Ne postoji film koji više može da te pogodi od onog koji je inspirisan istinitim događajem. To su filmovi koji ostavljaju bez daha, koji izazivaju buru emocija u nama, koji nas navode da nešto promenimo, koji nas uplaše ili ohrabre. Preduslov je naravno da gluma bude perfektna i da doživljaj i priča budu preneseni baš onako kako treba. Mnogo je filmova koji su pomerili granicu i mnogo onih koje ćemo pamtiti.

Dobrim filmovima treba posvetiti vreme i pažnju i zato je važno da ih gledaš onda kada nigde ne žuriš, onim danima kada ne postoje konkretni planovi i onim danima koji su samo tvoji.

Ovo je lista filmova koji treba da se nađu na tvojoj personalnoj listi ovog vikenda. Dajemo ti širok izbor, a ti odluči kojima ćeš se ovog vikenda posvetiti!

Na prvom mestu – Awakenings 

Ovo je jedan od onih filmova koji ti mogu promeniti pogled na život. Ovo je jedan od onih filmova koji će te ganuti, pomeriti, očarati, ohrabriti, rastužiti. Nakon gledanja nećeš sigurno biti ona osoba koja si bila pre filma, ukoliko ga shvatiš na pravi način i ukoliko razumeš sve poruke koje je scenarista želeo da prenese. Radnja se dešava u bolnici za mentalno obolele. Priča je apsolutno bazirana na istinitim događajima i zbog toga je utisak još jači. Robin Williams je doktor, koji pokušava da shvati šta se to nekada davno desilo sa pacijentima i zbog čega su se našli u bolnici za mentalno obolele i što je najvažnije pokušava da nađe lek. Oni nisu funkcionalni, ne mogu da pričaju, ne mogu samostalno da obavljaju svoje potrebe, međutim, oni su u dubini svoje duše apsolutno zdravi. Druga glavna uloga pripala je Robertu De Niru, koji glumi obolelu osobu. Ovo je kompletan film, koji prikazuje sa čim se sve susreću obolele osobe, ali i pruža nadu. U jednom trenutku dešava se neverovatan zaokret i to upravo onaj zaokret koji će nam uliti nadu da je sve moguće i sve je rešivo. To momenat neverovatne motivacije! 

Koliko god ovaj film bio pomalo mučan za gledanje u nekim segmentima, veruj mi na reč – vredan je svakog minuta tvoje pažnje.

Out of Africa – za uživanje u divnim predelima 

Film Out of Africa ili na našem “Moja Afrika” nastao je na osnovu memoara koje je napisala Karen Blixen. Film je osvojio više od 20 nagrada, od toga čak 7 Oskara. Ako ga do sada niste pogledali, sada je pravo vreme. Ovo je definitivno film koji se gleda iz topline doma i koji se u svakom segmentu gleda sa uživanjem. Meryl Streep je u glavnoj ulozi. Malo Kenije, malo safarija i mnogo Afrike. Ovo je jedna temeljna priča, koja prati segmente života i sve izazove sa kojima može da se susretne jedna osoba. Ovo je definitivno film za vikend jer traje gotovo 3 sata. Zavali se, priguši svetlo, umotaj se u omiljeno ćebe, prinese čaj ili kafu i opusti se maksimalno!

Schindler’s list – ako već nisi 

Ovo je kultni film o kojem ne treba govoriti mnogo. Ukoliko se nije do sad našao na tvojoj listi, onda je pravo vreme da ga pogledaš već danas ili eventualno sutra. Film koji govori o teškom periodu našeg sveta i možda jednom od najtragičnijih događaja svih vremena. I naravno o čoveku čija je duša i namera bila iznad svih zlih ljudi i postupaka. Ovo je priča o nemačkom preduzetniku, koji je zapošljavao Jevreje u svojoj fabrici i na taj način im spsavao živote tokom Drugog svetskog rata. Potresno, istinito i pogađajuće! Vredno!

Comments