Prošlo je šest decenija od smrti Marilyn Monroe, a čini se da je svet i dalje opsednut njom. Ona i dalje predstavlja jednu od najpoznatijih glumica Holivuda, kao i jednu od najlepših žena na svetu. Trendovi koji se tiču idealne ženske figure se menjaju, ali Marilyn i dalje važi za najpoželjniju. Zašto je to tako?

Njeno telo sa izraženim oblinama i figurom peščanog sata je i dalje bez premca. Ali omiljena zvezda pedesetih godina prošlog veka je bila daleko manja nego što se nama čini. To je prokomentarisala čak i Kim Kardashian koja je ove godine nosila svima poznatu haljinu, sašivenu za Marilyn. Kim je očekivala da će joj haljina pristajati, da je u pojedinim delovima tela Marilyn bila šira od Kim, ali se ispostavilo potpuno suprotno – Marilyn je prilično sitne građe.

Kim je bila na strogoj dijeti, smršala je čak 8 kilograma za kratko vreme da bi mogla da stane u haljinu. I na kraju joj haljina opet nije pristajala, tako ju je i razvukla. Možda zato i nije pravedno da Marilyn bude sinonim za ženu velikih oblina, ženu koju u usta konstantno uzimaju body positivity pokreti.

Pročitajte i ovo: Ana de Armas se transformisala u Marilyn Monroe u trejleru za film “Blonde”

Upravo tu leži odgovor na pitanje zašto i dalje žudimo za figurom Marilyn Monroe. Zato što ima savršenu građu, ali to nije tipična građa sa oblinama. Ne, Marilyn je mršava žena sa oblinama na pravim mestima. Dakle, mršavog je stomaka, nogu, ruku, lica, ali sa izraženim grudima i zadnjicom.

Zapravo, sasvim ima smisla što je svet i dalje opsednut ovom glumicom. Zato što je njena građa nerealna za veliku većinu žena, zato što je nedostižna na prirodan način. A one koje takvu građu imaju, dobile su na genetskoj lutriji. Šezdeset godina je prošlo, došli su i prošli razni trendovi, ali mi i dalje imamo sasvim nerealnu sliku o tome kako jedna žena treba da izgleda. Toliko nerealnu, da ni jedna Kim Kardashian ne može da joj parira.

Obično žene koje su mršave nemaju preterano istaknute adute, žene koje imaju veliku zadnjicu ili velike grudi nemaju izuzetno tanak struk. Gotovo je nemoguće postići to što se nameće i tužno je što kao  čovečanstvo još nismo dovoljno napredovali da se otresemo te idealne slike koja se nameće.

Genetika diktira kakva će vaša građa biti. Ako imate krupne noge, široke butine – one će ostati takve koliko god da trenirate i da se trudite da smršate. Da, dobra ishrana i redovno treniranje može izvući najbolje iz vaše građe, ali je neće promeniti.

Pročitajte i ovo: Beauty rutine Marilyn Monroe: Mnogo sna i sirova šargarepa

I poenta je u tome da ni ne treba da želite da je promenite, da sebe upoređujete sa savršenim telima. Marilyn Monroe je prelepa, ne samo da ima prelepo lice, već je i odlična glumica. Ona i te kako zaslužuje da se priča o njoj, ali priča o njenom telu kao savršenom je u svojoj dubini izuzetno toksična. Postavljanje bilo kog tela kao ideal je toksično.

Zamislite da je stvar drugačija, da je savršena žena ona sa viškom kilograma, izrađenih grudi, ali bez tankog struka i male zadnjice. Čak i takva građa koju društvo ne smatra lepom će biti nedostižna velikoj većini žena, baš zato jer nisu rođene sa tom građom. Nema uopšte smisla pričati o idealima, jer svako telo je lepo telo.

Naslovna fotografija: instagram.com/marilynmonroe

Jovana Petković

Comments