Rođena u Majamiju i odrasla u Buenos Ajresu i Londonu, Anya Taylor-Joy je napustila školu sa 16 godina da bi započela svoju glumačku karijeru. Posle malih televizijskih uloga, debitovala je glavnom ulogom u horor filmu The Witch (2015), pre nego što je glumila u horor filmu Split (2016), njegovom nastavku Glass (2019) i crnoj komediji Thoroughbreds (2017).

Anya Taylor-Joy postala je poznato ime igrajući šahovsko čudo Beth Harmon u Netflixovoj seriji Queens Gambit 2020. godine. Proglašena je za jednu od najuticajnijih ljudi Time-a u 2021. i dobila je mnoga priznanja, uključujući nagradu Golden Globe i Screen Actors Guild Award.

Argentinsko-britanska glumica rođena u SAD počela je da privlači pažnju publike i Holivuda godinama pre svog debija na Netflixu. Kako uspeh Anye Taylor-Joy nastavlja da raste sa nadolazećim igranim ostvarenjima, evo njenih najboljih filmova koje smo izabrali za vas.

Filmovi Anye Taylor-Joy koje morate da pogledate

The Witch (2015)

U Novoj Engleskoj 1630. panika i očaj obuzimaju farmera, njegovu ženu i njihovu decu kad najmlađi sin Samuel iznenada nestane. Porodica krivi Thomasin, najstariju ćerku koja je čuvala dečaka u trenutku njegovog nestanka. Uz sve veću sumnju i paranoju, braća i sestre blizanci Mercy i Jonas sumnjaju u Thomasin za veštičarenje, testirajući veru, odanost i ljubav klana jedno prema drugom. Napeti horor film zasnovan je na starim narodnim pričama o suđenju vešticama u Salemu. Ne samo da je dobio široko priznanje, već je mnogima postao uvod u zadivljujući talenat mlade Anye Taylor-Joy.

Pročitajte i ovo: 7 serija o vešticama u kojima ćete garantovano uživati

Split (2016)

Film iz 2016. godine, deo franšize Unbreakable, prikazuje neverovatni performans Jamesa McAvoya, opasnog čoveka koji živi sa 23 podeljene ličnosti, i Taylor-Joy koja igra jednu od tri devojke koje je oteo.

Thoroughbreds (2018)

Prijateljice iz detinjstva Lily i Amanda ponovo se povezuju u predgrađu Konektikata nakon godina rastanka. Lily se pretvorila u tinejdžerku više klase koja ima otmeni internat na svom transkriptu i priželjkivanu praksu u svojoj biografiji. Amanda je razvila oštru duhovitost i svoj specifični stav, ali je sve u procesu da postane društveni izopštenik. Iako se u početku činilo da su potpuno neusklađeni, par se na kraju povezuje i smišlja plan za rešavanje oba problema.

Marrowbone (2018)

Sergio G. Sanchez režirao je horor film usredsređen na četvoro braće i sestara koji prikrivaju smrt svoje majke kako bi izbegli da budu razdvojeni, ali ih muči zlonamerno prisustvo u njihovom starom skrovištu u štali.

Emma (2020)

Lepa, pametna i bogata, Emma Woodhouse prolazi kroz pogrešna uparivanja, romantične trenutke i izazove odrastanja – sve da bi konačno shvatila da je prava ljubav bila pored nje sve vreme. Anya Taylor-Joy glumi Emmu, klasičnu heroinu književnice Jane Austin, u najnovijoj filmskoj adaptaciji. Film iz doba regenstva pun je lookova tadašnje aktuelne mode i romantičnih spletki protagonistkinje.

Pročitajte i ovo: Da li ste znali da su ove uzbudljive TV serije zasnovane na knjigama?

Here Are the Young Men (2021)

Film je zasnovan na hvaljenom romanu Roba Doyla, i prikazuje poslednju žurku troje maturanata koji nameravaju da proslave svoju novostečenu slobodu sa epskim, razvratnim obrtom. Međutim, kad ih zadesi užasna nesreća, trio se mora uhvatiti ukoštac sa zastrašujućim izazovom: suočavanjem sa sopstvenim unutrašnjim demonima. Taylor-Joy glumi Jen, devojku u koju se jedan od dečaka iz filma zaljubljuje, nakon čega stvari izmiču kontroli.

Last Night in Soho (2021)

U ovom psihološkom trileru u režiji Edgara Wrighta, Taylor-Joy igra Sandie, ambicioznu pevačicu u snovima mladog modnog dizajnera opsednutog šezdesetim godinama prošlog veka. Zatim se dešava mračni preokret kad mlada devojka počinje da oponaša Sandie u njenom budnom životu, sa više uznemirujućih dešavanja.

The Northman (2022)

Za svoju poslednju ulogu (trenutno), Taylor-Joy preuzima ulogu slovenske veštice u filmu The Northman (Severnjak). Sa Alexanderom Skarsgårdom, Willemom Dafoeom, i Nicole Kidman u glavnim ulogama, film prati putovanje princa Amletha koji želi da osveti svog ubijenog oca.

Naslovna fotografija: instagram.com/anyataylorjoy

Nenad Grubanoski

Comments