Ovaj tekst je posvećen svim početnicima u pogledu nege kože, kao i onima koji to nisu, ali nisu ni strpljivi. Kada sam počela da svako jutro i veče nanosim pažljivo odabrane kreme na lice, očekivala sam da će se ono poboljšati u rekordnom roku i bila sam ljuta što ne vidim nikakve promene. Bila sam i na ivici da odustanem, sa mišlju da ovo nije za mene, jer prosto nemam lepu kožu i to je tako.

Ali nije tako. Sa negom kože morate biti izuzetno strpljivi ili nećete nikada postići određene rezultate. Na svom putu nege kože sam napravila mnoge greške, jedna od većih je što sam mislila da će ti proizvodi biti magični. A nisu uopšte. Prvo, ne treba sva svoja nadanja da svedete na jedan proizvod koji je mnogo dobro izreklamiran, a sa druge strane, ne smete preterivati sa proizvodima, jer to može da izazove kontraefekat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

Takođe, nemojte unositi više od jednog novog proizvoda u rutinu istovremeno, jer ako negativno odreagujete, nećete znati koji je proizvod u pitanju.

Ako sam išta naučila sa negom kože – to je da moram da radim na svom strpljenju. Stalno se podsećam da moja koža nije postala hipersenzitivna za dan i da se to neće za dan ni izlečiti. Prvo morate da otkijete kakav je vaš tip kože, da li imate određena kožna stanja i bolesti, kao što ja imam rozaceu. Potom treba da pronađete proizvode koji će vam pomoći da se izlečite. Nažalost, sa pojedinim bolestima se živi, možete samo da smanjite simptome.

Kada ste pronašli šta nije u redu, onda treba da pronađete proizvode koji su baš za vaš specifičan problem. Na primer, sa mojim tipom kože moram da koristim kreme protiv crvenila i proizvode za najosetljiviju kožu, jer me previše sastojaka lako iziritira (dakle, retilnol nikako za rozaceu).

Tek tu kreće zavrzlama. Čak i među onim proizvodima za vaš tip lica vam neće svaki odgovarati. Neko može da se kune u neku kremu za suvu kožu, dok ona vama nije napravila nikakvo poboljšanje. To čak ne mora da ima ni mnogo veze sa cenom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

Budite strpljivi, jer ćete morati da isprobate pregršt krema, seruma, umivalica, kiselina i svačega nečega dok ne pronađete baš onu pravu kombinaciju. Da ne govorimo o tome koliko ćete novca dati na proizvode koji vam ne odgovaraju i taj problem da imate korišćenu bočicu proizvoda na koju ste osetljivi i sad ne znate šta da radite sa njom.

Ali, vredi, zaista vredi, jer ćete posle nekoliko meseci redovne nege zaista primetiti poboljšanja na vašem licu. Naravno, biće i perioda kada će se koža lica pogoršati, često iz sasvim nepoznatih razloga, pa će se opet vratiti na staro. No, vremenom, kvalitet kože vašeg lica će vremenom biti bolji. 

Kada ulazite u skin care rutinu, morate biti svesni toga da ne može svako da ima savršeno lice. Nemamo svi tu sreću da nam je lice kao kod porcelanske lutke i da nemamo pore. Takođe, pore kad se jednom prošire, mogu samo da se smanje, ne mogu opet postati nevidljive. Uđite u čitavu tu priču sa ciljem da se vaše lice poboljša i znajte da će nekad biti gore pre nego što se stanje poboljša. Na kraju krajeva, ova rutina treba da bude pokazivanje ljubavi prema sebi i radite je sa uživanjem.

Naslovna fotografija: instagram.com/emmahoareau

Jovana Petković

Comments