Hot topics

7 ključnih razloga zašto je jedini pravi standard lepote onaj koji sama postaviš

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Kako da održiš kosu zdravom nakon farbanja kod kuće?

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Margaret Meri Emili En Hajra (Margaret Mary Emily Anne Hyra) se možda nikada ne bi bavila glumom da je nije pritisla nestašica novca. Ne bi li zaradila koji dolar više dok je privodila svoje studije žurnalizma kraju, zaposlila se kao glumica pod imenom Meg Rajan (Meg Ryan). Ubrzo je počela da odlazi i na kastinge koji su joj doneli manje uloge, od kojih je jedna bila u čuvenom filmu “Top Gan” (Top Gun) kada njena karijera glumice uzima maha.

“Kad je Hari sreo Sali” (When Harry Met Sally, 1989)

1PrvaSlika Filmonedeljak: Meg Ryan

Čuvena scena iz restorana

Prvi značajan film u kome je glumila draga Meg, bila je romansa s kraja osamdesetih godina. Štaviše, ova uloga joj je donela nominaciju za Zlatni Globus. Zapravo, ovaj film možda nikada ne bi ni postao poznat da nije bilo čuvene scene iz restorana, koja se gotovo istog trenutka upisala u istoriju. Film prati priču dvoje mladih, Hari i Sali, koji su se upoznali odmah po završetku fakulteta. Naime, Sali je odvezla Harija do Njujorka. Oboje su besomučno pokušavali da nađu savršenog saputnika, međutim, svaki put bez uspeha. Nekako je život želeo da se oni često sreću, naročito posle tih neuspeha, te su počeli da se druže. Kako je oboma prijalo da imaju prijatelja suprotnog pola, ova veza se razvijala, međutim, ubrzo se nametnulo pitanje da li je moguće da budu samo prijatelji bez toga da se sitnica, zvana seks, ispreči.

“Besani u Sijetlu (Sleepless in Seattle, 1993)

2DrugaSlika Filmonedeljak: Meg Ryan

Prva vrlo uspešna saradnja Henksa i Rajanove

Meg Rajan i Tom Henks (Tom Hanks) će hteli-ne hteli ostati zapamćeni kao jedan od najlepših filmskih parova. Njihova saradnja je počela 1990. godine na filmu “Džo protiv Vulkana” (Joe Versus the Volcano). Iako se film nije pokazao u tolikoj meri uspešnim, tri godine kasnije, Rajanova i Henks su znatno popravili prvi utisak filmom “Besani u Sijetlu”, kada je Meg ponovo nominovana za prestižnu nagradu Zlatni Globus. Film je posvećen Semu, kome je nedavno preminula žena Megi. Skrhan bolom, on sa svojim sinom odlazi iz Čikaga u Sijetl. Kako sin više ne može da podnese da mu otac vene iz dana u dan sam, odlučuje da je potrebno da mu nađe novu devojku. Na nagovor sina, Sem se na Božićno veče ispoveda na nacionalnoj televiziji o svom savršenom braku. Gotovo svaka žena koja je imala priliku da čuje emisiju se zaljubila u Sema, a među njima i izvesna novinarka Eni, koju glumi Meg Rajan. I, pored svog dosadnog verenika, ona stupa u kontakt sa njim i njihova veza polako počinje da se razvija.

Francuski poljubac (French Kiss, 1995)

3TrecaSlika Filmonedeljak: Meg Ryan

Prvo su bili kao pas i mačka, a onda...

Film “Francuski poljubac” predstavlja obaveznu lektiru svakoj devojci koja voli da priča okolo i naokolo kako voli romantične filmove. Tipična Amerikanka Kejt odlučuje da ode u Francusku, ne bi li povratila svog verenika koji je odlepršao za ljubavnicom koja predstavlja sve ono što ona nije. Igrom slučaja, u avionu upoznaje Francuza Luka, koga glumi Kevin Klajn (Kevin Kline). Luk zapravo pokušava da prokrijumčari ukradenu ogrlicu, koju je sakrio u vinovu lozu koju je potom stavio u torbu Kejt. Torba, naravno, biva ukradena, a njih dvoje primorani da se bolje upoznaju i zbliže. Beskrajno sladak film u kome je, svesno ili nesvesno, data oštra kritika američkim društvenim normama. Bilo kako bilo, ovo je jedna od onih ekranizacija koju ćete moći da odgledate 100 puta uz vino, sir i krekere, sa drugaricama, porodicom ili sami, a i dalje vam neće biti dosadan.

Anastazija (Anastasia, 1997)

4CetvrtaSlika Filmonedeljak: Meg Ryan

Svojim specifičnim glasom Meg je oblikovala lik Anastazije

Iako joj sinhronizacija nikada nije postala glavna preokupacija, Meg Rajan je oprobala svoj glas pozajmivši ga princezi Anastaziji u istoimenom animiranom filmu. Dobro poznati crtani prati priču jedine preživele ćerke ruske carske Romanov porodice. Anastaziju pronalaze Dimitri i Vladimir. Njih troje ubrzo odlaze u Pariz, ne bi li se princeza vratila svojoj baki, a njih dvojica pokupili nagradu koja im sleduje. Naravno, u priči nisu usamljeni. Mistik Raspućin, koji je iz nepoznatih razloga živ, daje sve od sebe ne bi li uništio poslednji izdanak ruske carske porodice. Meg Rajan je svojim specifičnim glasom oblikovala princezu koja je postala jedan od svima nama najdražih likova.

Dokaz života (Proof of Life, 2000)

5PetaSlika Filmonedeljak: Meg Ryan

Ljubav ne bira kada će da se rodi

Južnoamerički narkodileri i pobunjenici uspevaju da kidnapuju Pitera. Kompanija poziva pregovarača Terija, bivšeg australijskog vojnika. Nakon što su ostali bez para, Piterova žena Alis moli Terija da ostane i da im pomogne. Alis uz pomoć Piterove sestre pokušava da skupi novac za razmenu, Teri ugovara uslove primopredaje, a sam Piter pokušava da ostane u životu u vrletima Južne Amerike. Kako Terija glumi Rasel Krou (Russell Crowe), bilo bi apsurdno da se nije rodila ljubav između njega i Alis. Sve što je moglo da se zakomplikuje zakomplikovalo se, no njihova ljubav je nastavila da narasta kao kvasac. Ukoliko ne znate kako se ova situacija razrešila, krajnje je vreme da pogledate film “Dokaz života”.

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Editors choice