U svetu muzike postoji posebna kategorija albuma koja nam donosi neodoljivi osećaj radosti i optimizma. Ovi feel-good albumi su kao sunčev zrak u tmurnom danu, podižući nam duh i motivišući nas da gledamo svet kroz ružičaste naočare. Karakterišu ih “zarazne” melodije, emotivni tekstovi i sposobnost da nas trenutno prenesu u stanje sreće i zadovoljstva. Ovakva muzika nije samo zvučna kulisa našeg svakodnevnog života, već i moćan alat koji može da utiče na naše emocije, pretvarajući obične trenutke u nezaboravna iskustva.

Ovo su najbolji feel-good albumi koji nam lako podižu raspoloženje

Cosmic Thing – The B-52s

Premijera albuma Cosmic Thing 1989. godine označilo je veliki povratak benda The B-52s na muzičku scenu. Album se ističe pamtljivim melodijama i optimističnim tekstovima, a najpoznatiji singlovi sa albuma, poput Love Shack i Roam, odmah su postali hitovi koji se i danas rado slušaju na raznim vrstama zabava. Stil albuma je živopisna kombinacija novog talasa i pop-roka, sa specifičnim vokalima i humorom koji su zaštitni znak benda. Cosmic Thing nije samo muzičko delo koje podiže raspoloženje, već i svedočanstvo o snazi benda da se ponovo izdigne nakon ličnih tragedija koje su ih zadesile sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

3 Feet High And Rising – De La Soul

3 Feet High And Rising iz 1989. godine važi za prekretnicu u hip-hop žanru. De La Soul je ovim albumom uveo konceptualnu inovativnost i pozitivnost u hip-hop, koristeći se uzorcima iz raznih muzičkih žanrova, što je dovelo do stvaranja jedinstvenog zvuka. Pesme poput Me Myself and I i The Magic Number ne samo da su postale ikone hip-hop muzike, već su promovisale slobodnu i razigranu stranu žanra. Album je osveženje koje je pokazalo da hip-hop može biti introspektivan i zabavan u isto vreme.

Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics – Aretha Franklin

Kada je 2014. godine objavila album Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics, svet se podsetio na njen neprikosnoveni vokalni talenat. Album sadrži obrade pesama velikih diva poput Adele, Glorie Gaynor i Whitney Houston, koje Aretha izvodi uz jedinstveni emotivni naboj. Numere kao što su Rolling in the Deep i I Will Survive dobile su novu, snažnu dimenziju u njenoj interpretaciji. Album ne samo da slavi veličanstvenu karijeru Arethe Franklin, već služi kao podsetnik na njen neizbrisiv uticaj u muzici.

Goodbye Yellow Brick Road – Elton John

Objavljen 1973. godine, Goodbye Yellow Brick Road predstavlja jedan od vrhunaca karijere Eltona Johna. Ovaj dvostruki album sadrži neke od njegovih najpoznatijih pesama, uključujući Candle in the Wind, Bennie and the Jets i naslovnu Goodbye Yellow Brick Road. Sa bogatim tekstovima i melodijama koje odmah ulaze u uho, ovaj album je pravi primer klasičnog pop-rok žanra sedamdesetih. Osim što pleni vrhunskim tekstovima, Goodbye Yellow Brick Road evocira nostalgiju i bezbrižnost, čineći ga savršenim za podizanje duha.

Malibu – Anderson .Paak

Malibu, objavljen 2016. godine, istakao je Andersona .Paaka kao jednog od najinovativnijih umetnika svoje generacije. Album kombinuje elemente R&B-ja, fanka, hip-hopa i soula, stvarajući bogat i dinamičan zvučni pejzaž. Pesme kao što su The Bird i Am I Wrong odlikuje sposobnost muzičara da prenese emocije kroz zarazne melodije i tekstove koji reflektuju njegovu životnu priču. Uz optimizam i stil, Malibu slušaocima donosi emocionalno putovanje kroz životne izazove.

Forever Your Girl – Paula Abdul

Forever Your Girl iz 1988. godine bio je jedan od pop albuma koji su definisali kasne osamdesete. Uz hitove poput Straight Up i Opposites Attract, album je brzo stekao popularnost zahvaljujući Abdulinoj energičnoj izvedbi i zaraznim plesnim numerama. Forever Your Girl je uspeo da osvoji srca publike širom sveta, a numere i dalje imaju mesto na plesnim podijumima. Paula Abdul je ovim delom uspela da se nametne kao jedna od ikona pop kulture.

Heavy Rockin’ Steady – Beatchild & The Slakadeliqs

Heavy Rockin’ Steady je manje poznat dragulj u svetu muzike, objavljen 2018. godine, i predstavlja svojevrsno otkriće za ljubitelje neotkrivenih muzičkih bisera, kombinujući elemente soula, regea, fanka i roka. Muzičke kompozicije su bogate i slojevite, sa tekstovima koji promišljaju o ljubavi, životu i slobodi. Pesme poput The Only Difference i Dangerous otkrivaju dubinu umetničkog izraza grupe, dok slušaocima pružaju ugodan i inspirativan muzički doživljaj.

Pročitajte i ovo: Opraštamo se od Slađane Milošević – pank dive osamdesetih

Naslovna fotografija: instagram.com/leonardhychan

Nikola Gudelj

Comments