Iako je sezona letovanja odavno završena, to nikako ne znači da moramo da se oprostimo od putovanja, pa makar ona bila i sa etiketom “(produženi) vikend”. Uostalom, vikend avantura je ponekad sve što nam je potrebno da napunimo baterije i kao novi se vratimo u radni kolosek.

Kada je vikend jedini slobodni trenutak koji možeš da izdvojiš da bi se odmorila i otputovala negde za svoju dušu, odlazak do “komšiluka” je uvek najbolja, najpametnija i najpraktičnija opcija. A u “komšiluku” te čeka – prelepa Slovenija!

Kao jedina evropska zemlja koja spaja Alpe, Mediteran, Panonske ravnice i krečnjačku visoravan Kras, njena prostranstva uvek iznova iznenađuju, oduševljavaju i ostavljaju bez daha! Skoro pa je potrebno samo odabrati stranu sveta da bi uživala u pogledu po svom ukusu – more, visoke planine, šume, pašnjaci, visoravni, klisure reke… Ove neodoljive suprotnosti su jedno od glavnih obeležja zemlje koja je 2016. godine proglašena najzelenijom prestonicom Evrope, kao i najčistijom zemljom na svetu, ali i razlog zbog kog se Slovenija nalazi na #mustvisit listi gotovo svakog zaljubljenika u turizam na svetu. Zvuči interesantno, zar ne?

Iako je očekivano da ćeš u Sloveniju otići na letovanje, apsolutno nećeš pogrešiti ukoliko je posetiš i u neko drugo doba godine – OK, nećeš se kupati u moru, ali zato možeš da upijaš njegove mirise dok uživaš u neodoljivim i šarmantnim aromama nekih od najlepših primorskih mesta na jadranskoj obali. Upravo ovo – otkrivanje i drugih atrakcija koje se tiču nešto drugačijeg tipa turizma poput posete malim farmama i porodičnim firmama u kojima ćeš moći da iskusiš Sloveniju iz ugla domaćina i njenih stalnih stanovnika – glavna je ideja jako zanimljivog programa Feel&Taste koji putnicima želi da pruži potpuno novi doživljaj ove divne zemlje. Ukoliko si Sloveniju do sada (pre)poznavala samo po prelepim plažama, luksuznim odmaralištima i noćnom životu, sada će se to promeniti – vreme je da je upoznaš i iz drugog ugla, onog tradicionalnog, domaćinskog, sa dušom. Inače, program Feel&Taste finansira Evropska unija iz sredstava Evropskih regionalih fondova za razvoj i prekograničnu saradnju u okviru programa INTERREG Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Dakle, ukoliko po našoj preporuci Sloveniju posetiš sada, a dopada ti se cela Feel&Taste filozofija, evo koja mesta možeš da posetiš za nezaboravno iskustvo!

Portorož

portorož Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Naše putovanje Slovenijom, prirodno, počinjemo od poznatog mondenskog letovališta, Portoroža – bisera Slovenačke Istre. Jedan je od najvećih i najpopularnijih turističkih centara ove zemlje koji svake godine privlači veliki broj turista. Hint – ukoliko želiš da izbegneš gužvu, poseti Portorož van sezone proleće/leto, a ukoliko pak voliš nešto pitomije mesto, nastavi dalje do…

Kmetija Mahnič

feel and taste Kmetija Mahnic Branko Furlanic 11 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste Kmetija Mahnic Branko Furlanic 12 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Nalazi se u romantičnom istarskom selu Dragonja, na samoj granici između Slovenačke i Hrvatske Istre. Zašto se treba naći na tvojoj listi? Odgovor je jednostavan – vino! Farma Mahnič se bavi proizvodnjom vina i organizuje razne vinske degustacije i vinske ture, a osim toga proizvodi i domaću istarsku pršutu. Njam! Ovde ćeš moći da probaš kvalitetna domaća i prepoznatljiva vina kao i brojne specijalitete iz Istre. Preporuka za degustaciju: klasičan Chardonnay, belo vino Malvazija, crno vino Teran, muškatno vino Porto Rose. Živeli!

Sečoveljske soline

feel and taste Secoveljske soline Branko Furlanic 25 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

feel and taste Secoveljske soline Branko Furlanic 17 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Nastale su na mestu gde se reka Dragonja uliva u Jadransko more. Postoje više od 700 godina kao jedino mesto u ovom delu Jadrana gde se proizvodi čuvena piranska so i to na tradicionalan način, tačnije, ručnim procesom proizvodnje. Ujedno je i prirodno stanište-rezervat za brojne biljne i životinjske vrste, nešto poput svojevrsnog nacionalnog parka. Hint – obavezno svrati u mali gift shop sa raznim proizvodima na bazi morske soli, od kozmetičkih proizvoda (raznih krema i pilinga) pa sve do onih jestivih (tamne “slane” čokolade)!

Padna + domaćinstvo Padnjec

feel and taste Padnjec Branko Furlanic 3 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste Padnjec Branko Furlanic 24 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste Padnjec Branko Furlanic 19 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Padna je sigurno jedno od najlepših sela u Slovenačkoj Istri, skriveno u brdima i poznato po proizvodnji maslinovog ulja. U njemu se nalazi turistički centar gde ćeš dobiti sve neophodne informacije, ali i po želji iznajmiti bicikl kako bi nastavila sa daljim obilaskom ovog idiličnog predela savršenog za miran odmor!

U samom selu Padna nalazi se domaćinstvo Padnjec – više generacija porodice Pucer bavi se proizvodnjom maslinovog ulja. U velikom dvorištu njihove kuće sa nezaboravnim pogledom na dolinu Dragonja, možeš uživati u degustaciji domaćeg maslinovog ulja uz pogaču ispečenu u tradicionalnoj kamenoj peći.

Tonina Hiša

feel and taste Tonina hisa Branko Furlanic 29 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste Tonina hisa Branko Furlanic 21 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste Tonina hisa Branko Furlanic 24 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Tipična rustična kuća iz severozapadnog dela Istre, Tonina Hiša u mestu Sv. Petar dobila je ime po poslednjoj vlasnici koja se zvala Antonia Gorela i koja je u njoj živela sve do 1961. godine. Ovde možeš otkriti autentičnu etnološku zbirku i tradicionalan način na koji se proizvodilo maslinovo ulje.

Na Burji

feel and taste restavracija Na burji Branko Furlanic 30 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste restavracija Na burji Branko Furlanic 34 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste restavracija Na burji Branko Furlanic 28 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji feel and taste restavracija Na burji Branko Furlanic 24 Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Restoran Na Burji nalazi se u mestu Nova vas, u opštini Piran. I ovde možeš da probaš razne, preukusne istarske specijalitete, a naša preporuka su sveža morska riba i gambori! U ovom restoranu se koriste isključivo organski sastojci iz obližnje bašte, sa željom da se očuva autentičnost kuhinje. Dakle – #musttry!

Piran

piran Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

Naše putovanje završavamo u Piranu, koji je skoro pa sušta suprotnost već pomenutom Portorožu. Dok je Portorož moderno letovalište sa luksuznim hotelima, kazinima, spa centrima i termama, Piran je mesto koje čuva određenu istoriju i kulturno nasleđe. Obavezno prošetaj starim gradom koji je, kao i svuda na primorju, najlepše mesto koje krije najzanimljivije priče o prošlim vremenima…

Za više informacija prati Feel&Taste Facebook stranicu i Instagram profil!

Fotografije: Branko Furlanić

Ivana

Comments