Više puta se desilo da smo prošli kroz mnoge trendove na TikToku, od kojih smo mnoge predstavili kroz tekstove. Novost na koju smo naišli ogleda se u videima u kojima ljudi piju vodu sa čia semenkama. Već dobro znamo da se čia semenke konzumiraju kroz jelo, u obrocima kao što su ovsene kaše ili pudinzi. Ali, u vodi?

Sva sreća pa smo u mogućnosti da isprobamo trendove onako kako oni uzimaju maha, zbog čega možemo vrlo brzo da odredimo da li je trend puka zabluda ili ne. Vodeći se pojedinim stvarima koje već znamo, odmah smo pomislili da kombinacija vode i čia semenki ne mora biti loša.

@happyandhealthyolivia Also helps with 💩 #chiaseedwater #chiaseed #weightloss #healthtrends ♬ original sound – Happy&Healthy Olivia

Čia semenke su se na TikToku provukle kroz haštag weightloss, ali, da li postoje određene beneficije koje možemo da dobijemo od konzumiranja čia semenki sa vodom, a da, naravno, nije mršavljenje.

Čia semenke zaista imaju određene benefite – doprinose zasićivanju zbog visokog nivoa vlakana koje sadrže. U suštini, čia semenke nisu direktno zadužene za gubitak kilograma, ali – zbog tog osećaja zasićenosti – nemate veliku želju da grickate između obroka.

Nutricionisti predlažu čia semenke i vodu onima koji se bave trčanjem ili se spremaju za maraton – zbog hidratacije jer čia semenke upijaju veliku količinu vode koja se posle kombinuje sa vlaknima, pa imamo osećaj sitosti; zatim – i zbog visoke količine omega 3 masnih kiselina, što pomaže u brzom regenerisanju mišićnih vlakana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Čia semenke važe za superhranu. Šta to znači? Superhrana je toliko hranljiva kao da ima supermoći, zbog čega je tako i zovemo. U pitanju su namirnice kao što su avokado, bobičasto voće i semenje koje u sebi sadrži antioksidanse, redukuje rizik oboljenja od kancera, i smanjuje mogućnosti oboljevanja od pojedinih srčanih bolesti.

Pošto čia semenke u sebi imaju veliku količinu omega 3 masnih kiselina, direktno pomažu u održavanju zdravog srca. Znamo da ovih kiselina najviše ima u ribi, ali konzumiranje čia semenki može da, potencijalno, smanji unos ribe, što bi svakako bio dobar izbor, s obzirom na to da je utvrđeno da gotovo svaka vrsta ribe koju konzumiramo u sebi ima mikroplastiku zbog velikog zagađenja vode u kojoj žive.

Bez obzira no to što sve ovo sjajno zvuči i što je jasno da čia semenke  treba da ubacimo u svoju dijetu – to bi trebalo da uradimo polako. Pored toga što ćemo ih ubacivati u ovsenu kašu za doručak, možda je pametno da pre konzumiranja vode i čia semenki u ishranu ubacimo i užinu koja sadrži ovu superhranu.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Milica Antić

Comments