Da da, znam već sam vam rekla šta će vas instant zaljubiti u Rim ali nemojte me tako gledati, pa leto je! Stvarno mi se ne da bilo šta drugo sem sunca, sjajnih kadrova, i melodičnosti italijanskog jezika. Italijanska kinematografija je proizvela neke od najfinijih filmova XX veka, a sama Italija, njeni grandiozni gradovi, prelepi seoski pejzaži, način života i latinska kultura i istorijsko nasleđe nastavljaju da inspirišu pisce i režisere širom sveta. Malo fascinantne istorije i kulture, malo inspiracije za putovanja, malo umetnosti, malo da se vežba italijanski, sve u svemu lista da zgrabiš kokice i kažeš viva la Italia! Ili zgrabiš kofer i otputuješ. Moram priznati to mi je uvek pomalo misija kada imam ovakve rekapitulacije. Preskačemo “Kuma”, “Sladak život” i “Praznik u Rimu” i idemo dalje… andiamo!

Rocco e i Suoi Fratelli (“Roko i njegova braća”), 1960.

Klasična sever-jug priča u kojoj petorica braće sa juga Italije odlaze na industrijski, po svemu drugačiji sever u potrazi za srećom i prosperitetom. Luchino Visconti, režiser, veoma znalački i brižljivo razvija ličnu priču svakog od mladića i povezuje ih u jedan veći, kompleksniji narativ, napetu i krajnje emotivnu (a kako drugačije sa Italijanima?) priču o ljubavi, porodici i realnosti migrantskog života u posleratnom Milanu. Divna priča, plus prelepi kadrovi Milana, romantična scena na vrhu Duoma i sex simbol 60-ih Alain Delon u glavnoj ulozi.

The Leopard (“Leopard”), 1963.

Priča zasnovana na istoimenoj noveli iz 1958. godine koje se smatra jednom od najznačajnijih novela u modernoj italijanskoj književnosti. Priča prati sicilijanskog bogataša, prestižnog porekla, kroz razne društvene i političke preokrete koje je doneo građanski rat u Italiji i posledično ujedinjenje Italije početkom XIX veka. Sam autor Giuseppe Tomasi di Lampedusa, je predstavnik jedne od poslednjih manjih aristokratskih porodica na Siciliji, a novelu prema kojoj je urađen film napisao je nakon što je sicilijansko ostrvo Lampeduza bombardovano od strane Saveznika u Drugom svetskom ratu. Film i knjiga, istražuju pad aristokratije, društvene promene i ljudsku prirodu i moral. Pored toga, kostimi su gotovo savršeni, a ako te to ne fascinira, sicilijanski pejzaži svakako da hoće.

Comments