Brojni su filmovi ostavili neizbrisiv trag i uticaj na generacije gledalaca koji se rado prisećaju nezaboravnih priča, scena i njihovih protagonista. Dok su glumci i režiseri ovenčavani pohvalama i zasluženim mestima u istoriji, važan doprinos njihovom uspehu svakako su pružali ambijent i celokupno okruženje u kome su snimali. Iza ugašenih reflektora poslednje klape snimanja ostajale su filmske kulise, netaknuta priroda ili objekti urbane sredine kao nemi svedoci odigranih uloga. Iznova bude sećanja i plene pažnju.

Mnogi bi poželeli da posete takva mesta, neki zbog lepota čarobne prirode, neki sa željom da ožive sećanja ili sa nadom da dožive sličnu romansu, dok neki jednostavno žele da se kreću stazama kojima su prošli njihovi omiljeni junaci. Vremenom je nastala nova grana turizma – filmski turizam, koja obilazi čuvena mesta sa snimanja, i potvrđuje u praksi krilaticu da film utiče emocionalno i pokreće fizički. Krenimo na kratko putem preko dalekih ostrva, peščanih pustinja, nacionalnih parkova i ruralnih pejzaža koji su za sva vremena ostali zabeleženi na filmskom platnu.

Slika 125 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Vodopadi Iguazu

Vodopadi Iguazu na reci koja razdvaja Brazil i Argentinu bili su inspiracija za filmove “Misija” (The Mission) iz 1986, “Srećni zajedno” (Happy Together) iz 1997. i poznati avanturistički hit “Indijana Džons i Kraljevstvo kristalne lobanje” (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) iz 2008. godine. Sa padovima od 80 metara u dužini preko dva kilometra, u večitom zelenilu tropske klime, ovi vodopadi nude susrete sa egzotičnim biljnim i životinjskim svetom.

Slika 221 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Nacionalni park Denali

Nacionalni park Denali u Aljasci prostire se na šest miliona hektara nepreglednih šuma, koje se postepeno uzdižu ka snegom pokrivenim planinskim vrhovima, među kojima se ističe Mekinli, najviši vrh Severne Amerike. U ovom carstvu tišine i nesputavane divljine, mnoge životinje nesmetano se kreću u svom prirodnom staništu, opisanom u knjizi i filmu “U divljini” (Into the Wild) 2007.

Slika 323 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Ostrvo Bali

Gradić Ubud na ostrvu Bali u Indoneziji bio je krajnja tačka putovanja na kome je Džulija Roberts (Julia Roberts) u filmu “Jedi, moli, voli” (Eat, Pray, Love) iz 2010. našla svoj smisao i ljubav kakvu je želela. Zelena pirinčana polja i terasaste kotline mesta su nesvakidašnje kulture.

Slika 418 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Sahara

Zlatne peščane dine Sahare u Tunisu, sa gusto tamnim noćima kada se preko zvezdanog neba utrkuju zvezde padalice, bile su baza za serijal “Ratovi zvezda” (Star Wars) iz 1977. Veličanstveni izlazak sunca preko slanog jezera Šot el Džerid, ali i iznenadni naleti peščanih oluja koje gotovo trenutno izmene konfiguraciju terena zabeleženi su u filmu “Engleski pacijent” (The English Patient) iz 1996. godine.

Slika 514 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Jamajka

Jamajka, karipsko ostrvo sa kristalnom vodom i egzotičnim obalama, budi sećanja na burna vremena kada su pirati tu nalazili sklonište, ali i poziva na uživanje u čarima ovog sačuvanog raja. Nepregledne peščane plaže, sa senkama od palmi i bujnog zelenila, poslužile su još 1962. godine tajnom agentu 007 da snimi film “Doktor Ne” (Dr. No).

Slika 614 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Severna teritorija

Severna teritorija u Australiji svoj jedinstveni svet ponudila je filmu “Avanture Prisile, kraljice pustinje” (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert) iz 1994. Sa obiljem životinjskih vrsta, starosedeocima Aboridžinima i Nacionalnim parkom Kakadu, otkriva nam jedan čudesni, gotovo zaboravljeni način života.

Slika 710 Filmski turizam: Čarobni pejzaži i čuda prirode sa filmskog platna

Galapagos

Arhipelag Galapagos u Tihom okeanu sačinjava više vulkanskih ostrva, poznatih po egzotičnim biljnim i životinjskim vrstama. Pružio je Čarlsu Darvinu (Charles Darwin) inspiraciju za njegovu čuvenu teoriju evolucije. Ova povučena i misteriozna sredina prihvatila je 2003. godine film “Gospodar i zapovednik” (Master and Commander), nautičku avanturu iz vremena Napoleonovih ratova.


Dragana Pantelić. Arhitektura. Slagalice. Amy Winehouse. Zaljubljenost. Konji. Čudesna sudbina Amelije Pulen. D&G Light Blue. Upornost. Klavir. “National Geographic”. Lazanje. “Norveška šuma”. Pariz. Kreativnost. The Knife – “Pass This On”. Pozorište. Mala crna haljina i crveni karmin. Elegancija.

 

Comments