Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.

En Hatavej (Anne Hathaway) nakon nekoliko predstava dobila je prvu važniju ulogu u ekranizaciji popularne priče o princezi Miji. Svakako, u pitanju je bio prvi deo “Princezinih dnevnika” (The Princess Diaries). Nakon role u seriji “Get Real”, a potom i u drugom delu princezinih avantura, sve do 2005. godine nije imala nijednu važniju ulogu. U filmu “Planina Broukbek” (Brokeback Mountain) prvi put dobija priliku da iskaže svoje izvanredne glumačke sposobnosti. Od tog trenutka pa nadalje En počinje da izgrađuje karijeru velike glumice. Uskoro ćemo imati prilike da je vidimo u najnovijem delu Nolanove (Christopher Nolan) sage o Betmenu (Batman).

“Đavo nosi Pradu” (The Devil Wears Prada; 2006)

1PrvaSlika Filmonedeljak: Anne Hathaway

En se našla kao vrlo mlada rame uz rame sa jednim od najvećih imena glumačkog sveta – Meril Strip

Mlada, naivna, tek diplomirana novinarka Andrea Saks dolazi u Njujork. Igrom slučaja, dobija mesto drugog asistenta Mirande Pristli, sofisticirane gospođe, urednice jednog od najčuvenijih modnih magazina, koja iz hobija seje strah svuda oko sebe. Prva asistentkinja je savetuje kako da se ophodi prema novoj šefici, dok joj stilista Najdžel pokazuje kako da se obuče ne bi li izgledala kao da pripada svetu visoke mode. Nakon izvesnog vremena, Andrea počinje da menja svoje ponašanje i da se polako prilagođava zanosnom svetu mode i spletki. Iako sama priča filma, koji je rađen po romanu, nije ni najmanje fascinantna, reditelj je vrlo mudro dodelio uloge. Mirandu igra Meril Strip (Meryl Streep), kojoj je dovoljno samo da se pojavi na ekranu i vi ste opčinjeni. I zaista, njena izvedba jeste bila besprekorna. Uloga Andree pripala je mladoj En, obezbedivši joj vrtoglavi uspon u karijeri.

“Priča o Džejn” (Becoming Jane; 2007)

2DrugaSlika Filmonedeljak: Anne Hathaway

Čuvena scena u biblioteci svakako je dala poseban pečat ovom prelepom filmu

U pitanju je priča s kraja 18. veka. Film prati razvoj mlade spisateljice Džejn Ostin, koja neustrašivo pokušava da se nadmeće sa muškarcima, ruši predrasude i nadmeno ide protiv društvenih normi. Pored ovoga, Džejn je sanjalica koja želi da se uda iz ljubavi, što je bilo u potpunosti nezamislivo u onovremenom društvu. Jednog dana, ona upoznaje arogantnog gospodina Lefroja, čiji egoizam isprva izaziva bes u njoj, da bi potom pobudio požudu, strast i ljubav. Kako vreme odmiče, njih dvoje se zaljubljuju i odlučuju da stave sve na kocku – pare, prijatelje, porodicu. Svakako, uloga mlade Džejn pripala je En, a ona ju je briljantno iznela. Savršeno se složila i uklopila sa kolegom Džejmsom Mekavojem (James McAvoy), koji je zauzeo posebno mesto u srcu svake devojke svojom ulogom Lefroja.

“Alisa u zemlji čuda” (Alice in Wonderland; 2010)

3TrecaSlika Filmonedeljak: Anne Hathaway

Iako mala uloga, En je svojom pojavom opčinila mnoge

Prošle su tri godine. To je bilo sasvim dovoljno vremena da se Tim Barton (Tim Burton) nađe sa svojom voljenom i voljenim, odnosno Helenom Bonam Karter (Helena Bonham Carter) i Džonijem Depom (Johnny Depp), da osmisli kako će da izgleda nova Alisa i njen famozni povratak u zemlju čuda i da prikupi nove glumce koji će ovu izmenjenu bajku učiniti još veličanstvenijom. Jedna od uloga, na radost mnogih, pripala je upravo En. Kako smo do sada navikli na uglavnom svojevoljnu mladu glumicu, bilo je pravo blago posmatrati je blaženu i smirenu kako sigurno, ali blagonaklono hoda ka oslobođenju sveta. Ne, svakako da nije sve bilo samo do izvanredne šminke i kostima, Enine prelepe tople oči pokazale su još jednu stranu njene duše.

“Ljubav i drugi stimulansi” (Love and Other Drugs; 2010)

4CetvrtaSlika Filmonedeljak: Anne Hathaway

Džejk i En slobodno mogu da se uvrste u jedne od najlepših filmskih parova

Iste godine, En se našla u posve drugačijem karakteru. Naime, vratila se svojoj omiljenoj ulozi svojevoljne, neustrašive devojke. Nažalost, u ovoj priči imala je i tajnu koju je prikrivala svojom tvrdoglavošću i neosetljivošću. Film prati priču mlade Megi, koja upoznaje trgovca Džejmija, čiji lik tumači Džejk Džilenhal (Jake Gyllenhaal), još jedan mladi talenat drag mnogima. Isprva, njihov odnos se zasniva na kombinaciji, povremenom viđanju i isključivo u uživanju jednog u drugome. Jednog dana Džejmi konačno otkriva zašto ona uporno odbija da mu se posveti. Naime, Megi pati od Parkinsonove bolesti.

“Jedan dan” (One day; 2011)

5PetaSlika Filmonedeljak: Anne Hathaway

Film o pravoj ljubavi i svim njenim jadima

Ovo je jedan od onih filmova koje vam drugarica preporuči da biste zajedno mogle da patite zbog divne, tragične ljubavi koja ide u susret mračnom ambisu bez kraja. Pomalo je teško predstaviti radnju filmu. Čitava priča pokriva isti datum, različitih godina. Od trenutka kada su se Ema i Dekster upoznali, na samom kraju srednje škole, do trenutka kada ih sudba razdvaja, potom zbližava, da bi ih još jednom udaljila i slomila svima nama i njima samima srca. Nakon prvog bezuspešnog pokušaja, njih dvoje ostaju najbolji prijatelji. Vremenom, oboje shvataju da ne mogu da žive jedno bez drugoga, ne samo kao prijatelji već i kao ljubavnici. Film predstavlja jednu od onih prelepih ljubavnih drama koje ćete zauvek voleti. Ukoliko imate trunku emocija, odbićete da ga odgledate još koji put, ne zato što je film glup, već zbog izvanredne izvedbe En i Džima Stardžesa (Jim Sturgess), koji su pred vama oživeli iskonsku ljubav i svu njenu tragediju.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments