Postoji samo jedan tip ravne kose, a kovrdžavih tipova ima koliko i kovrdžavih osoba. Ja sam jedna od tih kovrdžavica i trebalo je da prođu godine i godine muke dok nisam pronašla pravu negu za svoju kosu. Održavanje kovrdžave kose je proces i mora proći određeno vreme dok vaše kovrdžice ne budu u svom punom sjaju. Volela bih kada bi neko sa mnom podelio ove stvari umesto što sam morala sama da ih naučim – na teži način.

Kako da budete sigurni da li imate kovrdže?

Verovali ili ne, mnoge žene imaju loknice, a da toga nisu ni svesne. Te žene su gotovo ceo život ubeđene da je njihova kosa ravna, iako se, zapravo, ne ponaša kao tipično ravna kosa. Da vam je kosa loknasta možete shvatiti kroz nekoliko primera, a prvi od njih je taj da vam nikad nije sasvim ravna, sem ako je ne peglate. Ona je tršava, frizy hair – koja često deluje neuredno i neobuzdano.

Za vas je prava noćna mora kada padne kiša, jer iako ste se opeglali i izašli napolje sa tip-top frizurom, do svog odredišta ćete stići “kao ovca”. Kosa će se podići i postaće naglašeno tršava. 

Treća stvar koja ukazuje na to da imate kovrdžavu kosu jeste da imate oblikovane loknice u unutrašnjem delu kose. Prednji deo kose je oštećen usled spoljašnjih uticaja, ali zato iznutra primećujete blage talase, koji su gotovo uvek lepo oblikovani.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Hair Goals ❤️ (@curly_hair_style_)

Šta ako vam kažemo da vam cela kosa može izgledati kao tih nekoliko loknica iznutra ukoliko naučite da pravilno negujete svoju kosu?

Morate odrediti svoj tip kovrdža

Da, kovrdži ima bezbroj, ali svaka se može svrstati u određeni tip i svaka ima svoj tip nege i za svaku od njih se koriste određeni proizvodi.

Postoji tip A, B i C. Tip A je talasasta kosa, jer predstavlja prelaz između ravne i loknaste i, zapravo, jedan je od najčešćih tipova koji postoje. Tip B je loknasta kosa – tu spadaju krupnije kovrdže. Ove kovrdže nisu preterano stabilne, mogu se ispraviti, ali su definitivno loknastije od talasaste. Kao feder se uvijaju unutra. Dok u tip C spadaju, takozvane, “afro lokne”, koje su toliko jake da ih je gotovo nemoguće ispraviti ili raščešljati.

Takođe, naglasili bismo da možete imati mešani tip kovrdža. Jedan deo kose može da bude tip 2, a drugi tip 3. Čak i pramenovi koji se nalaze jedan do drugih mogu biti sasvim različitih tipova i to je ono što prilično često pravi zabunu u određivanju vašeg tipa.

Comments