Na internetu možete pronaći mnogo dijeta koje vam obećavaju ekstremni gubitak kilograma za kratko vreme. Da kažemo odmah na početku ono što vam je verovatno već poznato – nijedna od tih dijeta nije zdrava. Prosto, nemoguće je izgubiti 10 i više kilograma za mesec dana, a da vaše telo ne propati, da se ne izgladnjujete i da unesete sve nutrijente koji su vam potrebni.

Postavlja se pitanje – kako onda znati koja je dijeta dobra? Posmatrajte ovako, svaki režim ishrane koji od vas zahteva da se nečega odreknete radi gubitka kilograma nije dobar za vas i “koristiće” vam samo privremeno.

Svi bismo želeli da možemo da skinemo 10 kilograma, pa da se vratimo normalnom jelu, ali onda sledi jojo efekat gde će se svi kilogrami vratiti, pa čak i preko.

Dakle, nije poenta u privremenom mršavljenju. Poenta je da pronađete ishranu koja najbolje funkcioniše za vas, za vaš organizam, a telo će na taj način samo početi da gubi kilograme. Naravno, zdrav život kombinuje dobru ishranu uz redovno vežbanje.

Nemojte se odricati hrane koju volite, jer ćete onda sve vreme misliti na nju. Možete slobodno pojesti čokoladu, kolač, picu… šta god da vam se jede, ako jedete umereno. Naravno, ako primećujete da vas šećer usporava, da vas nadima i da vam generalno ne prija, onda je najbolje rešenje izbaciti ga iz ishrane. Tada možete nekoliko nedelja krizirati, ali iznenadićete se kojom brzinom se telo odvikava od stvari koje su po njega loše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@nievesrizzardi)

Slušajte svoj organizam, vodite dnevnik ishrane i zapisujte šta vam prija, a šta ne; nakon čega ste se osećali usporeno, a nakon koje hrane ste imali energije. 

Takođe, trudite se da kombinujete različite namirnice: koštunjavo voće, povrće, voće, zeleniš, razne vrste mesa i ribu. Raznovrsna hrana će osigurati da u telo unesete sve nutrijente koji su vam potrebni.

I ovakva ishrana koju je najbolje isplanirati uz pomoć nutricioniste ne treba da vam bude dijeta, nego životni stil. Jedino na taj način će vaši kilogrami prirodno spasti i neće se vratiti nazad. Znači, to treba da bude ishrana koju je moguće izdržati na duže staze, koja je hranljiva i koja vam prija.

Comments