Vagina ima sopstveni mikrobiom. Kada je zdrava, ona sadrži veliki broj mikroba kao što su L. crispatus, L. gasseri, L. iners, i L. jensenii. Ove bakterije utiču na stvaranje mlečne kiseline, koja je optimalna za održavanje zdrave pH vrednosti vagine.

Zdrav raspon pH vrednosti vagine je između 3,8 i 4,5. Ovakav raspon štiti vaginu od infekcija i raznih mikroba koje bi narušile njen balans. Poremećena ravnoteža ovih bakterija često dovodi do raznih negativnih posledica – kao što su infekcija urinarnog trakta, pojava gljivica…

Ono o čemu se ne priča dovoljno jeste koliko je vitamin D neophodan za zdravlje vagine. Manjak vitamina D utiče na Lactobacillus – zdrave bakterije u vagini.

Kako se ispoljava manjak vitamina D?

Tkivo vagine je slično tkivu koje se nalazi u našim ustima. To su mišići, prekriveni mukusnom membranom koja sadrži epitelne ćelije. Epitelne ćelije su dom mikrobiota – dobrim bakterijama koje čuvaju zdravlje vagine. Sve te bakterije su povezane jedne sa drugima i deluju sinergijski, a kad se taj balans naruši, lako dolazi do nastanka raznih bolesti.

Sve ove bakterije su veoma bitne za vlažnost vagine. Vagina je sama svoj lubrikant, bilo da ste seksualno uzbuđeni ili ne, ona nešto luči. Manjak vitamina D u organizmu jeste jedan od razloga zašto vagina postaje suva. Zato žene koje prolaze kroz menopauzu imaju probleme sa suvoćom polnog organa.

I to nije problem samo u seksualnom smislu, gde imate poteškoća da postanete vlažne, jer se to da lako rešiti sa lubrikantom. Problem je na svakodnevnom nivou, jer suva vagina je vagina koja svrbi, imaćete neprijatne osećaje, osećaje iritacije, crvenila.

Može se dogoditi i da vam smeta dodir donjeg veša. Zato je najbolje da koristite pamučni donji veš jer prirodni materijali ne iritiraju kožu, a kako je koža na ovom predelu tela previše osetljiva, potrebno je da izaberete donji veš koji će vam prijati.

Koje je rešenje?

Vitamin D, odnosno vitamin sunca, jer ga unosimo izlaganjem suncu, jedan je od vitamina koji je neophodan za naše zdravlje. On pre svega utiče na zdravlje kostiju, na regulaciju raspoloženja. Ekstremni manjak ovog vitamina se može ispoljiti čak i putem depresije.

Loša vest je da je u savremenom svetu gotovo nemoguće putem kože uneti dovoljnu količinu ovog vitamina, jer usled načina života retko ko ima vremena da provodi dovoljno vremena na suncu. Dobra vest je da ga možete uneti suplementima i potrebno je da porazgovarate sa lekarom koje količine vitamina D su vama dovoljne na dnevnoj bazi.

Ovaj problem najviše imaju žene u menopauzi, ali je i daleko pre menopauze neophodno da unosimo dovoljne kolilčine vitamina D, kako bismo izbegle ovakve probleme koji bi se mogli lako rešiti.

Studija u kojoj su učestvovale 44 žene, koje su prošle kroz menopauzu i koje su redovno pile vitamin D osam nedelja, pokazala je značajna poboljšanja što se tiče suvoće vagine i njenog zdravlja.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da suplementirate vitamin D, a ako niste znali da može da izazove ovakve probleme, imate motiv da počnete sa brigom o svom zdravlju.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Ptković

Comments