Američki glumac, režiser, producent i scenarista – Džordž Kluni (George Clooney). U svojoj karijeri dobitnik Zlatnog globusa za najboljeg glumca u sporednoj ulozi i Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Sirijana” (Syriana). Počeo da glumi već sa 17 godina, ali se proslavio ulogom doktora Daglasa (Dr. Douglas) u kultnoj seriji “Urgentni centar” (ER). Danas vam predstavljamo pet najboljih ostvarenja u kojima je glumio.

“Betmen i Robin” (Batman & Robin; 1997)

U gradu Gotamu, Betmen (Batman) čiji karakter tumači Kluni i Robin (Robyn) koga igra Kris O’Donel (Chris O’Donnell) svim silama se trude da zaustave zlog Friza (Mr. Freeze) koji ima nameru da ukrade dijamante. Zli junak zamrzava Robina i beži dok Betmen ima samo jedanaest minuta da ga oslobodi. Saznaju da je Friz bio naučnik koji dijamante zapravo želi da bi izlečio svoju ženu Noru koja boluje od terminalne bolesti pod nazivom MekGregorov sindrom. U međuvremenu, botaničarka Pamela Isli (Pamela Isley) koju tumači Uma Turman (Uma Thurman) radi na eksperimentu stvaranja mišićavog snagatora, i usled neslaganja između nje i ludog naučnika, on je pomoću otrova pretvara u zlu zavodnicu otrovnog poljupca, u nastojanju da se razviju otrovne hemikalije koje će uništiti Gotam. Svi se udružuju protiv Betmena i kreće akcija.

Fotografija 19 Filmonedeljak: George Clooney

Superheroji koji se bore protiv zla da sačuvaju grad Gotam

“Igraj svoju igru” (Ocean’s Eleven; 2001)

Samo nekoliko sati nakon oslobađanja iz zatvora, Deni (Danny Ocean) koga glumi Kluni razmišlja o odabiru članova za uvežbanu i spretnu ekipu koja će brojati 11 pljačkaša koji će opljačkati centralni trezor u kome novac skladište tri najveća kazina u Las Vegasu: “Bellagio”, “Miraž” i “MGM Grand”. Nakon okupljanja ekipe, on tu nameru sprovodi u delo tokom dugo najavljivanog boks meča između Lenoksa Levisa (Lennox Lewis) i Vladimira Klička (Wladimir Klitschko).

Procene su da bi se u trezoru moglo naći i do 150 miliona dolara. Vlasnik kazina je ljubavnik Denijeve bivše žene. Kako radnja odmiče, sasvim je izvesno da je jedan od Denijevih ciljeva da vrati bivšu ženu Tes (Tess Ocean). Finansijer cele operacije je bivši vlasnik kazina Ruben Tiškof (Reuben Tishkoff). Akcija pljačke i ljubavne osvete može da počne! Kluniju je ova akcija legla kao da se ceo život bavio pljačkama kazina. Film je ostvario veliku popularnost, tako da su kasnije snimljena i dva nastavka.

Fotografija 28 Filmonedeljak: George Clooney

Grupa spretnih momaka spremna da opljačka centralni trezor najvećih kazina u Las Vegasu

“Majkl Klejton” (Michael Clayton; 2007)

Američka drama, nominovana za sedam Oskara. Na kraju je Oskar dobila jedino Tilda Svinton (Tilda Swinton) za najbolju sporednu glumicu. Majkl Klejton (Michael Klayoton) je samohrani roditelj, razveden i ima izuzetno problematičnog brata koji je u dugovima. Iz svih tih razloga, on prihvata posao u najvećoj njujorškoj advokatskoj firmi. Zadatak je da obavlja mutne poslove za svoju firmu i sređuje prljave poslove njenih klijenata. S druge strane se javlja Karen Krauder (Karen Crowder) koju tumači Tilda Svinton koja, ukoliko želi da zadrži posao, mora da dobije tužbu na kojoj radi osam godina. Majklov prijatelj umire i on dobija njegov posao da se suprotstavi Karen na sudu. Problem se javlja onda kada fer igra prestane i kad njena kompanija čini sve da dobije slučaj.

Fotografija 3 Filmonedeljak: George Clooney

Advokat u borbi za istinu

“Sirijana” (Syriana; 2005)

Film je generalno dobio pozitivne kritike i bio jedan od najnagrađivanijih filmova 2005. godine. Kluni je dobio Oskara za najboljeg sporednog glumca. Reformistički orijentisan princ jedne bogate bliskoistočne zemlje ima želju da prekine poslovne odnose koje je njegova porodica dugo gradila s Amerikom. Iz tih razloga on odobrava eksploatisanje prirodnog gasa sa svojih polja kineskom energetskom gigantu umesto američkoj kompaniji “Koneks”.

S druge strane javlja se manja naftna kompanija “Kilen” iz Teksasa koja dobija licencu na eksploatisanje gasa s polja u Kazahstanu. “Koneks” će težiti da pripoji “Kilen”, što će i izdejstvovati na kraju. Ceo slučaj budno prati Ministarstvo pravde SAD-a koje šalje agenta da slučaj ispita. Agent je Bob Barns (Bob Barnes) koga tumači Kluni i njegov zadatak je da zaustavi nelegalnu eksploataciju nafte.

Fotografija 4 Filmonedeljak: George Clooney

Geopolitički triler s ansamblskom podelom uloga

“U vazduhu” (Up in the Air; 2009)

Ovaj film je pokupio nominaciju za Oskara za najboljeg glavnog glumca. Snimljen je po istoimenoj noveli Valtera Kirna (Walter Kirn). Rajan Bingam (Ryan Bingham) koga tumači Kluni je ekspert u firmi zadužen za otpuštanje radnika, koji putuje širom SAD-a obaveštavajući radnike o njihovom otpuštanju. Njegova ambicija je da dočeka deset hiljada milja pređenih putovanjima. Tako putujući, upoznaje Aleks (Alex) koju tumači Vera Farming (Vera Farming) s kojom ulazi u neobaveznu ljubavnu romansu i doživljava promenu u životu koja će ga izmeniti iz korena. Kasnije iznenada saznaje da je Aleks udata, da je njen stvarni život njena porodica. Rajan se vraća nazad, u letu shvata da je upravo najmlađi čovek koji je dočekao deset hiljada milja, saznaje i da je jedna žena koju je otpustio izvršila samoubistvo i počinje da razmišlja o svom životu i smislu svog života.

Fotografija 52 Filmonedeljak: George Clooney

Životno osiguranje kroz ambiciju i strahove

Izvori fotografija: theskinnychai.blogspot.com, screencrave.com, www.moviefancentral.com, drnorth.wordpress.com, www.threehuger.com de.wikipedia.org

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Sanja Bićanin, surovi realista na svoju štetu. Pristalica duboke iskrene ljubavi. Večiti tragač za istinom, uvek bez dlake na jeziku. Hedonista i cinik.

Comments