One hodaju pistama, rame uz rame sa manekenkama Adrianom Limom (Adriana Lima), Natašom Poli (Natasha Poly), Natalijom Vodijanovom (Natalia Vodianova) i mnogim drugim, a potiču iz male države na brdovitom Balkanu. Iako mnoge domaći mediji naročito ne potenciraju, one preplavljuju stranice inostranih. O kojim je lepoticama reč, pogledajte u nastavku.

Simona Andrejić, prošlogodišnja pobedinca izbora “Elite model look”, sa samo šesnaest godina, izabrana je u Top 15 najlepših Elitovih lica sveta i ujedno postala zaštitno lice modne kuće Calvin Klein.  Beograđanka je harizmom, jednostavnošću i elegancijom oduševila mnoge fotografe i agente svetskih agencija, koji joj predviđaju uspešnu manekensku karijeru. Osim lepote, poseduje mnoge talente – pevanje, mačevanje, latinoamerički i klasični ples. Bila je vukovac i đak generacije u osnovnoj školi, dok je trenutno učenica Treće beogradske gimnazije. Bez sumnje, ova devočica je hrabro zakoračila u svoje snove.

Simona Andrejic89 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Đurđa Stojiljković, možda nije najplaćenija, ali je među obožavaocima najpopularnija manekenka koja se vrtoglavom brzinom vinula na svetske piste. Neobičnom lepotom ozarila je svetske kreatore i danas njeno lice i figura krase svetske naslovnice. Prekrstili su je u Georgina i postala je prepoznatljiva po senzualnim usnama, izraženim jagodicama i oštrim crtama lica. Studentkinja je Fakulteta političkih nauka u Beogradu, a poreklom iz Pančeva. Iako 1988. godište, već je muza kreatora, koji se o nju otimaju. Prema njenim rečima, modom je počela da se bavi onog trenutka kada više nije dozvolila mami da je oblači protiv njene volje, sa sedam godina. Do sada je krasila naslovne strane časopisa “Numero”, “Elle”, “Vogue”, a 2010. godine se slikala za Pireli kalendar (Pirelli calendar).

iceberg2 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Ines Crnokrak, rođena 1986. godine u Beogradu, uspela je da osvoji Njujork (New York) svojom neobičnom lepotom. Iako nije previše eksponirana, na svetskim nedeljama mode je jedna od najzapaženijih. Nosila je modele kreatora Oskara de la Rente (Oscar de la Renta), kao i kolekciju pevačice Gven Stefani (Gwen Stefani). Takođe, radila je kampanje za Replay, editorijale za “Vogue” i “Marie Claire”, potom za Dolce & Gabbana, kao i revije za Yves Saint Laurent.

ines d Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Bojana Panić, Beograđanka rođena 1985. godine, tražeći posao u kafiću slučajno je zakoračila u svet mode i postala manekenka agencije “Women”. Zaštitno je lice kuće Schwarzkopf. Osim mnogih revija, radila je kampanje za modne kuće Dior i Chanel i bila zaštitno lice kozmetike Panten. Takođe se veoma uspešno bavi glumom, pa je možemo videti kao jednu od glavnih uloga u filmu “Largo Winch”. Ali to nije jedini film u kome je zaigrala; upravo na snimanju filma “Korkoro” upoznala je svog sadašnjeg partnera, sa kojim ima sina.

Bojana Panic44 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Zanosnu crnku, Ivanu Kukrić, prati epitet srpske Lare Kroft (Lara Croft), za koju kažu i da je vlasnica najvećih grudi na domaćim modnim pistama. Posle manjih angažmana u Turskoj trenutno radi u Americi, gde je snimila reklamu za Chevrolet i kampanju za cigarete “Philip Morris”. Iako živi u Los Anđelesu, planira da se povuče iz mode i posveti osnivanju porodice.

Ivana Kukrić Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Dvadesetčetvorogodišnja Požarevljanka, Danijela Dimitrovska, u modeling je zakoračila nakon izbora ’Elite Model Look’’, posle koga je sklopila saradnju sa najuticajnim imenima u svetu mode, kao što su: Vera Wang, Elie Saab, Valentino, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Vivienne Westwood, Moschino, Miss Sixty, Givenchy i Stella McCartney. Slikala se za najprestižnije modne časopise: “Elle”, “Vogue”, “Marie Claire“, “Glamour”. Tu su i kampanje za parfem YSL, da bi nedavno postala zaštitno lice firme Addidas. Od 2009. godine je zaštitno lice modne kuće Victoria’s Secret. U privatnom životu je verenica voditelja Ognjena Amidžića.

