Ako ste ispratili ovogodišnje Nedelje mode, onda sigurno znate da je Fendi proslavio 25 godina od predstavljanja svoje baguette torbe. To je, zapravo, i prva modna revija koja je bila posvećena samo torbi.

Baguette torba – kako je došlo do ideje?

Baguette torba (koja je ime dobila po svom obliku nalik poznatom francuskom hlebu, koji se takođe nosi ispod miške) prvi put se pojavila uoči Fendi revije za jesen/zimu 1997. godine. Ideja je krenula od Silvie Venturini Fendi, unuke originalnih osnivača ove modne kuće koja je tad bila pod nadzorom Karla Lagerfelda.

Ova torba je bila pravi odmak od minimalističkih i oversized cegera koji su se nosili devedesetih godina. Njen oblik i znatno manja veličina prvo su delovali pomalo nepraktično, a mogla se naći u bezbroj različitih boja i tekstura sa ili bez dodataka. Inspiracija iza ove torbe nalazila se u kolekciji dizajnerkine bake iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.

Ono što je ovu torbu isticalo bio je logo na sredini u vidu dva spojena slova “FF“, poznatiji kao Zucca insignia. Izumitelj ove dobro poznate insignije bio je sam Karl Lagerfeld, 1965. godine, a ona je ubrzo postala najvažniji detalj za sve “logomanijake”.

Nisu svi voleli baguette torbu

Poznato je da u kući Fendi nisu svi bili veliki obožavaoci baguette modela, ali je njena kreatorka Silvia Venturini Fendi bila uporna i gurala svoju ideju čitave tri godine. Dobra vest je da je ova torba došla do pojedinaca koji su bili otvoreni za nove ideje i umeli da razmišljaju unapred kad je moda u pitanju, ali ni to nije mnogo pomoglo. Prava eksplozija i preokret desio se kad je ovu torbicu sa sobom ponela Carrie Bradshaw u kultnoj seriji Sex and the City.

Uspon baguette torbe u Sex and the City

Nije ni čudo što je Fendi nakon 25 godina od lansiranja ovog kultnog modnog dodatka odlučio da torbu vrati tamo gde i pripada – u seriju koja ju je proslavila. Baguette torba se smatra praktično dodatnim, petim članom glavne glumačke postavke, jer se non-stop pojavljivala ispod ruke neverovatne Carrie i njenih avantura po velikom Njujorku.

Možemo da vas podsetimo i da je Samanta jednom prilikom išla u potragu za lažnom baguette torbom na crnom tržištu. Tada je bila i izbačena iz vile Hugha Hefnera, kad je došlo do svađe sa jednom od zečica koja je nosila pravu torbu.

Pročitajte i ovo: Kombinacije Samante Džouns koje mogu inspirisati vaše svakodnevne outfite

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@mattire_closet)

Naravno, kako to nalaže, prilikom ovogodišnjeg obeležavanja 25. rođendana, Sarah Jessica Parker bila je glavna ličnost koja se našla u prvom redu na Fendi reviji. Kostimografkinja serije, Patricia Field, izjavila je da je Fendi, zapravo, prva modna kuća koja je seriji pozajmila odevne komade, što je pokrenulo lavinu drugih saradnji sa najvećim svetskim modnim brendovima.

Upravo tako je Fendi baguette torba postala, i ostala, kultni modni komad koji će nositi brojne poznate ličnosti poput Paris Hilton, Julie Roberts, Ellizabeth Taylor i drugih, a nije tajna ni da su liste za čekanje u Fendi prodavnicama za ovu torbu bile ogromne, s obzirom na to da su svi hteli da poseduju jednu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

Fendi baguette danas

Ako se pitate šta se desilo originalnoj, svima dobro poznatoj, šljaštećoj roze baguette torbi koju je nosila Carrie u seriji 1999. godine, imamo dobe vesti za vas! Fendi je odlučio da 2019. vrati ovu torbu u modu, a isto su učinili i 2022. godine, kada se ponovo pojavila u novom spin-off serijalu And Just Like That…

Za sve one koji možda nisu fan ovakvih šljaštećih komada, postoje brojni modeli baguette torbi za koje smo sigurni da bi vam savršeno pristajali. Ova torba bila je redizajnirana na najrazličitije načine – od teksasa, do običnog platna i flisa, zatim i sa štrikanim logotipima i cvetovima – i sve to u različitim dimenzijama.

Pročitajte i ovo: Kostimografi nastavka serije “Seks i grad” imaju Instagram stranicu, na kojoj otkrivaju kako su nastali lookovi poznatih junakinja!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Willabelle Ong (@willamazing)

Zahvaljujući Fendijevoj zainteresovanosti da ponovo na tražište izbaci ovu torbu, i sve većem rastu Y2K trendova, torba je ponovo postala popularna. Naravno, veliku ulogu u tome su imale i poznate ličnosti i trendseteri kao što su Gigi Hadid, Zoe Kravitz, Lucy Williams i drugi.

Naravno, TikTok je uvek tu da podrži sve što gen-Z voli, tako da se stvorila i fiksacija među mladim generacijama. Izgleda da je Carrie bila u pravu kada je rekla: Baguette nije samo bilo koja torba. To je torba u koju vredi investirati, i Ovo nije torba… ovo je baguette.

Naslovna fotografija: instagram.com/mattire_closet

Nenad Grubanoski

Comments