Kada pomislimo na savršeno upoznavanje – pomislimo na ljubav na prvi pogled. Naravno, to se dešava samo u romantičnim komedijama, ali su nas upravo one i naučile da očekujemo da se ljubavni odnosi razviju posle veoma kratkog vremena, nekoliko dejtova i gotovo – veza je započeta i mi smo par.

Ipak, stvari se ne odvijaju tako i svi moramo da radimo – kako na sebi, tako i na našim vezama – kako bismo uspeli da izgradimo solidan odnos. Bilo bi super kada bismo našli osobu koja je za nas posebna i sa kojom vidimo zajedničku budućnost. Neretko se desi i da pronađemo takvu osobu, ali nismo sigurni kako sa njom da koračamo i da oformimo vezu koju silno želimo. Evo nekoliko saveta kako da izgradite stabilnu vezu nakon što duže vreme dejtujete sa nekim. 

Fokusirajte se na sadašnjost, ne na budućnost

Ovu grešku svi pravimo, ali to ne znači da je treba ignorisati. Svi smo svesni toga da umemo da prenaglimo kada se zaljubimo, što je sasvim normalno. Takođe, svima nam se dešava da projektujemo svoje pojedine strahove na partnere. Svako od nas je preživeo makar jedno slomljeno srce, zbog čega nam nije toliko svejedno da se upustimo u novu vezu.

Tako se dešava da te strahove vučemo sa sobom i da ih prenosimo u sledeće odnose koje pokušavamo da formiramo. Srljanje u budućnost i kreiranje worst case scenarija u odnosu sa nekim – svakako je nešto na šta bi trebalo da obratite pažnju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Nije potrebno da odmah zamišljate budućnost sa nekim i da forsirate svoje ideje. O budućnosti se razgovara, oboje treba da budete uključeni u njeno kreiranje, a ne samo vi i vaš um. Tako da – polako sa maštanjima i sanjarenjima o budućnosti, dajte i sebi i osobi sa kojom dejtujete dovoljno vremena da se upoznate.

Budite sigurni da ste zaljubljeni u osobu, a ne u ideju o toj osobi

Da, to se isto svima dešava. Kada upoznamo nekog i pomislimo da sa njima možda možemo da počnemo vezu, svaki njihov korak tumačimo kroz prizmu zaljubljenosti. Naravno, lepo je biti zaljubljen, ali ljubav ume da nas zaslepi toliko da ne vidimo crvene zastavice.

Često kreiramo određene ideje o osobama jer smo pod utiskom sopstvenih misli i želja. Svima se dešava da pojedine osobine kod simpatije prosto preuveličaju i da sebe ubede da su baš te osobine njima privlačne, čak i onda kada nisu. Dakle, zaljubljenost u nekoga je super, sve dok smo zaljubljeni u njih takve kakvi jesu, a ne u ideju o njima koju kreiramo u našim glavama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

Nemoje da preskačete razgovor o seksu

Razgovor o seksu je veoma bitna stavka u vezi, što vredi naglasiti. Naravno, svi smo više ili manje seksualno nastrojeni, ali se dešava da seks napravi problem na duge staze. Kada to kažem, mislim na to da partneri ne razgovaraju o tome šta očekuju od seksa, te njihovo nezadovoljstvo seksom stvara veliku tenziju, koja kasnije rezultira raskidom. Zato – razgovarajte sa svojim partnerom, i recite mu šta tačno želite.

O ozbiljnim temama nemojte razgovarati preko poruka

Ovo je možda i nabitnija stvar koju možemo da vam kažemo. Sve što imate da kažete svom partneru, koliko god mislili da je banalno ili važno – nemojte to raditi preko poruka. Pozovite osobu sa kojom dejtujete da se vidite i recite joj sve što imate da joj kažete, kako se osećate, podelite svoje misli – i očekuje vas pozitivan ishod, tj. znaćete tačno na čemu ste.

Naslovna fotografija: instagram.com/matildadjerf

Milica Antić

Comments