“Odmor” (The Holiday) je romantična komedija koju je režirala Nensi Mejers (Nancy Meyers), a premijerno je prikazana 2006. godine. Film govori o dve potpuno različite žene sa suprotnih krajeva sveta, koje se suočavaju sa istim problemom. Muškarci.

Kameron Dijaz i Dzud Film nedelje: “Odmor”

Kameron i Džud u romantičnoj komediji

Kao savršeno rešenje za beg iz trenutne ljubavne kolotečine, njih dve, slučajno, posredstvom internet sajta, promene domove na dve nedelje. Amanda (Amanda), uspešni filmski montažer, koju tumači Kameron Dijaz (Cameron Diaz), menja svoju raskošnu vilu u Los Anđelesu sa Iris (Iris) – koju tumači Kejt Vinslet (Kate Winslet), književnim urednikom iz predgrađa Londona. Već prve noći u Londonu, Amanda upoznaje Irisinog brata Grejema (Graham) – koga tumači Džud Lo (Jude Law), koji je takođe književni urednik, u koga se ubrzo i zaljubljuje, i tako komplikuje svoj odmor. Sa druge strane, Iris proživljava pravu holivudsku avanturu, upoznajući ostarelog pisca Artura (Arthur) – koga tumači Eli Valah (Eli Wallach), koji joj dočarava stari Los Anđeles, ali i filmskog kompozitora Majlsa (Miles) – u čijoj se ulozi našao Džek Blek (Jack Black), koji joj pomaže da pripreme Artura za nadolazeću dodelu nagrada za životno delo.

dzek blek i kejt vinslet Film nedelje: “Odmor”

Džek Blek i Kejt Vinslet

Nesumnjivo je da vas očekuje, ukoliko se odlučite za ovaj film (a ne nalazi se slučajno na preporuci nedelje), odličan provod. Ovo je jedan od onih filmova u kome se ne komplikuju do besvesti veze između glavnih likova, već sve ide svojim tokom. Takođe se ukazuje i na pogrešne ljubavi i koliko vremena i snage uzaludno trošimo kako bismo pokušali da izvučemo nešto iz njih. Likove u filmu prati lagana pozadina, tako da ne moramo da se mislimo zašto se odlučuju na određene poteze, jer nam je kroz šarmantan i duhovit način sve objašnjeno.

Kuca u predgradju Lonodona Film nedelje: “Odmor”

Kuća u predgrađu Londona u koju je došla Amanda

Što se tiče glumačke postave, jednostavno nije bilo greške. Svi likovi su izuzetno harizmatični i prosto upijate sve njihove rečenice. Sa “engleske” strane imamo višestruko nagrađivane Kejt Vinslet i Džuda Loa – koji obaraju s nogu svojim akcentom, ali i odličnom glumom; dok sa “američke” nenadmašivo duhoviti Džek Blek u svom stilu ulepšava film. Naravno, i Kameron Dijaz je ostavila svoj pečat u priči, glumeći radoholičarku koju je samo prava ljubav mogla promeniti. I najlepše za kraj. Muzika. Zasigurno, ovaj film ne bi bio to što jeste da nije bilo Hansa Zimera (Hans Zimmer), koji je komponovao neverovatnu muziku za ovaj film.


Marko Vukićević – Kritičar, filantrop, vodi se Šekspirovim citatom “All world’s a stage, and all the men and women merely players. They have their exits and their entrances and one man in his time plays many parts. As you like.”.

Comments