Hormoni su hemijski glasnici tela, jednom kad ih žlezde puste u naš krvotok, deluju na različite organe i tkiva kako bi kontrolisali sve – od načina na koji telo funkcioniše do toga kako se osećate.

Jedna grupa hormona nosi nadimak hormoni srećeupravo zbog srećnih i ponekad euforičnih osećanja koje izazivaju. Takođe se smatraju neurotransmiterima, što znači da prenose poruke kroz prostore između nervnih ćelija.

Četiri hormona za dobro raspoloženje

Dopamin, serotonin, endorfin i oksitocin. Nivoe ovih hormona možete povećati pomoću jednostavnih promena u životu, kao što su meditacija, promena ishrane, redovno vežbanje…

Ova grupa hormona utiče na naše mentalno zdravlje i reguliše naše raspoloženje. Nedostatak ova četiri hormona u organizmu mogu dovesti do određenih znakova depresije, dok višak ovih hormona dovodi do srećnijeg i zdravijeg života.

Kako da povećate ove hormone prirodnim putem

Sunce

Uprkos brojim dokazima koji pokazuju opasnost od izlaganja suncu, hvatanje nekoliko zraka može biti od koristi vašem zdravlju pod pravim okolnostima. Sunčeva svetlost može stimulisati receptore mrežnjače u našim očima, što dovodi do stimulacije serotonina. Sunčeva svetlost takođe može stimulisati proizvodnju vitamina D, koji naše telo koristi da pretvori triptofan, aminokiselinu koja se može dobiti samo iz izvora hrane, u serotonin, objašnjavaju stručnjaci.

Pročitajte i ovo: Evo kako manjak vitamina D utiče na zdravlje vagine

Dodajte triptofan i anitioksidante svojoj ishrani

Serotonin se takođe nalazi u našim crevima i pomaže u regulisanju varenja. Ako vam nedostaje serotonin, mogući su, dakle, problemi sa varenjem, a pored toga, možete imati mučnine i probleme poput nervoznih creva. U tim slučajevima, preporučuje se konzumiranje ribe (tunjevine ili lososa), orašastih plodova, zelja, mleka, semenki i proizvoda od soje.

Vežbanja

Dobro znate koliko su sportske aktivnosti važne i koliko god bio brz tempo našeg života, trebalo bi da izdvojimo vreme za jedan trening. Trening ne podrazumeva samo odlazak u teretanu, već može da se odradi i u kućnim uslovima. Redovno vežbanje pomaže u balansiranju hormona. Posebno su važne vežbe koje povećavaju broj otkucaja srca. Najbolji izbor je hodanje, plivanje, tračanje, vožnja bicikla. To su vežbe koje izuzetno rade na povećanju serotonina. pored toga, možete izabrati i jogu, dizanje tegova, istezanje.

Pročitajte i ovo: Ako vam nedostaje vitamina C, ovo su raznovrsne namirnice koje bi trebalo da uvedete u svoju ishranu

Ishrana

Ishrana je jedna od najvažnijih stavki. Kako bismo na prirodan način povećali hormone sreće, potrebno je da konzumiramo mlečne proizode poput kefira i jogurta, zatim kiseli kupus, tempeh… Mikroorganizmi ovih namirnica podržavaju rast korisnih bakterija u našim crevima i povećavaju nivo serotonina.

Da li je kafa dozvoljena?

Dokazano je da kofein u kafi utiče na raspoloženje. Naravno, govorimo o pozitivnom raspoloženju. Pored toga, kofein sprečava vezivanje adenozina za moždane receptore koji podstiču umor, povećava budnost i oslobađa dopamin. Važno je da kofein konzumiramo umereno!

B vitamin

Ishrana bogata vitaminom B može pozitivno da utiče na naše raspoloženje. Hrana poput pasulja i sočiva su odličan izvor vitamina B. Oni su bogati vlaknima i biljnim proteinima, što doprinosi opštem zdravlju. Pored toga, možete konzumirati i bananu jer je obogaćena vitaminom B6.

Endorfin (prirodni lekovi protiv bolova)

Kad osetimo bol želimo što pre da se rešimo te neprijatnosti. Često se okrećemo lekovima protiv bolova, ali sada je vreme da to promenimo. Da li ste znali da organizam može samostalno da se izbori protiv bolova. Endorfini su neurotransmiteri koje vaše telo koristi kao prirodni lek protiv bolova, opušta i poboljšava raspoloženje. Najbolji prirodni lek jeste opuštanje i vežbanje – joga. Pored toga, akupunktura je odličan našin za lišavanje bola. Ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje regulacijom neurotransmitera u našem limbičkom sistemu.

Naslovna fotografija: instagram.com/navymodels

Dragana Stojanović

Comments