Najt Šjamalan (M. Night Shyamalan), pisac scenarija i režiser, napisao je rad “Zeleni efekat” (The Green Effect) 2007. godine, kao studiju za koju niko nije bio zainteresovan. Razočarani Najt prerađuje projekat i naredne godine ga ekranizuje.

Film “Dešavanje” (The Happening) je iz 2008. godine. Radnja filma prikazuje grupu koja pokušava da pobegne od prirodne katastrofe. Protagonista, profesor Eliot Mor (Elliot Moore), pokušava da izbegne smak sveta. Glavne uloge tumače Mark Valberg (Mark Wahlberg), Zoi Dešanel (Zooey Deschanel) i Džon Leguizamo (John Leguizamo).

Prvo neobično dešavanje dogodilo se u Njujorku, u Central Parku, kada kreće lavina samoubistava. Verovalo se da je izvršen teroristički napad i da je ispuštena zagonetna otrovna supstanca. Jedan od rasadničara, koji se zatekao u grupi preživelih, tvrdi da su biljke krive za neobičnu pojavu. Ljudi su, naime, doprineli prirodnoj katastrofi zagađivanjem okoline i to je uzrokovalo da se biljke pobune. Supstanca se vetrom proširila i na severoistok Sjedinjenih Država. Prvo su bile napadnute samo velike grupe ljudi, a kasnije i pojedinci. Slučajni preživeli nisu bili u stanju da objasne zašto ih je priroda poštedela. Kraj napada i bežanja od vetra je prošao brzo, kao što je i počeo… Ali samo u Njujorku. Posle izvesnog vremena u centru Pariza čuje se vrisak, šuškanje vetra kroz krošnje i događa se još jedan napad.

Slika 222 Film nedelje: “Dešavanje”

Da li se može pobeći od vetra?

Filmskim kritičarima “Dešavanje” se nije dopalo. Jedan od kritičara, Kirk Honikat (Kirk Honeycutt), izjavio je da filmu nedostaje napetost i da je više zabavan nego strašan. Stiven King (Stephen King) je podržao film, oštro ga braneći i tvrdeći da radnja uliva neizvesnost. Ovim filmskim ostvarenjem privučena je i pažnja naučnika. Džozef Foj (Joseph J. Foy), profesor politike i kulture, opisuje rad Šjamalana kao “post-ekološki”.

Film je samo prvog dana zaradio 13 miliona dolara, a kasnije nekoliko desetina. Preporučujemo ga ljubiteljima naučne fantastike i trilera. Možda ćete posle ovog filma više ceniti prirodu…

Izvor fotografija: postergeek.com, media.apunkachoice.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments