Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Lako je zaključiti na osnovu logike i zdravog razuma, da sve u čemu preterujete, vodi u stres, iscrpljenost, prezasićenost, što implicira telesne i psihološke smetnje. Kao što je nezdravo preterano jesti, iscrpljivati se na poslu do sagorevanja, preterano piti, pušiti, piti kafu, neprekidno “visiti” na internetu, premalo ili previše spavati – tako nije zdravo ni preterano vežbati.

E sad, ta definicija preteranog, prilično je subjektivna i zavisi od individualnih sklonosti, navika, kapaciteta, potreba… Zato stručnjaci iznose neke činjenice, na osnovu kojih možete da odredite šta je za vas dovoljno, odnosno preterano.

vežbanje 2 1 Evo zašto (ipak) ne treba da preteruješ sa vežbanjem

Naporne vežbe povećavaju nivo hormona stresa – kortizola. Dok ovaj hormon kola krvotokom, čitav organizam je podložniji stresu, a koštano tkivo se razgrađuje. Preterano vežbanje smanjuje gustinu kostiju, što je problem čije posledice postaju vidljive sa godinama. Naporno bavljenje sportom u mladosti, može da uzrokuje osteoporozu u zrelijim godinama, kao i češće prelome i naprsnuća.

Jedno istraživanje je pokazalo da je oko 40 odsto žena, koje su intenzivno trenirale i do pet sati dnevno, imalo problema sa začećem – za razliku od onih žena, koje su vežbale umereno. Ako tome dodate i faktor godina, odnosno, pomeranje granice rađanja ka tridesetoj i preko tridesete, svakako treba da povedete računa o tome da se prema svom telu ponašate manje strogo i zahtevno.

Editors choice