Da li se sećate kada je asocijacija na podkaste bila fraza true crime. To je davno prošlo vreme. Podkasti su postali jako popularni i sada ih može kreirati svako ko želi. Što je mač sa dve oštrice, naravno. Kako to već biva kada je popularizovanje određenih stvari na društvenim mrežama u pitanju… Ono na šta bih se ja, međutim, fokusirala je –  fenomen zvan mizogini podkasti koje vode muškarci. I TikTok ih je prepun.

Dakle, mizogini muškarci su uzeli mikrofone. Mislim, u tome, naravno, ne bi bilo ničega lošeg – da ih nema kao mrava. Potrudiću se da me ne shvatite pogrešno, što će se, verovatno, svakako desiti – ali nisam za cancelovanje muškaraca koji imaju podkaste. U mojoj glavi je potrebno uvek održavati balans. Eto, s jedne strane klackalice Andrew Tate, a sa druge radikalne feministkinje. Skroz jedna fer borba.

Počitajte i ovo: Da li nas je čitanje o tuđim traumama na internetu dehumanizovalo ili učinilo da imamo više empatije?

Ono što me, međutim, fascinira, jeste koliko muškaraca nije uopšte ni  svesno stvari koje izgovara. Da je Andrew Tate jedini – mi bismo živeli u utopiji. Ne, sličnih njemu je mnogo. I svi u svojim stanovima imaju mikrofone pomoću kojih snimaju podkaste i onda ih kače na razne platforme. A o čemu to oni tako strastveno pričaju? O ženama.

O ženama sve najbolje

O ženama sve najbolje. I ja nisam mizogin, ja samo iznosim činjenice. I istinu. A to što vas istina boli, to je vaš problem. Slične rečenice ćete čuti odmah na početku, pre nego što muškarac sa kompleksom boga koji govori bude izgovorio sve supotno ovome. Ono što je meni najzanimljivije je to kako svako od njih počne rečenicu tako što kaže da ne mrzi žene, već da ih, zapravo, voli – ali da samo želi da iskoristi priliku da kaže istinu. Dok se kriju iza “istine” izgovaraju stvari poput toga da nas je biološka predispozicija odredila, te su tako, zbog biloške predispozicije, na primer, žene loši vozači.

Ovakvi videi su postali viralni upravo zato što su žene uzele stvar u svoje ruke. Da se razumemo, bili su oni gledani i pre, ali nakon što su žene počele da duetuju segmente iz podkasta – stvar je potpuno eksplodirala. Neke žene su pokušale da argumentuju priče “alfa mužjaka”, kako sami sebe nazivaju, a neke su ih samo ismevale. Što je, priznaćete, nekako i najbolja opcija.

Kada nemaš mozga imaš nešto drugo

Samoprozvani “alfa mužjaci” su sebi davali za pravo da komentarišu živote žena. U tome nema ničeg novog. To se dešava svakog dana i na svim platformama. Jedina razlika je u tome što većina komentara prođe ispod radara, ali ovi podkasti su bili pravi trn u oku.

Ne moraš se deklarisati kao feminista ili feministkinja, znam, ta reč ostavlja fizičke posledice kada se izgovori. Ono što, međutim, sigurno možeš da kažeš jeste da su stvari koje oni izgovaraju potpuno nebulozne. Jedna od najvećih diskusija je bila ta da li su žene duhovite. Možete li da zamislite 4 muškarca, pardon, “alfa mužjaka”, koji sede u sobi 2 sa 2 i razglabaju o tome zašto žene nisu duhovite. Potpuno traćenje vremena. Ako žene nisu duhovite – zašto se onda “alfa mužjaci” vređaju kada se žene šale da njihov račun?

Počitajte i ovo: Hot girl summer blog, iliti “može, može – poklon, dodir ne može”

Uz filter koji dodaje bradu – žene na TikToku su samo počele da igraju njihovu igru – a oni su se našli uvređenim. Možda ipak nisu toliko alfa koliko misle da jesu. More podkasta u kojima mukarci pričaju o tome kako su žene njihova svojina onda kada stupe u romantične odnose, uzburkano je upravo ženskim humorom. Pa sad, vi procenite da li ovaj fenomen mizoginih muškaraca treba da se canceluje ili samo treba da sačekamo da bura splasne. Jer, posledice mogu biti ozbiljne, baš kao što vidimo kada je u pitanju postojanje osobe imena Andrew Tate.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Milica Antić

Comments