Ne možemo ni da izbrojimo koliko je puta Madona promenila stil za vreme svoje karijere. Oduvek je bila inspirativna i imala odličan stil, tako da nijedna njena promena nije bila promašaj. S ozbirom da je kraljica popa 16. avgusta napunila 64 godine, pravi je trenutak da napravimo rekapitulaciju njenih najupečatljivijih autfita i stilova. Verujte, nije bilo lako izabrati one najbolje, jer su njeni pojedini stilovi obeležili čitave periode.

1979 – Madona pre Madone

Ovo je fotografija pre Madoninog prvog albuma i njene slave. To je njena najranija faza sa stilom koji je bio popularan krajem sedamdesetih. Kraljica popa ovde ima tek 21 godinu i njen stil se i dalje razvija.

1986 – True Blue

Preskačemo nekoliko godina i dolazimo u period gde je Madonna već prepoznata pevačica, svetski slavna sa velikim hitovima. Ova fotografija je napravljena godinu dana nakon singla Material Girl. Tu je imala vrlo popularnu Marylin Monroe fazu.

1990 – Spotlight

Sigurno se sećate da je na turneji Blonde ambition nosila korset sa špicastim brushalterom koji je dizajnirao revolucionarni modni kreator Jean Paul Gaultier, jer to je jedan od perioda koji je obeležio njenu karijeru. Ovo je kostim sa jednog od prvih nastupa u okviru turneje, a iste godine izašao je i njen single Vogue.

Pročitajte i ovo: 11 najseksepilnijih muzičkih spotova koji su pomerili granice

1991 – Rescue me

Madona je bila jedna od najpoznatijih plavuša na svetu, a onda se ofarbala u crno, ali zadržala je svoju eleganciju. Ako posmatramo evoluciju njenog stila, možemo primetiti da sa svakim albumom izgleda drugačije.

1992 – Erotica

Sa albumom Erotica Madona je pomerila granice i učinila da seksualnost više ne bude toliko tabu. Snimala je erotične spotove, pevala erotičnim glasom, a tome je bio prilagođen i njen stil, gde se vidi najviše kože.

1999 – Ray of Light

Skačemo na kraj devedesetih, gde kraljica popa ponovo u potpunosti menja stil. Ovaj je toliko različit od prethodnih da izgleda kao da uopšte nije u pitanju ista osoba. Samo Madona je znala kako to da uradi. Uz svaki album je pokazivala i jedan novi deo svoje ličnosti. Pored sexy Madonne s početka devedesetih, sada imamo Madonnu koja ima pozitivan, spiritualni vajb.

2009 – Celebration

Ovaj stil dolazi posle Die Another Day, American Life, Hollywood, Hang up i 4 Minutes. Madonica je u ovom periodu već kraljica i ne mora da se dokazuje. Ipak, ona ne prestaje sa hitovima i pokazuje da joj odmor uopšte nije potreban. Ona nastavlja da ređa hit za hitom i svima je još od devedesetih jasno koliki je trag ostavila ne samo u muzičkoj, već i na modnoj sceni, u filmu, i u shvatanju ženske seksualnosti.

2018 – Rebel heart

Madona iz 2018. godine je u stilu seksi pirata. Pokazuje da seksepil i energija ne moraju da stanu čak ni nakon šeste decenije. Voleli je ili ne, morate se složiti sa tim da zaslužuje poštovanje, jer retko ko je toliko dugo izdržao na sceni i ostao relevantan.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje stilizovani muzički videi svih vremena

Kraljica popa zaista jeste Rebel heart jer ni u jednom trenutku u svojoj karijeri nije prestala da se bori, da iskazuje svoj stav i da sve to pokazuje kroz svoj neprikosnoven stil. Evolucija njenog stila pokazuje da originalnost može opstati bez obzira na promene u oblačenju. Klanjamo se kraljici i želimo joj srećan rođendan!

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments