View this post on Instagram

 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Film Damsel na Netflixu: Evo šta sve znamo

Radnja

Glavna glumica, publici najpoznatija iz serije Stranger Things, tumači lik Elodie – devojke koja nervozno iščekuje svoje venčanje s princom Henryjem. Junakinja se nalazi pod pritiskom svog oca koji želi novac koji će njen brak doneti, a zauzvrat Elodie mora da postane “dobra i poslušna supruga”. Nakon što se protagonistkinja uda za Henryja, shvata da je prevarena i namamljena da postane žrtva surovog zmaja koji namerava da je pojede. Stavljena u tešku i izazovnu situaciju, Elodie mora da se izbori sa zmajem kako bi napustila pećinu i, na kraju, sebe spasila tako što će ga ubiti.

Za razliku od očekivanog narativa karakterističnog za bajke i epske priče, heroina ne čeka viteza da je spase, već sama preuzima inicijativu i odgovornost za svoj život (u bukvalnom smislu). Prema navodima kreatora filma, junakinja je ostala odlučna da bude sama svoj spasilac i zaklela se da će se osvetiti (zbog čega fanovi spekulišu da je ostavljen prostor za snimanje drugog dela).

Ekipa

Za početak, scenarista je Dan Mazeau, koji je radio na blokbasteru Wrath of the Titans, dok je za režiju zadužen Juan Carlos Fresnadillo, autor ostvarenja 28 Weeks Later i Intruders. Producenti filma su Joe Roth i Jeff Kirschenbaum, a u izvršnoj produkciji su Brown, Mazeau, Zack Roth i Chris Castaldi.

Nakon glavne junakinje Millie Bobby Brown, za koju smo saznali da je deo filma još u oktobru 2021, napokon znamo ko se još pojavljuje u nadolazećem Netflixovom ostvarenju. Neki od glumica i glumaca koje možemo da očekujemo su: Robin Wright (House of Cards, Beowulf), Shohreh Aghdashloo (The Expanse), Nick Robinson (Jurassic World, Love, Simon), Ray Winstone (The Departed, Black Widow), Brooke Carter (The Peripheral), Mens-Sana Tamakloe (Inception), Sonya Nisa (Red Rose) i, za kraj, Rui M Tomas (Lusitânia).

Snimatelj Christopher Chanudom je na svom Instagram nalogu objavio behind-the-scenes fotografiju, uz opis: “Istinski predivna ekipa, nisam mogao da poželim bolje ljude sa kojima bih proveo ovih poslednjih nekoliko meseci”.

Snimanje i budžet filma

Snimanje je počelo u februaru 2022. u Londonu i završeno je u julu iste godine, a, iako je projekat prvobitno planiran za oktobar 2023, odložen je zbog glumačkog štrajka koji je trajao 118 dana. Navodni budžet filma je bio između 60 i 70 miliona dolara, a prema rečima brojnih očevidaca, deo produkcije se odvijao i u Portugaliji i to na 5pet različitih lokacija.

Pročitajte i ovo: Najbolji internacionalni filmovi na Netflixu koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Naslovna fotografija: instagram.com/netflix

Milica Nešić

Comments