provodi puno vremena sa vama – i svojom grupom prijatelja 

Može vam se učiniti da je to dobar znak, što želi da se družite sa njegovim prijateljima i što vas smatra delom svoje ekipe, sigurno misli da ste kul i ponosan je na vas. Ali, ako provodite više vremena u društvu nego nasamo, sve su šanse da dečko izbegava emocionalnu bliskost i intimnost i da se distancira od dublje veze sa vama. 

Ne uspevate da isplanirate sledeći sastanak 

Na početku nedelje počinjete razgovor o tome šta ćete raditi u petak, ili sledećeg vikenda, a on je rezervisan i obično kaže „nisam još siguran“, ali onda se ispostavi da su mu prijatelji nešto predložili i da je on to odmah prihvatio, zanemarujući dogovor sa vama. Čak i ako je hteo da vas uključi u planove svojih prijatelja i pozove da idete sa njim, trebalo je da se prvo sa vama oko toga dogovori. Petar Pan i njegovi drugari mnogo vole spontanost, u potpunosti zanemarujući činjenicu da to znači da će raditi ono što im se najviše svidi u trenutku kada to mogu da rade, a da vi želite da se organizujete unapred i da ćete, ako ste se sa njima nešto dogovorili, odbiti druge predloge, jer imate jasne prioritete. Dakle, potreba za spontanošću često je maska za nedostatak svesti o prioritetima, a bežanje od obavezujućih dogovora nije spontanost nego nezrelost, bunt i otpor koje čovek treba da prevaziđe još u pubertetu. 

Energija izgubljenog dečaka – ne deli svoja osećanja, ne pokazuje ranjivost 

Zapravo, uopšte ne želi da vodi lične razgovore i kada ga pitate nešto kao „kako si se osećao kada su se tvoji razveli“ ili „stvarno mi se sviđaš, i to počinje da me plaši“ u nadi da će se otvoriti, ne dešava se ništa. On ne uzvraća vaše otvaranje i lepo vidite da mu je nelagodno i da menja temu. Ostaje na površini vašeg odnosa, dovoljna mu je hemija, druženje i razgovori (o svemu, samo ne o vama i o vašem odnosu i osećanjima). Izgubljeni dečak. Možda je usput duboko ranjen, pa je još izgubljeniji. Da, pokušaćete da ga spasavate i da mu pomognete da se pronađe, ali nećete uspeti. Ako ste to već radili, onda znate, ako niste, saznaćete. 

Pročitajte i ovo: 4 načina da sprečite dramu uvezi

Izbegava ili zatvara sve diskusije o unapređenju odnosa 

Već mesecima se viđate, često spavate zajedno, družite se sa njegovim društvom, ali kada je reč o produbljivanju odnosa, možda o zajedničkom životu, ili planovima za budućnost, opet ne dobijate ništa. Njemu je dobro tako kako je i zašto bi to menjao? Možda ne izbegava razgovor, ali samo da bi vas umirio, dok od akcije nema ničeg i on ne stoji iza svojih reči. 

Bolno je shvatiti da imate posla sa izgubljenim dečakom koji želi da ostane izgubljen u svom svetu i nema kapaciteta da vas pusti u svoj svet, ili da vam se pridruži u vašem. Ali prigrlite tu lekciju, pustite dečaka, neka se igra sam ili sa drugarima – svaki put kad vam uspe da ga prepoznate i pustite, pravite mesta za čoveka, muškarca, partnera, koji je već na putu ka vama. 

Naslovna fotografija: instagram.com/couples_magazine

Brankica Milošević 

Comments