Mnoge žene upadaju u ovu zamku i ponavljaju isti obrazac u svakoj vezi – zaljube se u potencijal, a ne u stvarnu osobu, a onda nastave da u vezi žive u nadi da će biti bolje. Da će se partner promeniti – razviti svoj potencijal – i da će se veza razvijati onako kako one zamišljaju i žele.

Sa takvim obrascem, možete jedino zaglaviti u toksičnoj dinamici i stići do razočaranja i malodušnosti. Jer, partner se ne menja i veza ne postaje bolja – jedino postaje sve teže uveravati sebe da će se stvari promeniti. Ali, istovremeno je i sve teže izaći iz začaranog kruga i napustiti odnos. Toliko verujete u potencijal partnera i toliko ste uložili u taj odnos, kako da dignete ruke?

Teška i neprijatna istina

Vaš partner nije ono što vidite da on može postati, on je upravo to što jeste i što je već postao. To što vi cenite njegov potencijal više od onog što je on dostigao, uvredljivo je i odbijajuće – on možda zaista ima puno potencijala, koji vi ispravno osećate, ali neće ga razviti pored vas, baš zato što to očekujete i tražite od njega. Ako verujete u ono što on može da postane, umesto u ono što on jeste, vaša vera će biti izneverena. Dogodilo se milion puta – raspitajte se, razmenite iskustva. Ili, setite se svog bivšeg (i onog pre njega, i onog pre…).

Ako ste skloni da se zaljubljujete u potencijal i da provodite mesece i godine uz nekog, čekajući da počne da se razvija i da veza postane bolja, verovatno ste skloni i da previdite sve crvene zastavice koje su zalepršale pred vašim očima. Jer, kroz vaše naočari posmatrano, one su ružičaste, a to je boja nežnosti, romantike i ljubavi, zar ne? Ukoliko ste spremni da bez ružičastih naočara pogledate sebe i svoje fantazije o potencijalu, samo hrabro, čitajte dalje.

Pročitajte i ovo: Znaci da ste emocionalno neispunjeni u vezi

Znaci da vas potencijal drži zarobljene u fantaziji o ljubavi

Stalno razmišljate o budućnosti i o tome kakva bi vaša veza mogla da bude i u tome nalazite više zadovoljstva nego u odnosu sa partnerom, kakav imate u sadašnjosti. Izmaštana budućnost vam daje snage da izdržite realnost – ali, šta je ono što izdržavate? I da li će vaše trpljenje bilo šta pokrenuti i promeniti?

Takođe crpite snagu da opstanete u vezi koja je neispunjavajuća i nezadovoljavajuća (a možda i mnogo gore od toga), maštajući o prošlosti. Stalno se vraćate na trenutke zanosa, kada ste se tek upoznali i na intenzitet emocija koji ste iskusili. I hrabrite sebe, verujući da to sigurno ima smisla i da je to velika ljubav i da nije moguće da nešto tako dobro i fantastično neće opstati.

Verujući u potencijal, ignorišete problematično ponašanje svog partnera i toksičnu dinamiku odnosa. Stalno pronalazite opravdanje za njega i probleme u vezi pripisujete nekom jedinstvenom sticaju okolnosti – čak i kada ti problemi i dalje traju, nakon stresora ili određenog događaja.

 Skloni ste da previše objašnjavate (pravdate) probleme ili izazove koji se javljaju u vašem odnosu porodici i prijateljima. Postaje odbrambeno nastrojeni, kada drugi izraze svoju zabrinutost za zdravlje vaše veze.

Stalno ste nesrećni, ali pokušavate da odvratite pažnju od negativnih osećanja prema partneru i vezi. Ignorišete taj osećaj koji vam govori da nešto nije u redu i nastavljate da verujete u potencijal.

Osećate da u vezi radite više od svog partnera – vi pravite promene, ali vaš partner ostaje isti. Kada partner promeni ponašanje, to je samo privremeno i on se ubrzo vraća starim obrascima ponašanja.

Ako pronalazite sebe u većini ovih opisa, razmislite pošteno o sebi i svom odnosu. Zapitajte se da li su vaše potrebe zadovoljene i da se ikada i u bilo čemu pokazuje i ostvaruje opotencijal koji ste prepoznali u partneru. Šta je sa vašim standardima i očekivanjima? Zapamtite, vi zaslužujete odnos koji vas ispunjava i zadovoljava vaše potrebe.

Pročitajte i ovo: Znaci da ste zaljubljeni u ideju o nekome, a ne u stvarnu osobu

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments