Pod sloganom „Strast života“ otvoren je novi, 51. FEST koji se održava od 24. februara do 5. marta. Za Beogradskog pobednika za najbolji film, glavnu nagradu FEST-a, nadmetaće se 17 ostvarenja iz 15 zemalja. Tokom deset dana publika će imati priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina.

Na zatvaranju 5. marta u 19.30 časova u mts Dvorani, nakon dodele nagrada biće prikazan poslednji film Puriše Đorđevića, Usta puna zemlje. Reč je o adaptaciji istoimenog kultnog romana Branimira Šćepanovića. Snimanje ovog filma Puriša je završio samo nekoliko nedelja pre nego što nas je napustio, 23. novembra 2022. godine.

Takođe, bogat program nam donosi i filmove pobednika Gran prija, nagrade za režiju i nagrade žirija u Kanu, kao i filmove osvajača Zlatne palme i odličja za najbolju glumicu u Veneciji.

Ukoliko ne znate šta da pogledate ili se možda dvoumite, u nastavku ćete pronaći listu filmova koje mi preporučujemo da pogledate na FEST-u.

Amanda

Italijanka Carolina Cavalli režirala je igrani film sa elegantnom, ali apsurdnom egzistencijalnom komedijom o dvadesetogodišnjakinji po imenu Amanda. Amanda živi izolovano i nikada nije imala prijatelja. Film nam daje ugao iz neobičnog ženskog prijateljstva u kom Amanda želi, nakon jednog otkrića, da ubedi Rebeku da su one i dalje najbolje prijateljice.

Tár

Mnogi kritičari su rekli da je Cate Blanchett „na vrhuncu svojih moći u filmu Tár“. Dugoočekivano delo Todda Fielda opisivano je kao značajan skok u zrelosti, kontroli i samopouzdanju koji rizikuje na svakom koraku. Radnja je smeštena u svet klasične muzike, a film se fokusira na Lidiju Tár. Ona se smatra jednom od najvećih živih kompozitora-dirigenata i prvom ženom glavnom dirigentkinjom velikog nemačkog orkestra.

Jedna godina, jedna noć (Un año, una noche)

Film španskog reditelja Isakija Lacuestaa kritičarka Holivud reportera opisala je kao priču „strašniju od bilo kog horor filma“. Radi se o mladom paru, različitih nacionalnosti, koji je preživeo teroristički napad u pozorištu Bataklan 13. novembra 2015. godine. Oni se sad bore da povrate osećaj normalnosti i prevaziđu identitet žrtve koji im je dodeljen. Dok je Selin potisnula to iskustvo i krenula napred, Ramon je zaglavljen u prošlosti. Oboje se bore sa istim pitanjem: kako da prežive i nastave dalje kao par?

Baci se na pod

Hrvatska glumica Nina Violić je posla dva kratkometražna igrana filma Odvajanje (2014) i Janje (2019), režirala i svoj prvi dugometražni igrani film. Pored nje, glavnu ulogu igra Goran Bogdan. Ovaj film nam donosi priču o razvodu koja je ispričana iz tri različite perspektive, a uključuje majku (Nina Violić), oca (Goran Bogdan) i sina (Bruno Frketić Bajić). Beleže se poslednji trenuci zafrkancije, nežnosti i apsurda pre rastanka jedne porodice. Dok se roditelji bave zameranjima i prebacivanjem krivice, njihov šestogodišnji sin gradi svoj svet kroz igru. Zanimljivo je i da je za muziku u filmu zadužen glumac Filip Šovagović.

Banu

Film Banu govori o ženi koja ima samo četiri dana da pronađe nekoga da je podrži na sudu protiv njenog uticajnog muža. On pokušava da u brakorazvodnoj parnici dobije starateljstvo nad sinom, optužujući je da ima psihičke probleme. U isto vreme dok se radnja filma dešava, u regiji besni sukob u Nagorno Karabahu. Delo je režirala azerbejdžanska filmska rediteljka, scenaristkinja i glumica, Tahmina Rafaella. Želja rediteljke je bila da publiku dovede u pitanje vezu između rata i patrijarhata – i to kroz iskustvo jedne žene u borbi za starateljstvo nad svojim detetom usred rata u kojem žene gube svoje najbliže.

Pročitajte još i: SAG dodela nagrada: Ovo je lista dobitnika, a oboren je i rekord

Ne govori nikome

Reditelj Christian Tafdrup napravio je psihološku triler-dramu, Ne govori nikome, za koju kažu da ima „pozitivno uznemirujuć i zanimljiv kraj o kom ćete još dugo razmišljati nakon što odgledate film“. Radi se o danskoj i holandskoj porodici, upoznali su se na odmoru, koje su odlučile da provedu uzbudljiv vikend zajedno. Prijatni vikend se pretvara u suštu suprotnost dok danska porodica pokušava da ostane pristojna uprkos neprijatnostima koje im domaćini priređuju.

Predlozi i za najmlađe

Cvrčak i Antoaneta

Uz svoj dugometražni rediteljski prvenac, Luka Rukavina ponovo priča staru bajku, ali je prožima novom porukom koja se vrti oko tolerancije. Cvrčak Ket voli da svira sa svojim bendom i da zabavlja bezbrižne insekte iz komšiluka. Na Cvrčeli zabava nikad ne prestaje, a zima je samo izmišljotina uštogljenih mrava i teoretičara zavere. U blizini živi mravica Antoaneta, u društvu posvećenom graditeljstvu, disciplini i radu. Muzika je strogo zabranjena. Kad se Ket i Antoaneta sretnu, među njima se brzo razvija bliskost. Može li Antoaneta spasiti cvrčke od zime pre nego bude kasno?

Marsel školjka sa cipelama

Kada se filmski reditelj Din useli u novi stan, ubrzo otkriva da nije sam. Marsel, ljupka školjka visoka dva i po centimetra, već živi tu sa bakom Koni i njihovim kućnim ljubimcem, Alanom. Nekada deo velike zajednice školjki, Marsel i Koni žive sami kao jedini preživeli posle misteriozne tragedije. Kada uspostavi prijateljstvo sa neočekivanim novim prijateljem, Din počinje da snima Marsela i njegovu baku, postižući veliki uspeh i internet slavu koja im zauvek menja živote. Ovaj animirani film, čija je poruka o samosaosećanju i zajednici posebno pronicljiva, nominovan je i za nagradu Oskar za 2023. godinu.

Program FEST-a održava se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana: mts Dvorani (sale 1 i 6), Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksu Ušće (sale 1 i 2) i Sinepleksu Galerija Beograd (sale 5 i 7).

Kompletan program možete preuzeti u PDF formatu na ovom linku. Opširnije o filmovima koji su na programu možete pogledati na sajtu FEST-a.

Pročitajte i: 5 filmova sa Sandens festivala o kojima će svi pričati

Naslovna fotografija: Printscreen/ YouTube/ I Wonder Pictures

Marija Gavrilović

Comments