Nisko samopošovanje može da uništi vašu vezu, a nije neočekivano da ono s vremenom provedenim u vezi, opada. U najbazičnijem smislu – kada ste se poslednji put osetili privlačno, kada vam je nečije interesovanje prijalo i laskalo, tako da osetite da biste mogli da očarate i osvojite drugu osobu, samo ako biste hteli. Taj osećaj moći, koju uopšte ne morate da upotrebite, mnogo znači za samopouzdanje i samopoštovanje. Osnažuje vam svest da imate izbor i da uvek birate svog partnera, svoju vezu, zato što je to ono što vam je najvažnije.

Nisko samopoštovanje vas sprečava da u odnosu tražite ono što vam je potrebno i da postavite granice za ono što ne želite. Ne verujete da imate dovoljno snage za to, ili da to zaslužujete i strahujete da ćete izgubiti partnera, pa prihvatate i ono što vam ne odgovara i pravite kompromise i ustupke koji vam ne prijaju. Nagomilavate nezadovoljstvo i udaljavate se od partnera.

Visoko samopoštovanje vam omogućava da budete asertivni, da se na pravi način zalažete za sebe, postavljate granice i tražite ono što vam je potrebno. Izražavanje svesti o svojoj vrednosti deluje povratno – zadobijate poštovanje koje zaslužujete, jer pokazujete da ga već imate i da nećete praviti ustupke koji unižavaju vašu vrednost.

Nisko samopoštovanje dovodi do laganja i prećutkivanja

Želite da ugodite partneru i krijete svoje misli i osećanja da biste izbegli sukobe i nesuglasice. Partner vas možda i ne poznaje dobro – zato što niste otvoreni, povlačite se i ne pokazujete svoje pravo lice. Tako se sukobi niti izbegavaju, niti rešavaju, već samo produbljuju jaz u odnosu.

Visoko samopoštovanje vam omogućava samoizražavanje

Možete da izrazite svoje misli i osećanja, da pokažete svoju ranjivost i svoje slabosti bez straha, sa željom da se zaista povežete sa partnerom i da budete u svakom trenutku ono što jeste. To je jedan od bitnijih kvaliteta zdravih i trajnih odnosa.

Nisko samopoštovanje je samodestruktivno

Nedostaje vam uverenje da zaslužujete da se prema vama postupa sa ljubaznošću i poštovanjem. Prečesto i predugo tolerišete loše i toksično ponašanje drugih.

Comments