Godine 1984, posle uspeha filmova “Let iznad kukavičjeg gnezda” (One Flew Over The Cockoo’s Nest), “Kosa” (Hair) i “Regtajm” (Ragtime), češki reditelj Miloš Forman (Miloš Forman) adaptira komad Pitera Šefera (Peter Shaffer) – “Amadeus” (Amadeus), o fiktivnom rivalstvu čuvenog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart) i manje poznatog kompozitora, Antonija Salijerija (Antonio Salieri).

“Amadeus” je te godine osvojio gotovo sve nagrade na većim festivalima, pre svega Oskara za najbolji film i, što je mnogo važnije, osigurao mesto na listama omiljenih filmova.

“Amadeus” je  film o kreativnosti, geniju i teškom bremenu osrednjosti. Ovo nije biografski film o Mocartu, niti se Forman trudi da autentično prikaže njegov život. Naprotiv, Mocart je u Formanovom filmu predstavljen kao vulgarna rok zvezda, srodna duša hipika iz “Kose”. Kliberi se i nije potpuno svestan svog talenta.

160 Filmski vremeplovac: Amadeus

Forman je ulogu sasvim drugačijeg Mocarta dodelio Tomu Hulsu (Tom Hulce).

Glavni lik “Amadeusa” je, zapravo, potpuno osrednji kompozitor Salijeri, čija tragedija leži u tome što je svestan svoje osrednjosti i Mocartovog talenta. Zavist i ogorčenost na Boga, jer ga je uskratio za Mocartov dar, pokrenuće Salijerija da pokuša da uništi Mocartov život i ukrade njegovo delo. Ipak, Salijeri je do samog kraja svestan da nikad neće moći da uništi osećaj koji Mocartova muzika budi u drugima i da će zauvek i sam uvek biti zaljubljen u njegovu muziku, ma koliko se gnušao Mocarta kao čoveka.

Jedan je Mocart, a mnogo Salijerija, između redova nam poručuje Forman. Osrednjost je prisutna svuda, ali, zapravo, nije tragedija biti osrednji. Treba prihvatiti sebe i ono što nam je dato i poštovati talenat drugoga. Lepota koja proizilazi iz velikog dara jeste iznad svega, ali ne treba je prisvajati i ne treba zavideti onome koji takav talenat ima.

Raskošna produkcija, sjajan scenario, vrhunska gluma ne tako poznatih glumačkih imena glavni su aduti “Amadeusa”, filma koji treba pogledati radi otkrivanja sebe u Salijeriju i zaljubljivanja u sasvim drugačijeg Mocarta.


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments