Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Dental Milošević: “Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!” (INTERVJU)

Zašto je postalo kul da tvoj party autfit zapravo bude – sportski?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

9 stvari koje bih volela da sam znala pre nego što sam počela da trčim

Pre nego što postigneš savršen #nomakeup makeup look, ovo je potrebno tvojoj koži!

ULTRA BOOST: 4 stvari koje će ti pomoći da nastaviš da trčiš onda kada želiš da odustaneš

Prirodna nega je u modi: Evo kako da oporaviš kožu posle hladne zime!

Najvažnija stvar koju možeš (i treba!) da uradiš za svoju drugaricu

4 razloga zbog kojih je zdravo imati BFF

1/2

Zaljubljenost nas obuzima i širi se kao požar, a mi gorimo i ne pokušavamo da se spasemo – što smo zaljubljeniji, to su nam vijuge preplavljenije odgovarajućom hemijom, koja baš ne pogoduje održavanju zdravog razuma i mudrosti.

U prvoj fazi, razvija se telesna privlačnost – možda je ne osetimo odmah, ali što više vremena provodimo sa tom osobom, to smo očaraniji. Razmenjujemo duboke poglede, a predmet našeg interesovanja nas sve više zaokuplja. Definitivno smo ubeđeni da je druga osoba divna. Navala dopamina karaktereiše početak zaljubljivanja, zbog čega smo uzbuđeni i srećni. To je ona ista hemikalija koja se oslobađa kad uzimamo drogu, ili radimo nešto u čemu jako uživamo.

U drugoj fazi počinje zabavljanje i zbližavanje, a leptiri u stomaku nam ne daju mira. Ceo organizam nam je u stanju uzbune – mozak otpušta hemiju povazanu sa adrenalinom i u kombinaciji sa dopaminom, osećamo se snažno motivisani da gradimo odnos. Čini nam se da smo potpuno kompatibilni, jer vidimo samo dobre strane, sličnosti i podudarnosti i sve što radi osoba u koju smo zaljubljeni nam je fascinantno i zanimljivo.

U trećoj fazi zaljubljenosti postajemo opsednuti predmetom svog interesovanja, do te mere da mislimo da smo poludeli. U ovoj fazi se u rad organizma uključuje još jedan hemijski proces, ali to ovaj put nije oslobađanje nekog hormona, nego je potiskivanje serotonina – koji nam pomaže da se osećamo mirno i razvijemo osećanje samopouzdanja i blagostanja. Počinjemo da se ponašamo zaista sumanuto – opsednutost nam ne dozvoljava da se koncentrišemo, neprekidno mislimo na drugu osobu i stalno imamo želju da budemo pored nje – šaljemo milion poruka, ludimo ako nam odmah ne odgovori, sumnjamo da nas ne voli, ako ne može da se vidi sa nama i nesrećni smo i sigurni da smo ostavljeni i izdani, ako naša voljena osoba tvrdi da je pretrpana obavezama i da je slobodna samo vikendom. Ko da preživi od vikenda do vikenda, sa ludakom u glavi?! Nije poznato zašto se to dešava, ali naučnici pretpostavljaju da je to biološki odgovor organizma na emotivno stanje i da nas pokreće da produbljujemo odnos.

Editors choice