Dnevna soba je mesto porodičnog okupljanja, pa feng šui dnevne sobe utiče na harmoniju, prosperitet i uspeh porodice. Tаkođe, prostor je u kome primаmo goste. U nekim domovima je ujedinjena sa prostorom za obedovanje ili sa prostorom za učenje.  Sve ove funkcije treba uspešno spojiti i uspešno urediti prostor. Da biste stvorili povoljnu dnevnu sobu, važno je da ona bude pravilnog oblika, dobro osvetljena i sa pažljivo raspoređenim nameštajem.

Oblik

Najbolje je da soba bude kvadratnog ili pravougaonog oblika. Ukoliko se ulazna vrata otvaraju ka dnevnoj sobi, pokušajte da izbegnete prozor nasuprot njih. Prozor odmah pored ulaznih vrata, takođe, nije preporučljiv. To ozbiljno pogoršava feng šui dnevne sobe i doma. Radni prostor u dnevnoj sobi odvojite paravanom, kako vam posao ne bi bio stalno na umu dok pokušavate da se odmorite.

SLIKA 19 Feng Shui: Dnevna soba

Dnevnа sobа prаvilnog oblikа zа povoljаn feng šui

Podovi

Dizajn poda i tepiha takođe treba da bude pravilnog oblika. Nepravilni oblici, na primer, mermera, koji su jedno vreme bili vrlo popularni, remete red i unose konfuziju u dnevnu sobu. Ukoliko je vaš pod takav, najbolje bi bilo da ga promenite ili prekrijete jednobojnim tepihom. Glatki podovi su bolji od grubih. Ukoliko je pod prekriven parketom, obratite pažnju da raspored drvenih pločica parketa nije takav da stvara sliku krstova i trouglova. Prave linije koje se pružaju od ulaznih vrata ka unutrašnjosti prostorije privlače či u dom.

SLIKA 28 Feng Shui: Dnevna soba

Preporučuju se glаtki podovi sа pločicаmа prаvilnog oblikа i rаsporedа, kаo i jednobojni tepisi

Plаfoni

U dnevnoj sobi plafon može energizovati feng šui, ili uzrokovati nevolje. U današnjim modernim dnevnim sobama nalaze se gipsani plafoni sa raznim ukrasima. Sve dok oblik tih ukrasa nije oštar, oni neće loše uticati na feng šui. Međutim, potrebno je da se čuvate plafona na kome postoje pravougaoni oblici sa oštrim ivicama na sve četiri strane. Najbolje bi bilo imati plafon koji nema nikakve neravnine na sebi. Na sredini sobe najbolje bi bilo okačiti osnovni feng šui energizator – kristalni luster. Kosi plafoni i plafoni sa vidljivim gredama ozbiljno mogu uticati na loš feng šui. Postavite svetla na strani na kojoj kosina plafona pada, podstičući na taj način či.

SLIKA 36 Feng Shui: Dnevna soba

Nаjbolji su plаfoni bez nerаvninа sа kristаlnim lusterom nа sredini

Rаspored nаmeštаjа

Prostor uredite proporcionalno njegovoj veličini – velike dnevne sobe podelite u više manjih grupisanjem nameštaja. Raspored nameštaja za sedenje ima uticaja na život vaše porodice, tako da ga treba postavljati pažljivo. Raspored sofe i stočića povoljan je ukoliko je pravilnog oblika. Ne preporučuje se raspored u obliku slova L, jer se na taj način stvaraju uglovi koji ne donose dobar feng šui. Takođe, izbegavajte oblik slova U, jer time sugerišete da je nešto nepotpuno ili da nedostaje. Najbolje je da stočić bude u centru, a sofe raspoređene oko njega. TV i slični objekti, kao i metalni predmeti, ne bi trebalo da zauzimaju centralnu poziciju vaše dnevne sobe. Sedenje postavite tako da ne bude leđima okrenuto prema vratima. Ukoliko garnitura za sedenje nije postavljena uz zidove, iza postavite police za knjige ili sto kako bi dali efekat stabilnosti. Najbolje je da nameštaj bude sa zaobljenim ivicama.

SLIKA 43 Feng Shui: Dnevna soba

Čist i uredаn stočić u centru (zа dobro zdrаvlje čitаve porodice) sa sofama raspoređenim oko njega

Svetlost

U potpunosti iskoriste svetlost. Svetlo je vitalni izvor energije i ključni element za uređenje bilo kog prostora. U zavisnosti od toga šta pokušavate da postignete, svetlo može da pomogne da istaknete ili umirite određene oblasti u prostoriji. Osvetlite sve uglove, kao i mračne delove dnevne sobe. Ovo možete postići postavljanjem ogledala ili svetlijom bojom zidova u uglovima i tamnijim delovima. Ukoliko se, ipak, pojavi neki mračni kutak, osvežite ga tako što ćete postaviti neki umetnički predmet – umetničku sliku bogatu bojama ili bujnu biljku, kako bi podstakli tok pozitivne energije.

SLIKA 51 Feng Shui: Dnevna soba

Kako biste istakli određene oblasti soba upotrebite halogene svetiljke niske voltaže, koje stvaraju svetlosne snopove

Simboli sreće

Postoji nekoliko feng šui metoda za aktiviranje sreće u dnevnoj sobi. Istok i jugoistok energizujte biljkama. Neka to budu zdrave i zelene biljke, lepih i oblih listova. Sever, istok i jugoistok energizujte vodom (ovo je vrlo važno ako želite da se obogatite). Akvarijumi i minijaturne fontane su najbolji izbor. Energizujte jug svetlom, što jačim to je bolje. Najbolje bi bilo da se opredelite za lustere, ili za bilo šta što je crvene boje. Energizujte jugozapad i severoistok kristalima. To su sektori elementa zemlje. Zapad i severozapad energizujte zvončićima, zvonima, ili bilo čime od metala. Postavljanje televizora u ovaj sektor, takođe je povoljno.

SLIKA 61 Feng Shui: Dnevna soba

Vodeni аrаnžmаni nа sever, lаmpe i sveće u južni sektor

SLIKA 7 Feng Shui: Dnevna soba

Kristаli nа jugozаpаd i severoistok, metаlni zvončići nа zаpаd i severozаpаd


Ivana Timotijević – Perfekcionista, Pesimista, Prznica, Piskaralo, Pametnica, Patuljčica, Prostakuša i Plemkinja, zloPamtilo…

Comments