Da li ste čuli za face taping? Naravno, u pitanju je trend sa TikToka. Ali, u odbranu ove popularne društvene mreže – mnoge smo trikove isprobali sa TikToka, ma koliko nam se činilo da su banalni. Priznaćete da svi ovi videi izgledaju baš zabavno, ali da niko od nas nema nekakva posebna očekivanja. Na ovoj mreži često nailazimo na savete drugih korisnika, bilo da je skincare u pitanju ili neki trend u odevanju, a na nama je da proberemo šta mislimo da može da ima nekog efekta.

Zanemarimo činjenicu da na TikToku ima previše sadržaja, činjenica je da je mnogo raznovrsniji i kvalitetniji od nekih drugih aplikacija. Zato se okrećemo ka videima kada je u pitanju nega kože – jer možemo da vidimo kakav efekat ima određeni proizvod ili hack. Tako su, posle viralnog videa makeup artista Kim Kardashian, mnogi počeli da nanose olovku za usne baš kao što je on pokazao. A o videima u kojima korisnici pokazuju rane tehnike nanošenja rumenila nećemo ni da počinjemo. Tako smo stigli do ove teme – face taping.

@chloewaterz Watch the change happen in real time #materialgirl #facetape #makeuptrick #makeup #cooltrick #tapetricks ♬ Material Girl – Madonna

Šta je face taping?

Kada pročitate naslov verovatno odmah pomislite – šta je, zaboga, face taping? Zašto bismo lepili lepljivu traku po licu. Ali, ako ste deo TikTok zajednice sigurno ste videli video u kome žena pokazuje kako njeno lice postaje zategnutije u samo jednom potezu. Da, u pitanju je face lift koji možete da postignete bez ikakvih operacija. Dozvolite nam da objasnimo.

Pročitajte i ovo: 9 mitova o aknama koji će vam pomoći da zacelite svoju kožu

Face taping nije ništa što su izmislili ljudi na TikToku. Ne, ovaj način instant podmlađivanja su koristile žene mnogo pre nego što smo mi saznali za ovu tehniku. Naime, tokom 19. veka brend Frownies bio je izuzetno popularan jer su proizvodili najveću tajnu Holivuda – instant podmlađivanje uz pomoć lepljivih traka. Ove su trake korisile glumice, izvođačice, modeli… Velika glumica Raquel Welch u svojoj autobiografiji pisala je o ovim trakama jer ih je i sama koristila. Zapravo, ona ih je lepila noću kako bi joj lice ostajalo podignuto i zategnuto čak i kad spava.

Trake za lepljene kože lica koriste i drag queens, naravno! Drag queens znaju sve dobre tirkove kada je nega kože i makeup u pitanju. Tako da, ako je dobro za njih – dobro je i za nas! Pa, u čemu je stvar sa trakama za lice? Kako to one pomažu da naše lice izgleda svežije i zategnutije i gde se, uostalom, lepe te trake?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Kako face taping pomaže našem licu?

Bez ikakvog okolišanja face taping treba razumeti baš onako kako zvuči – lepljenje kože lica. Ova tehnika zatezanja kože koristi se kako biste izbegli prirodno starenje, koje je, naravno, potpuno normalna stvar. Međutim, nas kultura uči da ne smemo da starimo, da je potrebno da zauvek ostanemo zategnute kože i bez bora. Ovakva kulturološka klima stvara tips and trick koje koristimo kako bismo izbegli ono najprirodnije.

Kako face taping utiče na lice? Pa jednostavno je. Zamislite da postoji nešto što sve vreme drži vaše lice zategnutim. Jasno je da gravitaciona sila neće uticati na vašu kožu samo onda kada neka sila utiče na nju u suprotnom pravcu. Dakle, ako je koža stalno zategnuta – ona se neće opustiti.

Da li je lepljenje traka zaista solucija?

Jasno je, naravno, da je starenje nemoguće izbeći i da će naša koža da se opušta i bora ma koliko je mi lepili i zatezali. Narano, estetska hirurgija i sređivanje nepravilnosti je nešto potpuno drugo. Lepljenje traka na lice trebalo bi trebalo da nam služi isto kao što nam služi šminka – za prekrivanje određenih nesigurnosti ali ne sakrivanje istih. Kada negujemo kožu i tretiramo je na odgovarajući način ona će, što je najbitnije, biti zdrava. A to da li ćete imati koju boru više ili manje u poređenju sa nekom vašom vršnjakinjom zaista ne treba da vas brine. Ma koliko bežali od starenja – svi ćemo ostariti. Važno je samo negovati se i stariti with class.

Pročitajte i ovo: Savršena skin care rutina postoji – i možete je postići u samo 5 koraka

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Milica Antić

Comments