Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/3

Da da, znam već sam vam rekla šta će vas instant zaljubiti u Rim ali nemojte me tako gledati, pa leto je! Stvarno mi se ne da bilo šta drugo sem sunca, sjajnih kadrova, i melodičnosti italijanskog jezika. Italijanska kinematografija je proizvela neke od najfinijih filmova XX veka, a sama Italija, njeni grandiozni gradovi, prelepi seoski pejzaži, način života i latinska kultura i istorijsko nasleđe nastavljaju da inspirišu pisce i režisere širom sveta. Malo fascinantne istorije i kulture, malo inspiracije za putovanja, malo umetnosti, malo da se vežba italijanski, sve u svemu lista da zgrabiš kokice i kažeš viva la Italia! Ili zgrabiš kofer i otputuješ. Moram priznati to mi je uvek pomalo misija kada imam ovakve rekapitulacije. Preskačemo “Kuma”, “Sladak život” i “Praznik u Rimu” i idemo dalje… andiamo!

Rocco e i Suoi Fratelli (“Roko i njegova braća”), 1960.

Klasična sever-jug priča u kojoj petorica braće sa juga Italije odlaze na industrijski, po svemu drugačiji sever u potrazi za srećom i prosperitetom. Luchino Visconti, režiser, veoma znalački i brižljivo razvija ličnu priču svakog od mladića i povezuje ih u jedan veći, kompleksniji narativ, napetu i krajnje emotivnu (a kako drugačije sa Italijanima?) priču o ljubavi, porodici i realnosti migrantskog života u posleratnom Milanu. Divna priča, plus prelepi kadrovi Milana, romantična scena na vrhu Duoma i sex simbol 60-ih Alain Delon u glavnoj ulozi.

The Leopard (“Leopard”), 1963.

Priča zasnovana na istoimenoj noveli iz 1958. godine koje se smatra jednom od najznačajnijih novela u modernoj italijanskoj književnosti. Priča prati sicilijanskog bogataša, prestižnog porekla, kroz razne društvene i političke preokrete koje je doneo građanski rat u Italiji i posledično ujedinjenje Italije početkom XIX veka. Sam autor Giuseppe Tomasi di Lampedusa, je predstavnik jedne od poslednjih manjih aristokratskih porodica na Siciliji, a novelu prema kojoj je urađen film napisao je nakon što je sicilijansko ostrvo Lampeduza bombardovano od strane Saveznika u Drugom svetskom ratu. Film i knjiga, istražuju pad aristokratije, društvene promene i ljudsku prirodu i moral. Pored toga, kostimi su gotovo savršeni, a ako te to ne fascinira, sicilijanski pejzaži svakako da hoće.

Editors choice