Nikol Kidman (Nicole Kidman) je dugo pratio status bivše žene Toma Kruza (Tom Cruise), zbog čega su se njene sposobnosti bacale u zasenak. Međutim, ova holivudska zvezda uspešno je prkosila i vremenu i izazovima. Još uvek to čini.

Glumačku karijeru započela je u pozorištima Sidneja i Melburna, a prvu ulogu na filmu dobila je već sa 14 godina. Vremenom se njen talenat iz Australije proširio na Ameriku. Tada počinju da se nižu uspesi.

“Žena za koju se umire” (To Die For, 1995)

U ovom filmu Nikol tumaču ulogu Suzan Stoun (Suzanne Stoun). Ona želi da postane poznata novinarka i to postaje njena opsesija, zbog čega je posesivna i preterano ambiciozna. Tačno zna svoj cilj i na tom putu koristi sva sredstva. Ne preza čak ni od ubistva. Proračunata i nepredvidiva. Velika prepreka na tom putu jeste njen muž Lari Moret (Larry Morret). Suzan bira tri pomoćnika u radu na lokalnoj TV stanici u kojoj je velikom mukom dobila posao. To su tri tinejdžera: Džimi (Jimmy), Rasel (Russell) i Lajdi (Lydi). Njih će vremenom pridobiti i na taj način pokušati da ukloni svog muža i stvori nemir u gradu.

Nikol u ulozi posesivne novinarke Filmonedeljak: Nicole Kidman

Nikol u ulozi posesivne novinarke

“Širom zatvorenih očiju” (Eyes Wide Shut, 1999)

Film režisera Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick), u kome glavne uloge tumače bivši supružnici Tom i Nikol. Film se temelji na istoimenom romanu Artura Šniclera (Arthur Schnitzler). Tom igra lekara Vilijama Bila Harforda (William Bill Harford), a ona kustoskinju Alis Harford (Alice Harford). Ona jedne večeri odlučuje da iznenadi svog muža seksualnim maštarijama. To će postati uzrok njegove kasnije opsednutosti i fantazije. Iz njegove glave ne izlazi ta slika koja je plod njegove mašte, što će ga često dovoditi u čudne situacije. Film u kome se prepliću fantastični i erotični motivi svakako će vas ostaviti bez daha.

Nikol i Tom u filmu ©irom zatvorenih oèiju Filmonedeljak: Nicole Kidman

Nikol i Tom u filmu “Širom zatvorenih očiju”

“Mulen ruž” (Moulin Rouge, 2001)

Juan Mekgregor (Ewan McGregor) igra ulogu mladića Kristijana (Christian) koji ima veliku želju da postane pisac, pa iz te namere odlazi u Pariz. U gradu svetlosti i ljubavi on nije prepušten sam sebi, jer njegov talenat ubrzo biva prepoznat od strane slikara Tuluza Lotreka (Toulouse Lautrec) – koga tumači Džon Leguzjamo (John Leguizamo). On će Kristijana uvesti u jednu tamnu stranu Pariza, gde će upoznati svet droge, alkohola, erotike i pozorišta. Tada na scenu stupa Nikol, u ulozi kurtizane Saten (Satin). Mladi pisac se zaljubljuje u nju, ali između njih stoji vojvoda – koga tumači Ričard Roksburg (Richard Roxburgh). Ona biva razapeta između dve vatre.

Ekipa mjuzikla Mulen ruž Filmonedeljak: Nicole Kidman

Ekipa mjuzikla “Mulen ruž”

“Žene iz Stepforda” (The Stepford Wives, 2004)

Film baziran na romanu Ire Levina (Ira Levin), a koji je prvobitno režirao Brajan Forbs (Bryan Forbes) još 1975. Rimejk istoimenog filma nastao je 2004. godine, a režiser je Frenk Oz (Frank Oz). Radnja filma smeštena je u Stepfordu, kao što i naziv filma govori. Supružnici Džoana (Joanna) i Valter (Walter) su se, posle Džoaninog nervnog sloma, sa Menhetna preselili u ovaj manji grad. U njemu su sve žene bile zavidnog fizičkog izgleda, uvek doterane i našminkane, a njihovo ponašanje bilo je robotizovano. Jedina koja se izdvajala iz mase bila je Bobi (Bobbie). Čudna dešavanja u okruženju i još čudniji susedi bacili su Džoanu i Bobi u razmišljanje. Bilo je jasno da tu nešto nije u redu. Odlučivši da istraže situaciju, njih dve dolaze do istine – žene iz Stepforda zapravo jesu roboti. Njihovi muževi su ih učinili takvima, jer su želeli samo seksualne i poslušne objekte. Međutim, ove dve prijateljice moraju da se izvuku iz takve okoline. Da li će uspeti?

Žena iz Stepforda Nikol Kidman Filmonedeljak: Nicole Kidman

Žena iz Stepforda - Nikol Kidman

“Invazija” (The Invasion, 2007)

Kolega Nikol Kidman u ovom filmu je Danijel Krejg (Daniel Craig). Njih dvoje su prijatelji – Kerol (Carol) i Ben (Ben) – koji pokušavaju da otkriju misteriju. Naime, svemirska letelica je pala na Zemlju i za sobom povukla nešto nalik epidemiji. Svako ko dođe u kontakt sa tajnom ove letelice postaje neosetljiv na ljude i okolinu. Njih dvoje uskoro saznaju da ova vrsta bolesti napada ljude dok spavaju, zbog čega Kerol non-stop pokušava da ostane budna i zaštiti svog sina od zla koje vlada. Upravo on, njen sin, jedini zna tajni lek.

Kidman i Krejg u trileru Invazija Filmonedeljak: Nicole Kidman

Kidman i Krejg u trileru “Invazija”

Izvori fotografija: blogspot.com, tumblr.com, film.com

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Aleksandra Miletić studira političke nauke, najveća ljubav joj je porodica koja je motiviše… Okružena je pozitivnim ljudima, i sama je takva, uvek spremna na zabavu i druženje. Volela bi da upozna različite kulture i civilizacije.

Comments