Kako urediti sopstveno okruženje u kome ćete se osećati prijatno, komforno, sigurno? Praktičan feng šui (Feng Shui) objašnjava šta vam je sve potrebno da bi u prostoru u kome boravite svakodnevno privukli pozitivnu energiju, podstakli sreću u vezi sa novcem, ljubavlju, zdravljem, karijerom. Moguće je ispraviti neke prethodno načinjene greške u organizaciji prostora i neutralisati negativne uticaje, koji deluju na vaš svakodnevni život.

Evo nekoliko jednostavnih saveta, koje treba da primenite odmah:

Očistite prostor. Nered u kući, stanu ili sobi sprečava pravilan protok energije. Izbacite sve ono što ne volite, stare stvari koje nikada ne koristite ili staru odeću koju nikada ne nosite. Otarasite se starog papira i uvelog cveća. Počistite dom kako biste dali šansu pozitivnoj energiji da uđe. Održavajte prostor čistim, a ormari neka budu sređeni i stvari složene, tako da budu lako dostupne. Ovo će podstaći sreću, mir i organizovanost.

fotka1 Feng Shui u vašem domu

Neka sve stvari u vašem domu budu čiste, složene i lako dostupne

Provetrite prostorije. Omogućite da svež vazduh dopre do svakog kutka vašeg stana, osvetlite prostor. Svež vazduh i svetlost su snažne manifestacije energije. Svetlost u vašem domu – bilo prirodna ili veštačka – snažno utiče na kvalitet energije. Dozvolite svežem vazduhu što češće da dopre do prostora u kojem najviše boravite.

fotka 2 Feng Shui u vašem domu

Pustite svetlost i svež vazduh u svoj dom - staru energiju zamenite novom

Ispunite prostor biljkama, jer su one najveći provodnik pozitivne energije. Preporučuju se biljke sa okruglim ili zaobljenim lišćem, jer se kod onih sa šiljatim energija skuplja u vrhovima i može izazvati zdravstvene probleme.

fotka 3 Feng Shui u vašem domu

Biljke sa okruglim listovima – difenbahije, krotoni, jaglaci i ljubičice su simboli sreće

fotka 4 Feng Shui u vašem domu

Idealno za kuhinju – bosiljak, ruzmarin, nana, žalfija i matičnjak.

fotka 5 Feng Shui u vašem domu

Fikus pročišćava vazduh, a bambus je odličan u kuhinji i kupatilu

Ulazna vrata. Prilaz vratima trebalo bi da bude slobodan i prozračan, kako bi energija slobodno proticala. To znači da tu ne možete ostavljati cipele, papuče i kapute. Ulazna vrata moraju biti čvrsta i veća od ostalih i najbolje bi bilo da su od drveta. Trebalo bi da se otvaraju ka unutra, jer sreća treba da ulazi, a ne da izlazi. Ne treba da škripe, već da se pomeraju lako i nečujno.

fotka 6 Feng Shui u vašem domu

Da bi energija slobodno proticala, prostor oko ulaznih vrata treba da bude prazan, prohodan i dobro osvetljen

Popravite sve slavine koje cure. One mogu da crpe vaše zdravlje ili bogatstvo. Odmah menjajte pregorele sijalice i popravljajte polomljene prozore kroz koje se gubi pozitivna energija.

Vaze i činije u domu, napunjene vodom i cvećem, uvek predstavljaju dobar feng šui. Prazna vaza u domu nikada ne treba da stoji uspravno, trebalo bi je negde spremiti ili sipati malo vode u nju, u suprotnom može da izazove gubitak prihoda. Činije bi trebalo da su zaobljene i mogu da stoje prazne zato što su prazne činije uvek spremne da prime dobar či koji ulazi u dom.

fotka 7 Feng Shui u vašem domu

Slavine ne bi trebalo da cure, a vaze nemojte držati prazne

Ogledala. Ona imaju ključni značaj, jer reflektuju energiju, isto kao što reflektuju lik. Ogledalo uvek treba da se postavi tako da se iznad glave vidi bar tridesetak centimetara prostora – tako ćete biti sigurni da se u njemu ogleda i vaša aura. To obezbeđuje prostor za razvoj ideja. Proverite da li su sva vaša ogledala uokvirena, dobrog kvaliteta i da li je odraz u njima jasan. Okrugla i ovalna ogledala imaju najviše efekta. Nikako nemojte postavljati ogledala jedno naspram drugog – tako ćete zarobiti energiju i ona neće moći da se prenosi dalje. Izbegavajte postavljanje ogledala u spavaćoj sobi, pogotovo naspram kreveta.

fotka 8 Feng Shui u vašem domu

U zidnom ogledalu nikako ne bi smeo da se nalazi odraz glavnih ulaznih vrata, kao ni stepeništa, toaleta ili šporeta


Ivana Timotijević– Perfekcionista, Pesimista, Prznica, Piskaralo, Pametnica, Patuljčica, Prostakuša i Plemkinja, zloPamtilo…

Comments