Danijela Dimitrovska u.54 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Maja Latinović, rođena 1980. godine u Kikindi, na nagovor sestre prijavila se na lokalni izbor za manekenke, ali relativno kasno (sa osamnaest godina) i osvojila drugo mesto. Tom prilikom joj je skaut iz Italije ponudio da otputuje u Milano – grad u kojem počinje njena uspešna karijera modela. Postaje model prestižne modne agencije “Women” iz Njujorka i ubrzo je angažuje fotograf Mario Testino (Mario Testino), kada počinje da radi i za Roberta Kavalija (Roberto Cavalli). Našla se na naslovnoj strani časopisa “Vogue“, kao što smo je viđali i na revijama Versace, Ralf Lauren, Dolce & Gabbana i Donna Karan. Lepotom je osvojila popularnog repera Džej Zija (Jay Z), u čijem se spotu za pesmu “Change Clothes” pojavljuje. U privatnom životu bavi se humanitarnim radom i zaslužna je za izgradnju pravoslavne crkve u Banatskom selu.

Maja Latinović8 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Nataša Vojnović, rođena 1979. u Brčkom, otkrivena je sa samo šesnaest godina, ali se tri godine kasnije preselila u Pariz. Ubrzo se našla na stranici francuskog časopisa “Vogue”. Njena harizma i neobična lepota zapali su za oko Karlu Lagerfildu (Karl Lagerfeld), koji ju je angažovao za kampanju Chanel, nakon čega niže editorijale za Gucci, Louis Vuitton, Hugo Boss, Armani i Valentino. U poslednje vreme se posvetila glumi i krenula u osvajanje Holivuda.

Natasa Vojnovic4 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Olja Ivanišević, rođena 1988. godine u Beogradu, kao manekenka modne agencije “Click”, otputovala je u inostranstvo u potrazi za svetskom karijerom i počela da radi za modnu agenciju “Women” – najpre u Milanu, a potom i Parizu. Kada su unosni ugovori počeli da se nižu, viđali smo je na revijama Blumarine, Dolce & Gabbana i Louis Vuitton. Bila je zaštitno lice firme Hugo Boss, Misioni, a poslednji, nekoliko miliona vredan ugovor potpisala je sa modnom kućom Victoria’s Secret.

rlwoman0412801024 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Mina Cvetković je rođena 1989. godine u Nišu i posle samo dve godine bavljenja manekenstvom i 20€, koje je dobijala od svoje agencije, uspela je da dođe do samog vrha modnog biznisa i postane jedan od najtraženijih svetskih modela. Radila je revije za prestižne modne kreatore, dok su je iz prvih redova pažljivo posmatrali Viktorija Bekam (Victoria Beckham), Demi Mur (Demi Moore) i Pi Didi (P.Diddy). Uspešan je model agencije “Women”, a trenutno živi i radi u Njujorku (New York).

mina ddd Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Pored nabrojanih manekenki u usponu, i dalje aktuelne i tražene u svetu mode su veteranke u ovom poslu, koje ne smemo zaboraviti zbog ostvarenih uspeha – Marija Vujović i Ana Mihajlović.

Marija Vujović, rođena 1980. godine u Podgorici, iako državljanka Crne Gore, prisvojena je sa srpske strane u vremenu kada su dve zemlje bile jedno. No, polemike na drugu stranu, ona je prva devojka sa naših prostora, koja se fotografisala za kalendar “Pirelli”, iste godine kada su se u njemu našle Naomi Kempbel (Naomi Campbell) i Adriana Lima (Adriana Lima). Nakon što je otkrivena na izboru za ’’Elite model look’’, otputovala je u Amsterdam, gde ju je primetio Tom Ford (Tom Ford). Poznata je i po kampanji Dolce & Gabbana, za parfem “Light & blue”. Mogli smo je videti na revijama Gianfranco Ferre, La Perla, La Costa, Oscar de la Renta, Roberto Cavalli. Priča se da je Mariju pokušavao da osvoji slavni pevač Mik Džeger (Mick Jager), ali bezuspešno, kako je u braku sa crnogorskim pevačem Markom Vukčevićem.

voguespainjulycovermarijazc1 Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Ana Mihajlović, devojka zelenih očiju i senzualnih, punih usana, rođena je 1986. u Kragujevcu i upamćena kao pobednik izbora “Elite Model Look” održanog 2002. godine.

Radila je revije za Dolce&Gabbana, Balenciaga, Dries van Noten, Givenchy, John GallianoMarc Jacobs, Miu Miu, Prada. Danas živi i radi u Njujorku (New York). Zaštitno je lice kuće Celine. Jedna je od retkih manekenki, koja je učestvovala na reviji priređenoj povodom rođendanske zabave modne kuće Dior.

ana fd Fatalne Srpkinje koje su pokorile svetske modne piste

Ove lepotice su ponos naše zemlje u svetu i nadamo se da će mlade devojke koje tek ulaze u svet mode biti u još većem broju i krenuti stopama svojih prethodnica.


Katarina Mihajlović skoro pa mlada novinarka iz Beograda, sa novosadskim naglaskom. Obožava duge šetnje, uživa u putovanjima i redovan je posetilac restorana, o kojima rado piše na svom blogu Gli esperienze di un assaggiatore. Uz to je i gurman, ali za sada, oprobavajući samo tuđe specijalitete.

Comments